INTERNET NOVINE SERBSKE
ARHIVA VESTI
dot

Amerika

dot

Australija

dot

Austrija

dot

Beneluks

dot

Velika Britanija

dot

Kanada

dot

Nemačka

dot

Republika Srpska

dot

Švajcarska

dot

Skandinavija

dot

Srbija

dot

Susedne zemlje

dot

Francuska

dot

Ministarstvo za dijasporu

dot

Dijaspora i Kosovo i Metohija

dot

Naši u svetu

dot

Priče serbske

dot

Mala srpska biblioteka

dot

Projekti i ideje

dot

Humanost

dot

Pisma čitalaca

dot

Feljton

dot

Magazin

dot

Narodne umotvorine

dot

Putopisi

dot

Video galerija

dot

Vodič do otadžbine

dot

Bilo nekada...

dot

Komentari srpski

dot

Izvrnute vesti

dot

Heroji današnje Srbije


Za webmastere
Naše vesti
na Vašem blogu ili sajtu

INFO
Trenutno članaka: 16770


Hvala na poverenju!

Kontakt

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Spona
Centar za dijasporu
vline

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA (4)

POREKLO SRPSKIH PORODICA I PREZIMENA (4)
Berar
G. Berar je, prema podacima i tonu njegovog pisma, nacionalno stopostotni Srbin, pravoslavne vere, slavi Sv. Jovana, govori samo srpski i srpski se oseća. Nije nam napisao iz kog je mesta u Banatu, ali smo po prezimenu zaključili da je francuskog etničkog porekla.
Otkud, otkad, zašto i kako Francuzi u Vojvodini?
U vreme svojih ispitivanja u Banatu sredinom dvadesetih godina prošlog veka, prof. J. Erdeljanović je u Pančevu zabeležio i porodicu Francuski, za koju je tvrdio da pripada familijama čije se poreklo ne zna. U isto vreme, u mestu Baranda postojale su dve prodice s prezimenom Franuz koje su došle iz Kikinde. Slavile su Jovanjdan. U (Velikoj) Kikindi živela je samo jedna porodica Francuski (u skraćenom vidu Francuzi) koja je slavila Sv. Jovana. U selu Jarkovac, takođe među rodovima neutvrđenog porekla, spominju se i dve porodice Francuski koje su slavile Sv. Nikolu. Za sebe su tvrdili da su poreklom iz Francuske.
Svojevremeno, u Srbiji, u Velikom Selu, jednu porodicu, Pavloviće, zvali su Vrancuzima. NJeni članovi su tvrdili, a nema razloga da sumnjamo, da je to došlo po nadimku njihovog dede, Ilije, koji je bio u Francuskoj i vrlo često pričao o danima koje je tamo proživeo.


Pre nešto više od dva veka, u vreme austrijske carice Marije Terezije, u Banat su zaista naseljeni Francuzi, kao i desetine hiljada Nemaca, sa porodicama, Italijani (iz Tirola), Slovaci, Česi, Poljaci (iz Galicije), Vlasi i Srbi. Francuzi su stizali iz nemačko-francuskih pograničnih oblasti, etnički mešovitih Alzasa i Lorene (Elzasa i Lotaringije), čije su dvojezično stanovništvo svojatali i Nemci i Francuzi. Desetina hiljada Francuza, koji su kao hugenoti, pristalice reformacije, preživeli Vartolomejsku noć 1572, pokolj koji su organizovali njihovi sunarodnici, katolici, živele su u nemačkim kneževinama, Švajcarskoj i drugim zemljama. Stotinu godina kasnije, biće poslati u puste prostore Banata. Vremenom su se asimilovali u Nemce, Mađare, ali i u Srbe. Pošto francuska prezimena nisu bila laka ni za izgovor, ni za pamćenje, ostali su ih svodili na zemlju porekla, pa su svi posatjali Francuzi, Francuski ili Francuzovi. Tako i g. Berar, iako nacionalno Srbin, ima francusko prezime (izvorno Bérard), jer je, etnički, francuskog porekla. U "Novoj maloj Larusovoj enciklopediji" navedena je jedna kota, centar zimskih sportova u Savojskim Alpima - La Bérarde, kuda su hugenoti svakako prolazili, što nas navodi na zaključak da je ovo prezime nastalo prema tom toponimu.
Iako čitalac nije naveo mesto svog banatskog zavičaja, Berare smo našli i u (Velikoj) Kikindi i banatskom Krsturu, kod Novog Kneževca, ali nije isključeno da ih ima i drugde na ovom prostoru, kao i drugih posrbljenih francuskih porodica.


Etničko i nacionalno
U odgovaru na pismo g-đi Sandri Lajter-Radojčin, nagovestili smo da za njeno devojačko prezime, "koje, evidentno, nije srpsko, zasad još ne možemo ništa reći, ali će i ono doći na red". Time smo hteli da kažemo da naša rubrika ne znači da se bavimo isključivo "srpskim" prezimenima, iako je njen naslov "Poreklo srpskih porodica i prezimena". Naime, odrednica srpski nipošto ne ne znači da su naša istraživanja ograničena na samo "srpske porodice" u etničkom smislu. Ona samo naglašava njihovu nacionalnu dimenziju.
Nažalost, mnogi ne razlikuju pojmove etničkog i nacionalnog, iako je razlika savršeno jasna: etnicitet je identitet "etnosa", zajednice jedinki jedinstvenog porekla koje, na osnovu, svojstava koja se stiču rađanjem i nasleđem, čine narod (u staroslovenskom - polk, u starijem srpskom i hrvatskom - puk), a nacionalitet je pripadnost naciji - kolektivitetu za koji se svaka jedinka opredeljuje kad težnja za državnošću počne da se realizuje ili se već realizuje, često i po cenu odvajanja od ostalih etničkih srodnika ili stapanjem sa drugim, etnički nesrodnim.


Kljutić

Iz Austrije nam piše g. Milutin Kljutić, sada penzioner, rođen 1940. u Donjem Ratkovu, opština Ključ u Bosni, u zaseoku Kljutić, odnosno Knežević. Uz to da Kljutići slave dve slave - Nikoljdan i Markovdan, daje dragocene podatke da je do Drugog svetskog rata u Donjem Ratkovu bilo devet porodica sa ovim prezimenom, ali su se raselili. U Ratkovu je ostala samo jedna porodica Kljutić, a ostali su u Banjaluci, Zagrebu, LJubljani, Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, Bačkom Jarku, Crvenki, Dubokom, Adi, Baču i tri u Austriji. Za ove tri porodice, jedna je sigurno njegova, ne kaže gde su locirane. Ovaj bi podatak bio dragocen za našu novu knjigu o poreklu srpskih porodica, pa molimo g. Kljutića da nam se ponovo put javi sa ovim podacima i na tome mu unapred zahvaljujemo.
Đ. Janjatović navodi da je među srpskim prezimenima u Bosni s kraja 19. veka u Ratkovu kod Ključa zabeleženo jedino prezime Klutić, sa krsnim imenom Marko Evanđelist. S obzirom da su ovo podaci pravoslavne eparhije kojoj su Klutići pripadali, teško je pomisliti da nisu verodostojni. Verovatno je u pitanju nepreciznost u pisanju. Naime, u staroj, predvukovskoj, azbuci koja je čak u Srbiji važila sve do 1869, a u Bosni, tada pod okupacijom, na to nije obraćana posebna pažnja, nije postojalo slovo lj,već se umesto njega pisalo l i dodavao znak za umekšavanje (kakav i danas postoji u ruskom jeziku). Moguće je da sveštenik, školovan pre usvajanja reforme srpskog azbuke, nije znao za ovu izmenu, pa "meki znak" nije ni dodao.
Posebno je neobično što Kljutići (pitanje je da li baš svi, ili samo porodica g. Milutina) slave dve slave - Marka Evanđelista i Nikoljdan (verovatno Sv. Nikolu, 19. decembra). Pošto se Markovdan slavi 8. maja po novom kalendaru, moguće je da im je Sv. Nikola u daljoj prošlosti bio preslava, mada nju zapadnoj Bosni ne slave sve porodice. To bi mogao biti razlog što u crkvenim knjigama nije zabeležena slava Sv. Nikole, već samo glavna slava, Marko Evanđelist. Osim u spomenutim zapadnijim krajevima, u srpskom narodu se, inače, običavalo da se svetac zaštitnik zemlje i imanja gde porodica živi, slavi dva puta u kalendarskoj godini, pa ako je slava Đurđevdan (6. maja) onda je preslava zimski praznik istog svetitelja - Đurđic (16. novembra). Pošto Marko Evanđelist nema zimski pandan, moguće je da je kao preslava ili zimska slava uzet Sv. Nikola.

Postoji i drugo objašnjenje, možda bliže istini: da je Sv. Nikola uzet za drugu slavu, jer je ženidbom (čitaočeve majke ili babe) nasleđena, odnosno doneta u miraz respektabilan komad zemlje, a raniji vlasnik tog poseda je slavio Nikoljdan. Da dodamo da je Sv. Marko Evanđelist slava koja je najrasprostranjenija u Krajini, dok je u srednjoj i istočnoj Bosni veoma retka. Ovo je jedno od onih prezimena koja zahtevaju obimnija istraživanja.


Kalač
G. Esad Kalač iz Dortmunda, ođen (1972) kod Rožaja u današnjoj Republici Crnoj Gori, među prvima se javio interesujući se za svoje poreklo i prezime. Ali, kao da uopšte nije čitao "Vesti" ili nije shvatio da treba da nam da bar najosnovnije podatke. Samo je napisao da su mu i otac i deda imali isto prezime i da potiče iz naselja Kalače, u kojem svi imaju to prezime. Nije naveo veroispovest, kao ni nagoveštaj porekla, da li su starosedeoci ili doseljeni i iz kog kraja. Ali, on je očito "Srećko" (to u prevodu znači njegovo ime arapskog porekla), jer smo uspeli da nađemo podatke o korenima njegove porodice: Kalači/Kalače su poreklom pravoslavni Srbi od bratstva Milačića, iz najjače grane plemena Kuča - Drekalovića.

Prema studiji "Rožaje i Štavice" geografa i etnologa, akademika M. Lutovca, izvesni Milačić, neznanog imena, pripadnik etno-konglomerata Kuča, iselio se najpre u Rožaje i tu primio islam, a onda sa četiri sina, prešao u selo Zasmreče. "Po prostranstvu groblja (sve do novijeg vremena sačuvani su nadgrobni spomenici sa krstovima i urezanim natpisima, kao i krstače od sige) vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo" - piše Lutovac. Ubrzo je, međutim, "stari naziv sela zamenjen bratstveničkim imenom" - Kalače. U vreme glavnog ispitivanja ovog kraja pre Drugog svetskog rata i dopunskog, neposredno posle rata, Kalači/Kalače su živeli u 78 domaćinstava, potomaka pet generacija onog poislamljenog doseljenika i njegovih sinova. Istraživač je zapisao samo niz od oca Milačića, preko sina mu Musatfe, unuka imenom Jupo, pa praunuka Alja, do "šukununuka" koji se zvao Juso. G. Esad, ako je to njegova "loza", morao da nam pomogne da dopunimo niz, sve do njega, a ako zna i za druge grane, da nam to napiše.
Još samo "reč o reči". Otkud "Kalač"? Ni jedan od rečnika koje smo pregledali ne spominje to ime. Čini nam se da je ipak najbliži odgovoru A. Škaljić ("Turcizmi u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom jeziku") koji je zabeležio termine kal, topljenje rude, i kalhana, topionica, ali i kazandžijska radnja. Kalač bi, prema tome, mogao da znači topioničar, kazandžija, pa i kalajdžija. A ako je ta reč prvobitno skovana kao kalhač, to h se vremenom iščezlo, kao i iz mnogih drugih reči.


Saga o Kučima

Pleme Kuča, jedno od naših najznatnijih, zaslužuje posebno objašnjenje, jer smo uvereni da je to od interesa za najširi krug čitalaca. NJegova etnografska i geografska oblast (granica Crne Gore i Albanije) zahvata krajnji jug sadašnjeg srpskog etničkog prostora. U etnografskom pogledu, osim pretežnijeg broja pripadnika pravoslavne vere, ima i katolika i muslimana. Karakteristično je da među pravoslavnima jedni ne negiraju srpsko etničko poreklo, pa i nacionalnu opredeljenost, dok je sve više drugih koji ističu crnogorstvo kao isključivu pripadnost, a vernici druge dve konfesije kategorički odbijaju i spomen nekadašnjeg srpskog etniciteta, osećajući se i izjašnjavajući u nacionalnom pogledu kao Albanci (iako sami koriste svoj izvorni, domaći, etnonim Šćiptari).

U jezičkom pogledu, Kuči uz granicu su, pogotovo muškarci, mahom dvojezični.

NJihov etnički sastav ove je složeni rezultat viševekovnih procesa etnogeneze. Kao primer, dovoljno je navesti slučaj najmoćnijeg i najorganizovanijeg njihovog bratstva, Drekalovića, koji, prema ispitivanjima pre stotinak godina, nisu krili da su se u svojim počecima mešali i sa poarbanašenim, takođe nekad srpskim familijama, a sa kojima su se orodili pridošli Mrnjavčevići, kad su se u 15. stoleću kao jako bratstvo doselili sa jugoistoka (gde su se razvili čak u pravu dinastiju s pretenzijama da zamene Nemanjiće). Izmičući pre Turcima, morali su se kriti najpre u severnoj Albaniji, a potom sišli u jako pleme Kuče i stavili se pod njihovu zaštitu. Zadržali su, međutim, svoju slavu Sv. Dimitrija, za razliku od pravih Kuča koji slave Sv. Nikolu. Prethodno su se, kako kaže jedan od naših najvećih etnologa J. Erdeljanović, „nevoljom pokatoličili, pa bez sumnje naučili i arbanaški jezik, te su oni možda prvi doneli među kučke Srbe katoličanstvo i srpsko-arbanašku dvojezičnost". Po tadašnjim ispitivanjima, dakle s početka prošlog veka, bilo je kroz 16-18 generacija najmanje 330 razrođenih familija Mrnjavčevića u Kučima, a sve su, po predanjima, počinjale od istorijski nepoznatog Gojka Mrnjavčevića. Veliki broj njih se i dotle i kasnije, u međuvremenu, iselio iz Kuča, ali je ih je isto toliko i ostalo ovom plemenu.


Ostojić
G. Dragoslav Ostojić, iz Hoenkirhena, u Nemačkoj, pisao nam je poodavno. Rođen je u Bodregaju kod Okučana u Slavoniji, gde je rođen i njegov otac Nikola i u koji se deda Mihajlo sa braćom doselio sa Banije. Na Baniji su živeli u selu Zirovac, kod Dvora na Uni. U selu su svi bili sa istim prezimenom, a susedno selo, iako nisu bili u većini, zvalo se Ostojići. Slava svih Ostojića u tom kraju je Mitrovdan (Sv. Velikomučenik Dimitrije, 8. novembra). Još navodi da mu je poznato da su mnogi Ostojići kolonizovani u Ostojićevo, u Vojvodini, da je sretao Ostojiće iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, pa čak i katolike iz Bosne, sa prezimenom Ostoići. "Znam da je u Crnoj Gori bio kralj Ostojić" - piše, kao i da ima i Crnogoraca sa ovim prezimenom. Čuo je da su Ostojići poreklom iz okoline Kragujevca, odakle su se iselili preko Crne Gore i Krajine.

Recimo, najpre, da je prezime Ostojić patronimik od ličnog imena Ostoja, a ono je, po nekima (M. Grković), mada nam to nije ubedljivo, nastalo od imena Stanimir ili Stanislav. U Bosni je bio kralj Stefan Ostoja. Vladao je u dva navrata, kraja 14. i početkom 15. veka. NJegov sin, Stefan Ostojić, vladao je samo tri godine. U kasnijim previranjima i borbi za vlast u Bosni, za kralja je izabran (uz podršku Ugarske) sinovac Ostojin, Stefan Tomaš. U istoriji se još pominje Ostoja Paštrović kao poslanik hercegovačkog vojvode Radoslava Pavlovića na Porti. U Crnoj Gori su zabeležena tri raznorodna bratstva Ostojića - "staro jezersko bratstvo", sa Skadarskog jezera (verovatno je njihov predak bio Lepoje Ostojić koji se spominje u povelji Ivana Crnojevića iz 1489, kao jedan od 24 vlastelina), zatim "staro bratsvo u Cetinjskom plemenu" i, treće, "staro muslimansko bratstvo u Đeklićima". Ovi su posebno bili jaki u selima Ostojići, Aluge i Ikovići, sve do istrebljenja poznatog kao "istraga poturica" početkom 18. veka. Ali, "kralja Ostoje" u Crnoj Gori nije bilo.

Ne tvrdimo da su svi Ostojići, pa ni porodica našeg čitaoca, potomci bosanskog kralja, poreklom iz Zahumlja, ali i ne isključujemo ovu mogućnost. Ima mnogo grana Ostojića u raznim krajevima i međusobno nesrodnih nastalih po nekom pretku Ostoji, čime se, između ostalog objašnjava njihovo prisustvo u gotovo širomm bivše Jugoslavije.
Lociranja porekla Ostojića prilično je težak problem i obiman posao i prevazilazi okvire novinskog teksta. Čitalac može da nam se javi ako želi opširniji odgovor. Dodajmo da su Ostojići na prostore današnje Vojvodine stigli mnogo pre kolonizacije posle dva svetska rata. Kao graničari, stigli su u Šajkašku još u vreme Marije Terezije. U Martonošu, 1718. godine, spominje se Arsen Ostojić kao kapetan u jednom od trinaest potiskih šanaca. Prezime Ostojin beleži se još 1750. u Mošorinu, a kasnije i u Gospođincima, Kovilju, Čenti, Đakovu i drugde, a Ostojić najranije u Čenti 1776. godine, a potom i u Titelu, Slankamenu, Đurđevu, Kaću, Bečeju, Karlovcima, Đakovu i drugim mestima. Banat je 1779. pripojen Ugarskoj i Marija Terezija donosi Urbarium (sa povlasticama za Srbe) i na licitaciji Srbi i Cincari kupuju 22 spahiluka, a stiču i plemićske titule. Jovan Ostojić i braća mu, Novosađani, kupuju tada Veliki i Mali Šemlak. Jedan od poznatih naših književnih istoričara i sekretar Matice Srpske bio je Tihomir Ostojić (1865–1921), rođen u potiskom Svetom Nikoli u Banatu.

Komentari čitalaca                                                                       >> POŠALJITE SVOJ KOMENTAR <<
INTERNET NOVINE SERBSKE ne odgovaraju za sadržaj objavljenih komentara. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije INTERNET NOVINE SERBSKE.

drena kos   (83.254.3***) 21624
   21/8/2015 20:52:38
trazim gospodina Gojka Ostoica ,rodom iz G.Zirovca
21624
Magdalena Knežević   (91.185.124.***) 16796
   14/4/2012 23:31:30
Moji preci potiču iz Republike Hrvatske,tj.došli su kao doseljenici iz Crne Gore i naselili Vojnu Krajinu.Zanima me dali je to tačan podatak i odakle tačno vodi poreklo mog sada devojačkog prezimena.Unapred zahvalna,Magdalena Knežević Lukić
16796
Dragan Alargic   (93.93.198***) 13443
   21/3/2011 22:50:02
moji su svi 100 %Srbi ali stari kazu da smo poreklom iz Like i Korduna.Djura Jaksic je u svojoj knjizi pripovetke iz naroda pominjao turskog bega Jusa alargica koji je vladao otp xercegovinom i slavonijom.Postoje Alagici bez R i uglavnom imaju muslimanska imena.Neke informacije idu i ka kralju vizigota koji se zvao Alaric tj.na germanskom Alarik ili Alarich. Hvala
13443
stevo ostojic   (99.232.121.***) 12418
   18/12/2010 01:58:29
zivim u kanadi, ali sam rodom iz slavonije selo bodegraji kod okucana, slavimo slavu Mitrovdan i djed pokojni je doselio u slavoniju kada je imao 2 ili 3 godine, umro je pre 14 godina. Po nekim pricama sto sam mogao sastaviti on je porelu iz banije Zirovac a i spominjalo se i selo ostojic. Voleo bi saznati ako ima neke informacije. Zvao se djed Milan Ostojic a njegov otac moj pran djed se zvao Adam Ostojic. Ako neko ima neke informacije ili da smo od istog plemena pa da se cujemo. brbrStevo Ostojic-bre-mail- okucani1@rogers.com
12418
Ljubomir Strajin   (194.138.12.***) 11213
   9/8/2010 13:49:36
Postovani,brbrZovem se Ljubomir Strajin, po nacionalnosti sam Srbin I interesuje me poreklo prezimena Strajin . Moji preci (deda ,pradeda…) su is mesta Sirig(blizu Segedina) u Madjarskoj. Babina familija je takodje iz tog kraja tacnije iz mesta Deska koje je 5 km od Siriga I prezivali su se Rus. Strajini slave Arandjelovdan. Trazeci unazad dosao sam do pra-cukundede Jovana za koga podatke rodjenja nemam ali imam za sva pokoljenja posle njega pa je njegov sin Vojin Strajin rodjen u Sirigu 1865 kao I svi posle njega. Ovo prezime nije cesto. Ako izuzmem rodjake koje znam,uspeo sam preko internet da pronadjem jos par ljudi sa ovim prezimenom. Molim za informacije ako ih imate o poreklu ovog prezimena imajuci u vidu prvi podataka koji sam naveo za Sirig I cinjenicu da su srbi kroz seobe dolazili na prostor Ugarske !brHvala!brLjubomirbr
11213
miroslav ostojic   (79.101.72.***) 10920
   5/7/2010 03:05:03
zivim u beogradu a doselio sam se iz bosne grad foca,tacnije selo celebici....letos sam bio u selu i sredjivali smo staro groblje,nasli smo "brdo" spomenika,izmedju ostalih smo nasli spomenk na kome se jedva naziralo OSTOJA bio "zasticen" nekom daskom drvenom istrulelom...zvali smo naj starijeg coveka koji je jos ziv od nas ostojica i pitali ga ko je taj ostoja..rekao nam je da je to covek od koga su svi ostojici potekli........da ne duzim mislim da ostojici poticu iz hercegovine
10920
Savo Ostojic   (94.250.117***) 10789
   11/6/2010 22:25:49
Ja živim kod Bijeljine u selu Batru I IMANAS TRI KUĆE OSTJIĆA
10789
LJUBOMIR OSTOJIC   (212.200.65***) 10143
   14/3/2010 17:36:04
POTICEM IZ ISTIH OSTOJICA KAO I NAVEDENI DRAGOSLAV I DANIJELA.STIM STO JE MOJ DEDA ILIJA IZ SELA OSTOJICA 50-TIH.GODINA ODSELIO U SLAVONIJU SELO LICANI. SADA SE NALAZIMO U VOJVODINI SELO GOLUBINCI. AKO NEKO IMA INFORMACIJU O NASIM RODJACIMA NEKA MI SE JAVI NA EMAIL ostojic.ljubomir@gmail.com
10143
ZORIC NEBOJSA   (89.216.181.***) 9133
   26/11/2009 17:55:14
ZIVIM U BEOGRADU, MOJA FAMILIJA J PRE 150 GODINA DOSLA IZ MESTA DOBRLJIN IZ BOSNE,(BOSANSKA KOSTAJNICA)ZANIMA ME ODAKLE POTICE PREZIME ZORIC POSTO SAM SRETAO I DOSTA CRNOGORACA A ZNAM DA IMA I HRVATA ZORICA.INTERESANTNO JE DA SVI SRBI-ZORICI SLAVE DJURDJEV DAN,ZANIMA ME DA LI NEKO ZNA ZBOG CEGA BAS SVI SLAVE DJURDJEVDAN I ODAKLE PREZIME POTICE.
9133
sead kalac   (93.87.228.***) 8222
   14/7/2009 23:07:28
kalac iz kanade javise da ti sve objasnim
8222
OSTOJIC DANIJELA   (77.119.162.***) 5373
   29/5/2008 12:09:37
Poticem od istih tih Ostojica kao i g.Dragoslav Ostojic i znam samo da nas je prije Oluje `95 bilo oko 150 porodica u selu Kobiljak i Ostojicima izmedju Dvora na Uni i Gline!Isto tako molila bi gospodina Dragoslava Ostojica da mi se javi na d.m@live.at!Unaprijed hvala!
5373
Marčetić   (147.91.1***) 4647
   12/3/2008 07:53:23
Prvo sve pohvale za ovako vredan i predan rad i neprocenjivu uspomenu i sećanje na naše pretke. Molila bih malo više o prezimenu MARČETIĆ, Lika. Unapred hvala
4647
Kalac   (81.170.224.***) 3965
   29/1/2008 00:05:00
Zelim saznati mlao vise o prezimenu i grani Kalac Cula sam da postoji knjiga o grani i da na toj grani je i moj otac ,deda i pradeda Zelio bih da i ja budem sa mojom djecom na toj grani Kalac iz Canade
3965
Neda Tomaš   (89.216.159.***) 2399
   10/9/2007 11:16:06
s obzirom na temu, volela bih da saznam nešto više o svom prezimenu. Znam da Stefana Tomaša naslediše njegov sin Stefan Tomašević, ali Stefan Tomaš imaše i dva sina čija se imena ne pominju u istoriji. Poreklom sam iz Bosne (okolina Sarajeva).... trenutno pokušavam da nađem nešto na neti, ali ako postoji mogućnost da mi pomognete, bila bih vam zahvalna...
2399
Kuc   (89.176.84.***) 2028
   15/7/2007 02:56:19
Taj Milaci koji se otselio u Rozaje brzvao se Vuso. br
2028
Karavlah Jasminka   (80.74.161***) 1872
   27/6/2007 20:38:39
Super je ovo Vaše istraživanje porekla prezimena. I ja bih volela da znam odakle potiče moje prezime Karavlah a takođe i prezime Maglić. Dolazim iz Vojvodine, tačnije iz Srema. brHvala unapred.
1872
Goran Knezevic   (80.93.249***) 633
   30/12/2006 18:21:10
Jako interesantan sajt.Nadam se da bi mi mogli nesto pronaci o poreklu prezimena Knezevic,i kako su oni nastali.Unapred vam hvala
633
Gordana Beljkaš   (85.94.109.***) 364
   1/12/2006 10:32:18
Sve pohvale za ova istrazivanja i podatke. Ako je moguce da nesto vise saznam o poreklu prezimena Beljkaš. Znam da ih ima samo u Pljevljima u Crnoj Gori, u selu Krće i Jugovo i dr. Poznato mi je samo ime mog cukundede Lazo Beljkas i cukunbabe Joka, pradeda Milan i deda Jagoš. Videla sam u imeniku Srbije da ih ima, verovatno raseljenih iz Pljevalja, u Beogradu, Vrbasu, Kragujevcu, Priboju i Kuli. Unapred hvala.
364
darko   (213.103.78.***) 349
   30/11/2006 19:51:31
Ovo je vrlo interesantna tema.Da li bih mogao da nesto saznam o poreklu familije Melovica-iz okoline Uzica.
349
izmedju
INFO
objavljeno Objavljeno
    30/11/2006
autor Autor
    Mr Radomir D. Rakić i Vera-Stanisavljević-Rakić
izvor Izvor
    Vesti

Komentari čitalaca

stampa Verzija za štampu
posalji Pošaljite članak

cirilica Ћирилична верзија (beta)

arhiva Arhiva
Feljton rss
<- prethodni članak
     naredni članak ->
Bookmark and Share
OD ISTOG AUTORA

POSLEDNJIH 10 NASLOVA

APARTMANI RAKOČApartmani Rakoč sa 4*,
a kvalitet za 5*
Sminker.rs
Malesevici
Opanci.com
NadjiRestoran.com
Imovina.net
Kosovo-Metohija
Srpska analitika
Srpska politika
Novine Toronto
Centar za samostalni zivot invalida
Opstinsko drustvo za borbu protiv raka Sombor
Restoran za venčanja Atos
Izmedju
Eliksir zdravstvena nega
- kućna nega za stare, bolesne i usamljene osobe
- produženo lečenje i oporavak nakon bolničkog lečenja
- vođenje kompletnog domaćinstva i pomoć u kući
- dnevna, noćna i 24-oro časovna dežurstva u Beogradu
- 24-oro časovna dežurstva na teritoriji cele Srbije
Tel-Viber-Whats-app
+381 63 233-220
zdravstvenanega@eliksir.co.rs
Nova Srpska Dijaspora
Powered by: < Linkmedia >
RSS

Web Stats
ISSN 1452-3922 | © 2001-2012
Srpska Dijaspora