Никола Лончар: Чикаго сматрамо највећим градом “Теслиног народа”

Никола-Лончар:-Чикаго-сматрамо-највећим-градом-“Теслиног-народа”
Никола Лончар: Чикаго сматрамо највећим градом “Теслиног народа”

 Учешће су узели представници српских организација из Србије, Америке, Швајцарске, угледни научници, лекари, професори, писци, песници, ликовни и музички уметници… који су на неки начин и српски амбасадори јер чувају и промовишу у свету српску културу и традицију као и дело Николе Тесле. Сјајни, гостопримљиви домаћини и организатори конференције, увек спремни да помогну, били су достојанствени представници ТНФ: професор Гордана Ненадовић, доктор Милена Бајић и глумац Игор Обрадовић.

 Конференцију су отворили цењене личности код нас и у свету, председик и оснивач Теслине научне фондације Никола Лончар и потпредседиица ТНФ др Нада Мартиновић. Својим присуством, учествовањем на конференцији као и свобухватној подршци целог пројекта дали су Теслиним данима велики допринос.

Председник Теслине научне фондације Никола Лончар годинама је посвећен мисији очувања Теслиног лика и научног наслеђа, као и раду Теслине научне фондације у којој је окупио најзначајније људе. Заједно су светлост будућим генерацијама која им указује вредности науке, иновације, културну баштину нашег народа, као генијална достигнућа која су обележила живот и рад Николе Тесле. Поред Теслине научне фондације коју је основао и оформио, идејни је покретач “Теслиног народа” и “Теслиних кубова” и бројних значајних пројеката, у скорије време покренуо је и “Петицију” за подизање споменика Николи Тесли и његовом блиском сараднику Џорџу Вестингхаусу идуће године у Чикагу.

Нови слоган председика Николе Лончара “СРБИ ЗА ТЕСЛУ” већ је покренут за долазеће пројекте ТНФ. Како идемо у сусрет јануарској међународној конференцији у Њујорку планова има много, о некима ћемо говорити захваљујући идејно недостижном председнику господину Николи Лончару, морам додати и дивном човеку. 

Поштовани председниче Никола, замолила бих Вас да нам пренесе утиске са Теслиних дана у Чикагу и да нам кажете од ког је значаја била тродевна годишња конференција за Фондацију?

Од прве конференције па до сада, увек је то било да се ми сретнемо, који учествујемо у њеном раду (подразумева се максималан радни резултат учесника). И овога пута скупили смо се из разних земаља света, што је било јако добро јер смо сагледали досадашње резултате и видели како ћемо убудуће да функционишемо. Све је протекло по плану јер су Игор Обрадовић, Гордана Ненадовић и др Милена Бајић били стварно изузетни организатори, међутим, Игор је највише потегао, радио је много послова, што бисмо рекли џентлменски.

Чикаго стварно има посебну чар, ту се толико тога доброг десило, то не може да се пореди ни са једним другим градом. Тако велика заједница, велика је и ствар, и треба да се одреди на један начин који ће бити свима прихватљив. Не сме да буде ни ризика ни грешака… План за “Теслине клубове” посебно је интересантан и важан за нас, пошто има јако пуно школа и цркава, црквено школских управа, имамо више могућности да их направимо. Важно је рећи да сам генерално задовољан како су протекли “Дани Николе Тесле” у Чикагу.

Оснивање Теслине научне фондације у Чикагу је посебно важно јер је Чикаго град у којем живи највише Срба у дијаспори. Историјски гледано, Чикаго је веома важан за наш народ, а за Теслу посебно јер је ту извојевао победу у “рату струја” заједно са Вестингхаусом. Зато сматрамо Чикаго и највећим градом “Теслиног народа”.

Колико дуго сарађујете са заједницом у Чикагу?

Наша сарадња са Чикагом, кроз рад са др Миленом Бајић, траје више од деценије. Др Бајић је често долазила у Филаделфију, Њујорк и Београд и била је од велике помоћи. Показала нам је да рад са децом може донети много већи успех у промоцији Тесле и “Теслиног народа”. Она је прва основала” Никола Тесла клуб”, након чега смо кренули са оснивањем “Тесла клубова” широм САД и света.

Како је Теслина научна фондација званично почела са радом?

Званично смо почели са радом 10. јула 2004. године у Филаделфији, иако смо много пре тога радили у кругу пријатеља и у клубу проналазача. Лично се бавим Теслом од детињства и за мене је Тесла највећа мотивација. Ту мотивацију се трудим да пренесем на ђаке.

Како радите са ђацима и на који начин их мотивишете?

Наша метода рада са ђацима је прилагођена узрасту и интересовањима групе. Кроз Теслин живот и дело, учимо много тога, а ђаци пишу литерарне радове, сликају, праве кратке видео клипове, уче о здравој храни (јеловник Николе Тесле). Један део ђака је заинтересован за Теслине експерименте. На крају школске године организујемо изложбу у школи која треба да пружи основна сазнања о Николи Тесли. Наставници и професори из разних предмета обрађују Теслин лик и дело са ђацима. Ђаци сами одлучују да ли желе да се укључе у ваннаставне активности “Никола Тесла Клуба” и “Никола Тесла инвенторс клуба”.

Можете ли нам рећи нешто више о методама које користите у раду са клубовима?

Ја лично користим Сократов метод постављања питања која терају чланове клуба да размишљају. Када погреше, не кажем им директно да греше, већ анализирамо заједно док не дођу до правог одговора. Такође, направио сам десетак кратких десетоминутних драма које уводе чланове клуба у сазнања о Тесли, али исто тако отварају расправу. Повремено дајемо полазницима клуба тестове, али уместо оцењивања, на крају им дајем одговоре и кажем да код куће сами себе оцене. Тако утврђујемо њихове зоне интересовања.

Какви су планови за даљи рад и шта је следећи велики корак за Tesla Science Foundation?

Следећи велики корак којем смо већ приступили је културна дипломатија “Теслиног народа” кроз Никола Тесла клубове. Наша заједничка борба кроз ове клубове је веома важна, посебно у Чикагу, који је кључан за тај експеримент. Верујем да ћемо сви заједно развити пројекат који ће бити на опште задовољство свих Срба света. Наравно, наша сарадња са матицом је важна и увек ћемо сарађивати, али је тешко да, ма колико неко био образован, може разумети наше потребе ако није живео у дијаспори. Зато позивам не само Србе из Чикага, већ и друге народе који су за своју матичну земљу прихватили Србију и Републику Српску, да нам се прикључе.

 Како видите улогу Теслине научне фондације у ширењу истине о Тесли и Теслином народу?

Наша организација је непрофитна и сви смо волонтери. Не припадамо ниједној политичкој организацији и не изјашњавамо се ни против једне нити подржавамо било коју. Подржавамо искључиво програме који су део наше мисије – промоције Николе Тесле и “Теслиног народа”. Поред организовања клубова, на нашим конференцијама награђујемо најбоље радове из свих области. Многи радови награђени са Tesla Spirit Award касније су доживели велики успех.

Да ли планирате сарадњу са Српском православном црквом и другим институцијама?

Сарадња са Српском православном црквом је од посебног значаја за нас, јер сматрамо да је развој јаког морала код младих важан, баш као што је и Никола Тесла највеће моралне вредности научио у цркви. Поново, Чикаго, са толико српске заједнице, је лидер у развоју морала код младих и уједно и културне и грађанске дипломатије коју ће наши млади ширити међу својим вршњацима, припадницима свих народа и народности.

Све што учимо наше младе мора бити тачно, без претеривања – истином се једино може победити. Поред Српске православне цркве, желимо што бољу сарадњу са Матицом српском, са којом смо више пута имали сусрете на ту тему. Највећа снага нашег народа је у дијаспори, а како изгледа са исељавањем све већег броја младих и школованих, то постаје све јаче и јаче. Тешко да ми то можемо зауставити, али сигурно те младе можемо задржати у нашој заједници, и то је наш заједнички задатак. Живеће Теслин народ, нека нам је Бог у помоћи.

Detaljnije