Ђорђе Милићевић на Смотри фолклора из дијаспоре ”Културом у завичај”

Ђорђе-Милићевић-на-Смотри-фолклора-из-дијаспоре-”Културом-у-завичај”
Ђорђе Милићевић на Смотри фолклора из дијаспоре ”Културом у завичај”

недеља, 27.10.2024,  12:21 -> 12:37

Извор: Кабинет министра

Ђорђе Милићевић на Смотри фолклора из дијаспоре ”Културом у завичај”

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором отворио је синоћ Смотру фолклора из дијаспоре ”Културом у завичај” у Музичкој школи ”Живорад Грбић” у Ваљеву.

Министар је истакао да су културно-уметничка друштва одувек била чувари културног идентитета нашег народа, да нису само чувари прошлости, већ и мост између генерација, између оних који су створили традицију и оних који ће је наставити, као и да си културно-уметничка друштва та која играју кључну улогу у очувању наше јединствености.

”Кроз песму, игру, обичаје и ношње, оживљавају се сећања на наше претке, на њихове вредности, веровања и стил живота. Сваки корак народног кола, сваки звук народне песме представља нит која повезује прошлост са садашњошћу. Ваша друштва преносе на млађе генерације не само вештине, већ и љубав према домовини, према традицији, према свом културном наслеђу”, рекао је министар и додао да ова смотра, не само да јача везе између Србије и наших сународника који живе ван граница наше земље, већ ”промовише све оно најлепше што Србија има и не дâ да се заборави све оно што нас чини једним народом, а то су наш идентитет, традиција, обичаји, језик и наша ћирилица”.

”Данас сте овде дошли из Италије, Аустрије; из Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније и Румуније и у свакој од ових земаља српска заједница има дубоко укорењене везе, пријатељства и дубоко поштовање, па ваша друштва зато имају посебан задатак. Не само да негујете српску културу, већ да истовремено доприносите и очувању мултикултуралног духа земаља из којих долазите. Кроз међусобну сарадњу и уважавање, српска културно-уметничка друштва представљају пример како различите заједнице могу заједно да граде богатију и ширу културну слику”, истакао је министар и посебно се осврнуо на домаћина, КУД ”Ђердан” из Ваљева. ”Ваш допринос очувању српске баштине овде је непроцењив. Сваки концерт, свака манифестација коју организујете доприноси томе да се наша култура чује, види и осети”, рекао је Милићевић.

Манифестација ”Културом у завичај” одржава се у Ваљеву у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором у сарадњи са градом Ваљевом и окупила је више од сто десет учесника из културно-уметничких друштава из Италије, Аустрије, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније и Румуније, као и домаћина, ваљевски КУД ”Ђердан” и етно секцију Музичке школе ”Живорад Грбић”.

За учеснике манифестације организоване су радионице за увежбавање игара из Западне Србије, коју ће водити еминентни стручњаци из области културе народних игара.

Detaljnije