„Једна од многих“ испунила емоцијама публику у „Гварнеријусу“

„Једна-од-многих“-испунила-емоцијама-публику-у-„Гварнеријусу“
„Једна од многих“ испунила емоцијама публику у „Гварнеријусу“

На промоцији су говориле ауторка романа др Талија Милошевић, уредница романа Милица Цинцар-Поповић и издавач Гордана Јочић. Оломке из романа читала јр глумица Тамара Томановић, а у музичком делу промоције плесала је играчица Марина Максимовић из Beat Street Dance Company плес „Словенска богиња“ и захваљујући њима двема програм је додатно употпуњен и улепшан.

Први роман др Талије Милошевић издат је у едицији Прва књига, од стране Издавачке куће „Медиа Сфера“.

Др Талија Милошевић свој први роман написала је на српском, свом матерњем, језику и истакла је да јој је писање на матерњем језику изузетно важно.

„Почела бих са цитатом из Јеванђеља “На почетку беше реч”, за мене је писана реч увек била важна, ја сам одувек волела књижевност, али ме је пут одвео на другу страну, у науку, али како то обично бива путеви су кривудави и ето мене опет у књижевности”, истакла је др Талија Милошевић и додала да “роман је био у мени и само је чекао да га напишем. Писање је најинтимнији разговор са самим собом, јер тек када преточим своје мисли у писану реч, та моја мисао тек тада постаје обликована, завршена”, закључује ауторка.

Живот вођен љубављу је плес, у коме је погрешан корак само онај који је – против љубави. То је тако једноставна истина, коју је тешко исказати у навали свеприсутних, па чак и друштвено прихваћених, лажних вредности и квази мотива. То је онтолошка истина, те у роману др Милошевић показују богиње – Живу, Весну, Ладу и Морану. Старословенске богиње, јер оне царују просторима на којима ауторка сазрева и поји се животном мудрошћу и инспирацијом.

Уредница романа Милица Цинцар Поповић рекла је да се роман састоји од прича узетих из живота ауторкине баке, али и из живота саме ауторке и њених пријатељица.

„У тим причама видимо како женска снага побеђује све са чиме се жена бори, а старословенске богиње су само део тих прича, као зачин на колачу, оне су ту да представе својом енергијом и личношћу ту снагу која постоји у женама”, рекла је Милица Цинцар Поповић.

Књига је подељена на четири дела и за сва четири дела везује се једна од четири старословенских богиња, а то су Богиња Жива која представља ауторкину баку, она дарује живот и лечи својим додиром, има бригу за све, затим Богиња Весна која представља богињу новог рађања, пролећа, новог почетка, Богиња Лада која је богиња мајчинства и богиња Морана, односно богиња зиме, смрти, краја, али свакако и новог почетка.

„Одлучила сам се за словенску митологију, јер се о њој мало пише, а то је мени пружило могућност да се позабавим том тематиком, јер су управо те богиње одличне, јер показују снагу жена са ових простора”, истакла је ауторка романа др Талија Милошевић.

Ауторка је књигу „Једна од многих“ посветила својој баки, која ју је научила и личним примером показала да је живот – љубав. Баш као што је њена бака била снажна и нежна такве су и њене јунакиње – снажне, али и нежне и благе, што ауторка напомиње у свом предговору. Кроз савладавање животних лекција са којима се оне суочавају, представљена је суштина жене, али не било које, већ оне која је богиња – победница. Зато је роман Једна од многих књига о жени, сведочанство о љубави и уџбеник срчаности.

“Моја књига јесте женско писмо, она је кренула врло спонтано, са идејом да напишем књигу о мојој покојној баки, али врло брзо, већ након неколико поглавља ја сам схватила да све оно што желим о баки да кажем ја налазим у свакој жени у свом окружењу – у мојим пријатељицама, женама у мојој породици, у колегиницама тако да сам написала књигу о свакој жени, а нарочито о жени са наших простора – о снази и јачини, а истовремено и о благости коју наша жена поседује и коју преноси на све друге”, нагласила је ауторка романа “Једна од многих” др Талија Милошевић.

Она је додала да је њена мотивација за ову књигу била управо то што преузима пуно различитих улога у свом животу и тиме је желела да покаже женску снагу, јер жене имају огромну духовну ширину.

“Као неко ко већ 22 године живи у Немачкој, приметила сам да се моја размишљања и стил живота другачије прихвата у Немачкој, а другачије овде – ја сам за Немачке појмове изузетно конзервативна жена, а у Србији ме сматрају феминисткињом”, истакла је ауторка.

У биографији др Милошевић, оно што би, гледано са стране, можда изгледало као низ врхунских али насумичних победа, љубав повезује у логичан, спонтан ток – рану младост на Звездари, под санкцијама; модерни плес и естрадне наступе са Ксенијом Пајчин; докторат summa com laude на престижном немачком универзитету; одговорности и дубоке емоције унуке, кћерке, супруге, мајке, али и пословне жене која је научница и директорка и ауторка романа “Једна од многих”.

На питање издавача Гордане Јочић како је помирити улоге научнице, супруге и мајке и да ли то изискује додатни напор, ауторка др Талија Милошевић рекла је да њој то није било тешко, јер је имала подршку.

“За мене то није био напор, јер сам имала подршку. Ја сам материнство као научница дуго перфекционизовала, све сам радила по књизи што је и својствено женама. Понекад ми жене саме себи поставимо превелика очекивања, желимо у свему да будемо најбоље – ако сам мајка бићу најбоља мајка, ако сам директорка, бићу најбоља директорка, некада треба снизити та очекивања како бисмо помириле све улоге које имамо и то је понекад једини пут како бисмо успеле да останемо јаке и способне да се искажемо у свим тим улогама“, рекла је ауторка.

А потом разговор на књижевној вечери повела у смеру оснаживања жена рекавши да жена данас прво мора да савлада себе.

„Ми превише улога преузимамо. Жена прво треба да се поразмисли и да одлучи да ли заиста жели неку улогу, па тек онда да је преузме. Жена треба да организује себе и све своје улоге и да да себи простора да се бави својим конкретним циљевима. Жена треба да буде оно што жели. Да ли жели да буде мајка? Супруга? Да ли жели да гради каријеру? Да буде домаћица? Или све то ођедном? Жена треба да бира, али је жени потребна и подршка. Подршка породице и околине”, истакла је др Талија Милошевић.

Ауторка је акцентовала да женама треба пружити подршку и помоћ.

“Потрага за истинском еманцијапацијом за мене није феминизам, није бити увек у првим редовима, за мене је истинска еманципација да свака жена преузме улоге које она жели и може да преузме уз туђу помоћ и подршку”, закључила је др Талија Милошевић.

На крају књижевне вечери, Гордана Јочић власница издавачке делатности “МедиаСфера” представила је изненађење, а то је књига за децу са илустрованим скицама и причама која носи назив “Девојчица и богиња”, а коју је написала др Талија Милошевић и посветила је својој ћерки Мили.

“Богиња је у ствари моја кћерка. Идеја се за књигу родила тако што сам помислила да је штета што је моја књига само за одрасле и да би требало да напишем нешто за децу, књигу која ће причати причу о богињама и мотивисаће децу да траже истину сами и да науче да је свет велики, а ми који смо мали треба да откријемо цео тај свет”, рекла је ауторка др Талија Милошевић.

У књизи ће се пронаћи све девојчице, јер све оне имају иста питања: да ли сам ја довољно лепа, да ли ме други воле, шта имају да кажу о мени?

Гордана Јочић, као издавач је рекла да је књига “Девојчица и богиња” књига за девојчицу 21. века и да је књига “богато илустрована радовима младе уметнице из Украјине”.

Издавач и аутор, односно Гордана и Талија сложиле су се да је “време да “Мали принц” добије другарицу”.

Оснажујуће и инспиративно књжевно вече завршено је неформалним разговором гостију са ауторком, уредницом и издавачем.

Detaljnije