На Видовданској приредби Гмунден обележио крај школске године

На-Видовданској-приредби-Гмунден-обележио-крај-школске-године
На Видовданској приредби Гмунден обележио крај школске године

На Видовданској приредби Гмунден обележио крај школске године

Дана 28. јуна 2024. године у Гмундену, у просторијама културног-уметничког друштва „Кнез Лазар“ (Marktplatz 13, 4810 Gmunden), окупили су се верници црквене парохије Гмунден-Феклабрук са својом дечицом, ученицима Просвјетине школе српског језика, како би заједно прославили велики празник „Видовдан“, а потом дечици поделили дипломе поводом завршетка школске године.

Славски колач, жито и  славку трпезу освештао је протојереј Никола Пантић. Молитвеном чину и сабрању присуствовали су верници свих узраста. Након Славског тропара Отац Никола се обратио присутнима речима да ми Срби никада не би смели себи допустити да заборавимо овај велики празник, који је толико дубоко урезан у нашу бит. Исто тако нагласио је значај неговања српског језика и традиције и могућност да деца имају прилику да похађају часове Просвјетине школе и науче свој матерњи језик. На крају се захвалио члановима КУД „Кнез Лазар“ који су припремили богату трпезу.

У наставку дана уследила је Видовданска приредба коју је предводио вероучитељ и наставник Просвјетине школе Милош Мирковић. Присутни су имали прилике да чују рецитације, одгледају неколико кратких позоришних комада и чују хор који је извео песму „Пећка кандила“. Програм је завршен доделом диплома ђацима који су похађали наставу Просвјетине школе српског језика у Гмундену.

Просвјетина школа српског језика, Гмунден, 30.06.2024.

Detaljnije