Србија на вези – портрети: Жељка Цвјетан Гортински, РТС Свет, 18.55

Србија-на-вези-–-портрети:-Жељка-Цвјетан-Гортински,-РТС-Свет,-18.55
Србија на вези – портрети: Жељка Цвјетан Гортински, РТС Свет, 18.55

петак, 25.10.2024,  13:17 -> 13:44

Као врло талентована, млада глумица, још за време студија на Факултету драмских уметности, снимила је неколико филмова и сарађивала изузетним српским и југословенским редитељима и глумцима. Била је стални члан Београдског драмског позоришта, а многи је се сећају из чувених серија „Сиви дом“ и „Заборављени“. А онда је, у време када су јој многи предвиђали блиставу глумачку каријеру, али и у време ратног вихора на територији Југославије, напустила родни Београд. Вратила се после 32 године.

Након дипломе на Факултету драмских уметности у Београду Жељка је магистрирала на одсеку за позориште на државном универзитету Калифорније где је касније предавала. У школама страних језика у Пасадени и Санта Моники држала је часове српског. Била је активни члан Српске православне цркве и организатор и учесник бројних манифестација које промовишу нашу традицију и културу. Објавила је аудио запис српских народних песама на енглеском и српском и адаптирала Андрићеву приповетку „Аска и вук“.

Љубав према театру и духовности одвела ју је на Институт за драма терапију у Лос Анђелесу где је усавшила посебан вид неге која користи комбинацију две дисциплине – драму односно позориште и психотерапију…

Поред сталног ангажмана у постпродукцији у чувеном „Universal“ студију у Холивуду, радила је као глумица, продуцент и редитељ у позориштима у Лос Анђелесу.

Ова маркантна, талентована глумица продуховљених црта лица и карактеристичне боје гласа, врло отворено и емотивно нам је причала о претходне три деценије проведене у Америци.

Зашто је отишла из Југославије, шта је научила у Америци, како је организована српска заједница, каква је судбина глумаца „са акцентом“, колики је значај цркве у расејању, како описује живот у Лос Анђелесу, како се осећа данас у Београду… Жељка нас је провела и кроз снимање серије „Сиви дом“ сетивши се једне анегдоте…

Уредник емисије Тамара Дрезгић

Detaljnije