Милићевић у Брчком: “Ако заборавимо своју историју, изгубићемо и своју будућност”

Милићевић-у-Брчком:-“Ако-заборавимо-своју-историју,-изгубићемо-и-своју-будућност”
Милићевић у Брчком: “Ако заборавимо своју историју, изгубићемо и своју будућност”

четвртак, 03.10.2024,  21:11 -> 21:15

Извор: Кабинет министра

Милићевић у Брчком: “Ако заборавимо своју историју, изгубићемо и своју будућност”

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић присуствовао је вечерас Четвртом традиоционалном дружењу Озренаца у Брчком. Завичајно удружење Озренаца из Брчког годинама уназад организује окупљање Озренаца и потомака са циљем промовисања српске културе, обичаја, игре и песме, ношњи и свега онога што чини идентитет нашег народа, а све у циљу очување националног јединства међу Србима као темеља опстанка нашег народа.

Обраћајући се присутним гостима, министар Милићевић је истакао да кроз програм подршке, мера и активности у области очувања и јачања односа Републике Србије и дијаспоре кроз подршку удружењима дијаспоре и региона, заједнички циљ је да свим силама сачувамо идентитет српског народа не само са обе стране Дрине, него где год се он налазио.

“Српски језик, ћирилично писмо, наша историја, култура и традиција су симболи нашег народа. Уколико тих симбола нема, нема ни нашег народа где год се он географски налазио. Уколико заборавимо своју историју, изгубићемо и своју будућност. Стога, као приоритет истичемо значај ових симбола и сви треба да се обавежемо да ћемо радити на њиховом очувању и промовисању где год живели. Као министар задужен за дијаспору поносан сам што могу да подржим овакве пројекте и поносан сам што са овог места можемо да пошаљемо јасну поруку, да без обзира где живите и радите и који пасош носите, ваша држава је Србија. А ја могу да вам обећам да ће ваша држава бити увек уз вас”, рекао је министар.

Скупу у Брчком пристуствовало је близу 300 гостију, међу којима су била и удружења Срба из Борова, Суботице, Београда, као и српско удружење из Цириха. “Овим дружењем заједнички подижемо свест о важности наших традиционалних вредности, обичаја и промовисању српског националног бића. Вечерас се овде, међу вама не осећам као гост, јер смо један исти народ који река Дрина никада није раздвајала, већ увек спајала”, закључио је министар.

Detaljnije