Српски сити клуб – двадесет година касније

Српски-сити-клуб-–-двадесет-година-касније
Српски сити клуб – двадесет година касније

 Ко смо ми?

Током последње две деценије, Српски сити клуб (ССК) се позиционирао као водећа мрежа српских професионалаца, подстичући сарадњу, пословни раст и културну размену између Србије и дијаспоре.

Од оснивања 2004. године, ССК је постигао значајне успехе, доприносећи развоју свог чланства и јачању веза са Србијом. Од својих раних дана, ССК се фокусирао на стварање платформе за повезивање, умрежавање и размену знања међу професионалцима из Србије у иностранству, посебно у Великој Британији.

Поред умрежавања, ССК је сарађивао на бројним културним и образовним догађајима укључујући радионице о српском језику и култури, као и серије предавања са истакнутим интелектуалцима, научницима и уметницима пореклом из Србије са циљем очувања и промоције српске културе и културног наслеђа у дијаспори.

ССК је играо кључну улогу у јачању везе између професионалаца из Србије у иностранству и институција у Србији – клуб је изградио мрежу која помаже у подстицању економских и пословних односа, доприносећи развоју Србије. То укључује партнерства са водећим универзитетима у Србији, промовишући образовне програме размене знања који су корисни за студенте и професионалце.

Основна мисија ССК-а је била и остала заговарање српских интереса у иностранству и ангажовање дијаспоре у развоју Србије. Клуб је активно радио са српским државним званичницима, организацијама дијаспоре и међународним институцијама на постизању овог циља. ССК је био кључан у обликовању политика које се односе на српску дијаспору, саветовањем владиних тела о начинима како искористити вештине и стручност дијаспоре за добробит Србије. Клуб је учествовао и на глобалним конференцијама дијаспоре, расправљајући о стратегијама за унапређење доприноса дијаспоре економском и друштвеном развоју Србије.

Поред својих професионалних и културних активности, ССК се ангажовао у бројним хуманитарним иницијативама усмереним на подршку заједницама у Србији. Клуб је организовао хуманитарне кампање, обезбеђујући финансијску помоћ и ресурсе угроженим заједницама и онима погођеним природним катастрофама у Србији.

Тим

Од самог почетка, па до сада, основни тим се није променио – Иван, Јелена, Милош, Наташа и Славјана; и даље смо пуни идеја, флексибилни и вољни да своје слободно време одвојимо за нас, за наше чланове и пријатеље, за нашу заједницу, за нашу земљу порекла, и ону која нам је домаћин и други дом већ толико година.

Ипак, важно је напоменути да нам је током ових година подршка долазила од многих људи који су одиграли, или и даље играју кључне улоге у нашем деловању: Милена, Јасмина, Оливера, Лука, Милица, Даша, Петра, Лазар, Игор, Стефан, Дејвид, Иван, Марко, Петар, Стан, Светислав, Бранка, Бока, Влаја, Наташа, Аца, Весна, Мића, Дуца, Душан…. листа је предугачка!

Зашто СКК

Када смо се упознавали и смишљали како да делујемо сви смо имали исти циљ – да се слика о Србији унапреди и да будемо мост свима онима који су долазили у Велику Британију, а онда и онима који су желели да се врате у Србију и регион.

Током ових година смо упознали дивне и инспиративне људе, који су разумели нашу жељу узајамног помагања и заједно са нама кренули у авантуру звана повезивања професионалаца из Србије. Временом се та идеја ширила и ми смо почели да окупљамо и друге заједнице, компаније и појединце – све оне који су препознали значај умрежавања, добре воље и конструктивних савета. И за све то време, тај главни циљ је остао исти, само се ширио и добијао на значају.

Куда даље

Много планова и нових акција ће бити објављено током 2025. године, а у међуврему – идемо даље!, како једни другима увек напомињемо и после успешних, али и неуспелих подухвата. И оно што је најважније, СКК не посустаје, само што га сада води група пријатеља, који су богатији тиме што сада имају једни друге у својим животима, као и све дивне људи који су са нама радили, сарађивали, дружили се…

Велико хвала свима на поверењу, подршци и бодрењу током протеклих 20 година. Идемо даље!

Detaljnije