Министар Милићевић на Петровдан са Србима у Далмацији

Министар-Милићевић-на-Петровдан-са-Србима-у-Далмацији
Министар Милићевић на Петровдан са Србима у Далмацији

петак, 12.07.2024,  15:55 -> 17:08

Извор: Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором

Министар Милићевић на Петровдан са Србима у Далмацији

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић присуствовао је данас празничној литургији и обележавању великог јубилеја – 500 година од подизања Храма светих апостола Петра и Павла у Биовичином селу на северу Далмације. Литургију је служио митрополит далматински и архиепископ шибенско-задарски Никодим са више свештеника.

Биовичино село у ком данас живи свега десетак српских породица, данас је било препуно мештана који су после акције „Олуја“ морали да напусте своје домове и сада живе расељени широм света. Ипак, нису заборавили свој родни крај и с поносом су јуче истицали чињеницу да је управо храм у њиховом селу доказ да Срби у овом делу Далмације живе више од 500 година.

Многи расељени Срби из околине Шибеника и Задра враћају се на своја огњишта и подижу нове куће на темељима разрушених, али и покрећу сопствене послове углавном у области туризма и услуга.

Министар Милићевић данас је у месту Риђане недалеко од Книна посетио и Удружење „Жене косовске долине“ које већ више од деценије помаже опстанак српског народа у овом делу Хрватске за шта су недавно одликовани и орденом који им је доделио председник Републике Србије Александар Вучић.Министар је са председницом Удружења Радмилом Берић потписао уговор о подршци пројектима за очување српског језика и ћирилице. Госпођа Берић са својим сарадницима води школу српског језика за више од 100 малишана основношколског узраста који живе на територији општине Бискупија. Такође, активисткиње „Жена косовске долине“ сваког дана спремају 40 оброка за старије и социјално угрожене мештане о којима не брине нико сем жена из овог Удружења.

Министар Милићевић истакао је да ће Влада Републике Србије увек подржавати пројекте усмерене на очување српског језика и писма, као и националног идентитета, културе и традиције међу нашим сународницима где год они живели.

Detaljnije