Окупљање младих из дијаспоре у Тршићу

Окупљање-младих-из-дијаспоре-у-Тршићу
Окупљање младих из дијаспоре у Тршићу

среда, 18.09.2024,  12:12 -> 12:21

Извор: Кабинет министра

Окупљање младих из дијаспоре у Тршићу

Министар без портфеља Ђорђе Милићевић посетио је данас камп за младе из региона и дијаспоре који се од 16. до 22. септембра одржава у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу. У кампу је окупљено 100 младих српског порекла из пет земаља региона и дијаспоре.

„Тршић није само место историјског значаја, већ симбол снаге нашег идентитета. Вук Караџић, реформатор српског језика, творац савремене ћирилице и велики истраживач народне уметности, кренуо је одавде и поставио темеље онога што данас зовемо српским културним наслеђем.

Ви, драга децо, долазите из различитих средина, али сте сви носиоци истог културног и језичког блага. Кроз програм који вас овде очекује, имаћете прилику да боље упознате и продубите своју везу са српском традицијом, језиком и културним вредностима. Наша дужност као представника државе је да обезбедимо да та веза остане јака и жива. У вама лежи будућност српског народа, а ваша свест о пореклу, језику и традицији од кључне је важности за очување тог идентитета. Чувајући језик, чувамо нашу прошлост, али и градимо нашу будућност. Овај камп је, такође, симбол подршке Србије свим Србима, без обзира на то где они живе. Наша дијаспора и Срби у региону имају посебно место у нашим срцима, и свесни смо колико је важно да останемо повезани“, истакао је министар Милићевић.

Камп у Тршићу организовао је Град Лозница, уз финансијску подршку Кабинета министра Милићевића. Укупно је издвојено 120 милиона динара за организацију 18 кампова за децу из дијаспоре широм Србије.

Detaljnije