„Пчелица“ и „Лагуна“ излажу на Сајму дечјих књига у Болоњи

„Пчелица“-и-„Лагуна“-излажу-на-Сајму-дечјих-књига-у-Болоњи
„Пчелица“ и „Лагуна“ излажу на Сајму дечјих књига у Болоњи

уторак, 09.04.2024,  14:59 -> 11:57

Извор: Лагуна, Пчелица издаваштво

„Пчелица“ и „Лагуна“ излажу на Сајму дечјих књига у Болоњи

У Болоњи се одржава највећи сајам књига за децу. Издавачка кућа „Пчелица“ је већ добро знани гост, а Лагуна ове године први пут учествује на том сајму као излагач.

За овогодишње представљање на Међународном сајму књига за децу у Болоњи Пчелица је припремила велики број новитета, али и ранијих издања редизајнираног и освеженог изгледа.

Од новитета треба издвојити илустроване књиге: Морски коњић и подводна библиотека, ауторке Николете Новак, Пужић који је веровао у себе и Мала прича из великог мравињака, ауторке Маје Кораксић, Цецилијине магичне крофне, ауторке Гордане Тимотијевић и Трећа мачка, ауторке Весне Алексић. Следе четири духовито-забавна приручника о: другарима, породици, књигама и слободном времену и три нове књиге из едиције Најбољи на светуНајбоље баке и деке на свету, Најбољи родитељи и Најбоље комшије, ауторке Александре Бојовић. Овом женском ауторском тиму придружује се Бојан Љубеновић са своје три књиге из едиције Кад порастем, бићу…: Уки, мали фудбалер, Луна, мала тенисерка и Вук, мали глумац, али и Коста Миловановић, овог пута у улози писца, а не онако како смо навикли у улози илустратора, са својом књигом Лука, мали сликар. У оквиру исте едиције објављене су и књиге: Зоја, мала пијанисткиња, ауторке Наде Вуковић, и Теса, мала балерина, ауторке Николете Новак.

У свом освеженом и редизајнираном облику Пчелица ће на овогодишњем Сајму у Болоњи представити и своје старе адуте: едицију популарнонаучних енциклопедија Галерија великана, изузетну едицију илустрованих књига Бајке и митови народа света, серијал васпитно-едукативних књига Кад су мали велики, која говори о Нађи и Вуку, брату и сестри који имају озбиљан задатак да преваспитају одрасле, који се и не понашају баш зрело.

Поред ових новитета на штанду Пчелице посетиоци, потенцијални и стари сарадници, моћи ће да виде и прелистају бројна Пчеличина издања која су већ нашла свој пут до деце широм света која их могу читати на: чешком, исландском, монголском, руском, италијанском, кинеском, немачком, македонском и многим другим језицима. Листа језика на којима су Пчеличина издања доступна из године у годину постаје све дужа. Можда се стиче утисак да су само сајамски дани време када издавачи раде пуном паром, али то ни изблиза није тако. Пчелица је у протеклој години полако, али сигурно закорачила на француско и шпанско говорно подручје, па ће књиге Николете Новак Приче из шуме и Пријатељи из саване ускоро бити доступне на француском и шпанском језику, а књига Горана Марковића Лајка међу звездама на шпанском.

Лагуна представља иностраној публици издања домаћих аутора за децу, која могу бити занимљива и за светско тржиште.

Међу књигама за најмлађе ту су наслови „Кики и Цоле“ Бојана Љубеновића, „Ева и њен Рокси“ Срђана Анђелића, „Мравац Мрав“ Јелице Грегановић. За мале школарце ту су књиге „Серафина Крин и Срце света“ Александре Филиповић, „Срећни Принц“ Оскара Вајлда са предивним илустрацијама Ане Григорјев, књиге Уроша Петровића, Игора Коларова и Љубивоја Ршумовића. А за тинејџере ту су наслови попут „Нећу да мислим на Праг“ и „Осам соба наше слободе“ Соње Ћирић.

На шездесет првом Сајму дечјих књига у Болоњи Лагуна је један од 1.500 издавача из више од 100 земаља света. Земља почасни гост ове године је Словенија. Овогодишњи Сајам свечано је отворио италијански председник Серђо Матарела.

Detaljnije