Министар Милићевић на XX Конференцији српских националних организација из земаља региона

Министар-Милићевић-на-xx-Конференцији-српских-националних-организација-из-земаља-региона
Министар Милићевић на XX Конференцији српских националних организација из земаља региона

петак, 25.10.2024,  13:06 -> 13:16

Извор: Кабинет министра

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором присуствовао је данас XX Конференцији српских националних организација из земаља региона у просторијама Матице Српске у Новом Саду.

Обраћајући се присутнима министар је рекао да су овакви скупови ”доказ одлучности да останемо повезани са нашим људима у региону и широм света, да заједно радимо на очувању нашег идентитета и стварању бољих услова за напредак нашег народа. Један од стратешких циљева наше земље је очување националног идентитета српског народа, без обзира на границе које нас физички раздвајају.

”Посебно бих истакао значај односа између Србије и Срба који живе у државама региона. Наша веза са сународницима у региону је нераскидива, а наш циљ је да кроз дијалог и заједничке пројекте оснажимо те везе. Срби у региону јесу део нашег јединственог народа. Оно што нас спаја није само крвна веза, већ и заједнички идентитет“, казао је министар и додао да су три кључна корака која воде ка остваривању овог циља јасна: приближавање Србије нашим људима у који живе ван граница наше земље, умрежавање удружења и организација које окупљају Србе, и отварање ове теме на нивоу наших градова и општина, што Кабинет и радимо кроз програме подршке попут тематских летњих кампова за децу, донирања уџбеника и других иницијатива везаних за повезивање и помоћ Србије својим сународницима.

”Наша интеграција у државе у којима живимо не сме бити на штету српског језика, културе и вере. Ово је наша заједничка одговорност, а кроз програме и иницијативе попут овог, радимо на томе да останемо јединствени, где год да се налазимо. Јасно је да је Влада Србије посвећена јачању постојећих веза и стварању још чвршћих веза са нашим сународницима. Дијалог између нас је континуиран, и увек знамо шта су потребе наших сународника, као и које су потребе Србије, јер само заједнички можемо да напредујемо”, закључио је министар.

Он је нагласио и да је заједнички циљ очување српског језика, културе и традиције, као и да је важно да заједно обележавамо важне датуме, као што је Дан српског јединства и националне заставе, датум који није само део прошлости, већ симбол наше будућности и заједничких вредности.

”Порука коју желим да пренесем јесте да наш заједнички рад и стратегија за будућност имају чврсте темеље. Нико неће моћи да прекине везе које градимо, уколико останемо јединствени и сложни у остварењу заједничких циљева. Снага нашег народа увек је била у јединству. Будимо сложни, будимо поносни, и наставимо да градимо светлу будућност за све нас”, закључио је министар.

Detaljnije