„Док свака српска кућа на Косову не набави кола, нећу ни ја“

„Док-свака-српска-кућа-на-Косову-не-набави-кола,-нећу-ни-ја“
„Док свака српска кућа на Косову не набави кола, нећу ни ја“

„Док свака српска кућа на Косову не набави кола, нећу ни ја“

Својим начином живота патријарх Павле постао је близак свим људима. Њега, као неког свог, себи блиског, доживљавају не само православни верници, него и верници других религија, пa и они који се изјашњавају као атеисти.

Отуда и доста прича, доскочица и шала у којима је главни јунак српски духовни поглавар. Оне само додатно утемељују мит о патријарху Павлу као о народном, светом човеку. Ако није у питању нека чиста људска шала, оне су редовно прожете неком духовном поуком.

У њима је патријарх Павле – скромни човек великих врлина.

Велики духовник!

С разлогом, јер српски првојерарх у свакој прилици држи се савета апостола Павла: „Реч ваша да буде свагда у благодати, сољу зачињена, да знате како треба свакоме одговорити“ (Кол. 4,6).

Патријарх Павле је често у народу, он као пастир не жели да се одваја од свог стада, ни по чему. Зато, кад год је то могуће, иде пешице или јавним превозом. Свуда тамо где је он, живи се скромно.

Подучавао је и друге да се труде да у скромности живе. Тако, када су га, као надлежног епископа, монахиње из манастира Сопоћани код Новог Пазара замолиле за благослов да купе „фићу“ (у то време најмањи аутомобил), да би њиме допремале потрепштине за манастир, а и да не би морале до града да иду аутобусом, пошто се дешавало да понекад доживе неке непријатности, он је то одбио. Образложење његово било је: „Није у реду да купите аутомобил од новца који је дала сиротиња. И још, може да се деси, кад пређете преко неке барице, да испрскате ту сиротињу!“

У то време, док је био епископ рашко-призренски, дуго је избегавао и да се за његове и уопште епархијске потребе набави аутомобил. Говорио је: „Док свака српска кућа на Косову не набави кола, нећу ни ја.“[1] На крају је пристао да се набави само један „вартбург“, пошто није био скуп, а био је погодан за превоз робе, разних црквених ствари и других потрепштина.

Епископ Павле ретко кад је у њега седао, јер је углавном пешке ишао. Од манастира до манастира, од цркве до цркве, дуж и попреко по епархији… Зато и није знао какви све аутомобили постоје. А кад је једном код њега у посету дошао, својим „пежоом“, епископ жички Стефан, са којим је био изузетно близак још из богословије, и кад су кренули тим његовим аутомобилом да заједно обиђу нека места у епархији, рече владика Павле:

– Е, брате Стефане, баш ти је добар овај твој „вартбург“!

  1. Живот по Јеванђељу, Приштина – Београд, 1996, стр. 33.

Jован Jањић

Светосавље.орг

Detaljnije