Тридесет година хуманитарне организације Лајфлајн

Тридесет-година-хуманитарне-организације-Лајфлајн
Тридесет година хуманитарне организације Лајфлајн

„Пружили смо руке једни другима, ујединили смо снагу, одлучност и љубав. Направили смо мост између градова и континената, једну велику, непрекинуту линију… линију живота (енглески: Lifeline), која подржава највреднији дар који смо добили – живот. Свако несебично дело, чин доброчинства, моћан је начин да се направи позитивна промена, да се да најјачи пример другима, да се донесе радост и срећа онима којима је то најпотребније.“

Ове речи принцезе Катарине у себи садрже главни мотив овог дводневног догађаја, посвећеног одавању признања изузетно важном хуманитарном раду принцезе и свих људи, чланова управних одбора и добротвора Лајфлајна, који је основан и ради под њеним покровитељством. Како мисија Лајфлајна никада не престаје, и ова прослава јубилеја у Дворском комплексу Србије је наравно имала хуманитарни карактер, јер ће средства прикупљена на њој бити искоришћена за пружање помоћи дечјим болницама у Србији.

Управо одржани догађај посебним чини и то што су се први пут у историји све канцеларије Лајфлајна – Чикаго, Њујорк, Торонто, Лондон и Атина, које својом заједничком мисијом пружања помоћи народу Србије и Републике Српске већ више од три деценије уједињују нашу дијаспору и пријатеље из иностранства, као и Фондација принцезе Катарине у Београду, окупиле на једном месту, са преко 250 присутних гостију.

Главни догађај, Краљевски хуманитарни бал, одржан је у суботу, 26. октобра, у Белом двору, у присуству епископа моравичког Тихона, викарног епископа патријарха српског Порфирија, Марка Ђурића, министра спољних послова Србије, Немање Старовића, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, Мишел Камерон, амбасадорке Канаде у Србији, чланова Краљевског медицинског одбора, принцезине сестре, сина, снахе и унука, Бети Румелиотис, Давида, др Ангелики и Александра Ендрјуза.

У свом говору, Престолонаследник је нагласио значај јединства и заједничког залагања у активностима Лајфлајна, подсећајући да је хуманитарни рад једна од најважнијих традиција Краљевске породице и да принцеза наставља ово наслеђе.

„Ако погледате мапу, биће вам немогуће да нађете град у Србији који није примио неки вид помоћи од моје супруге, њене Фондације и Лајфлајна. Али не само у Србији, већ и Републици Српској, јер за нас Дрина није и никада неће бити државна граница. То су показатељи, знамења која ће трајати заувек.Највиши и најплеменитији вид родољубља је служба својој Отаџбини, пружање помоћи народу своје земље, рад на томе да и садашњост и будућност буду сигурни и стабилни. Веома сам поносан на моју супругу и на њен неуморни рад за народ Србије, на њену енергију и снагу, као и на њену визију, који су инспирација за све нас. Заједно са свим људима који подржавају Хуманитарну организацију Лајфлајн у иностранству и њену Фондацију у Београду, оставили су неизбрисив траг у времену, који ће чврсто стајати.“

Током Краљевског бала, одржана је хуманитарна аукција са посебним предметима – 30 слика које су радили млади ученици „Перо Арт Центра“ је лицитирано, по једна за сваку годину Лајфлајна. Осим тога, један од посебних предмета на овој аукцији била је кошаркашка лопта коју су потписали сви чланови репрезентације Србије пре одласка на Олимпијске игре одржане у Паризу раније ове године. Освајачи бронзане медаље су још једном показали да нису само велики шампиони, већ и људи великог срца, спремни да помогну другима. На овом догађају, принцеза Катарина је представницима свих канцеларија доделила пригодне плакете у знак захвалности и признања.

„Када сам пре више од 30 година основала Хуманитарну организацију Лајфлајн, водила сам се уверењем да само када ујединимо наш рад можемо направити позитивну промену у свету, верујући у снагу добра, верујући да заједно, када подржавамо једни друге и радимо раме уз раме, можемо направити разлику, и поносна сам што могу да кажем да смо то заиста и успели. Желим да сви знају не само за моју захвалност за веру коју сте имали у мене, већ и за невероватне резултате које сте направили, животе које сте спасили, наду коју сте пружили и добробит људи којима сте допринели својом помоћи.

Веома сам захвална свима вама који, несебично и целим срцима, доприносите стварању позитивних промена. Осим што је хуманитарни догађај, овај скуп је и прослава одлучности, спремности, доброте, саосећања, бриге за друге, и пре свега – љубави, јер без љубави немамо ништа. Ове највише моралне особине су главне карактеристике свих оних дивних људи који су подржавали рад Лајфлајна током свих ових протеклих деценија.

Патња не познаје границе, али исто тако не постоје ограничења ни за оне који у својим срцима имају посебно место за оне којима је помоћ потребна. Живот је пун изазова. Искрени осмех, чин саосећања, лепа реч и пружена рука могу да направе велику разлику у нечијем животу. Ово јесте Краљевски бал, али није вам потребна титула да бисте имали круну. Када бринете о другима, када помажете онима који имају мање среће од вас, носите своју круну у срцу. А љубав је најсјајнији дијамант у тој круни,“ истакла је између осталог принцеза Катарина у свом обраћању, наводећи и бројне конкретне примере доприноса Лајфлајна добробити нашег народа.

Представљен је и кратки трејлер за документарну серију „Круна, држава и народ“ о животу престолонаследника Александра. Будући да су активности Лајфлајн-а такође представљене у документарцу, као значајан део престолонаследникове животне приче, на догађају је најављено да је планирано да премијера ове серије буде на једном од најзначајнијих филмских фестивала у свету – Канском филмском фестивалу. Своја искуства о дугогодишњој сарадњи са принцезом поделили су и чланови Краљевског медицинског одбора, проф. др Ида Јовановић и проф. др Арсен Ристић.

Министар Ђурић обратио се присутнима у име Владе Србије, истичући значај рада принцезе Катарине и Лајфлајна за нашу земљу.

„У овом периоду видели смо повратак изворним вредностима нашег народа које је тако изванредно представила ова фондација: солидарност, доброчинство, помоћ једних другима у тешким временима, и невероватан посао који је урађен у сфери здравствене заштите, образовања, као и многих, многих других аспектата живота, што је сведочанство о животној служби Њихових Краљевских Височанства. Неизмерно смо захвални што помажете и служите не само српском народу, већ и човечанству. Волео бих да ова ноћ послужи као користан тренутак за све нас да размислимо о томе како више можемо да допринесемо, не само овој фондацији, већ и једни другима. Зато што живимо у свету који је суочен са бројним изазовима, а само са вредностима које промовише ова Фондација, као што су солидарност, љубазност и помоћ једних другима, можемо се надати да ћемо превазићи изазове ове генерације.“

Као посебан део догађаја, Дејана Крајачић поделила је своју веома емотивну и лепу животну причу, пошто је и сама једна од оних којима је принцеза својим радом помогла.

„Њихова Краљевска Височанства су ми помагала и пратила ме од самог почетка моје болести, данас водим сасвим нормалан живот, јашем коња и свирам инструменте… Оно што сам научила у медицини, да вам требају веома топло, отворено срце и руке које су испружене за добре ствари. То је оно што је основна одлика мојих спасилаца, Њихових Краљевских Височанстава, и то не само мислима и речима, него стварним активностима и радом“.

Пре вечере, гости су уживали у наступу двојице виртуоза који су већ више пута до сад подржали рад Лајфлајна: Роберта Степаниана, виолинисте, и Стефана Ђоковића, пијанисте. Као део званичног програма, Културно-уметничко друштво „Талија“, које већ дуго подржава активности краљевске породице, извело је сплет игара, важан део српске традиције и националне баштине. Веома леп детаљ вечери био је када је млади Александар Ендрјуз, унук принцезе Катарине, који је иначе већ узимао учешћа у активностима Лајфлајна, отпевао више песма својој баки и свим присутнима. Престолонаследник и принцеза су отворили Краљевски хуманитарни бал првим плесом.

Претходног дана, у петак, 25. октобра, одржан је пријем добродошлице у краљевском Двору за све госте из иностранства, уз поздравне говоре краљевског пара. Тај дан је био углавном посвећен сећању на почетке рада принцезе Катарине, на то како је основала Лајфлајн са жељом да помогне нашем народу који је патио због ужасног рата у бившој Југославији.

„Наша је дужност да увек будемо ту за народ Србије и Републике Српске. Наша је дужност да будемо ту за оне којима је потребна помоћ. Настављамо наш рад, јер има толико оних којима је и даље потребна наша подршка, утеха и рука на коју могу да се ослоне. Докле год има оних који пате јер не могу да задовоље своје основне животне потребе, док све наше установе немају неопходну медицинску опрему којом спасавају животе и преко потребну помоћ, ми не можемо стати“, речи су принцезе Катарине.

Detaljnije