Српски дани у Мађарској

Српски-дани-у-Мађарској
Српски дани у Мађарској

четвртак, 19.09.2024,  13:39 -> 16:01

Српски дани у Мађарској

Изложбом „Урош Предић“ у Српском црквеном музеју у Сентандреји, прошле недеље свечано су отворени Српски дани у Мађарској, својеврсни Месец српске културе. Покровитељи манифестације су Србија и Српска, а организатор Епархија будимска.

У самом појму културе као једном од најсложенијих појмова говорио је митрополит будимски Лукијан, који је подсетио и на бројна богатства српске културе.

„Пећка патријаршија, Жича, Грачаница, Сентандреја, Грабовац, српско црквено певање, српско коло, крсна слава, музика, књижевност, српске гусле, филм, па чак и вез са Змијања…“, каже владика Лукијан.

Присутнима се у име председника Републике Српске Милорада Додика, који је уједно и покровитељ ове манифестације, обратила амбасадорка БиХ у Будимпешти указавши на значај ове манифестације.

„Значај је симболички јер окупља једну по једну, културолошки јер представља снажно присуство српског постојања и српског идентитета у Мађарској, али и политички јер је дораз одличне сарадње два народа, мађарског и српског без граница“, каже Биљана Гутић Бјелица.

О самој изложби и значају Предићевог дела говорили су др Снежана Мишић из Галерије Матице српске као и Коста Вуковић, аутор изложбе.

„Приређивајући ову изложбу намера је била да поред платна Уроша Предића прикажемо и кратак историјат присних односа породица Вујић и Предић, што је било могуће захваљујући великодушном поклону унуке Стевана Вујића, госпође Рите Вујић која је поред платна Светог Георгија, Српском црквеном музеју поклонила и породичне фото албуме“, рекао је Вуковић.

Тим поводом, Рити Вујић додељен је меморијални златник Српског црквеног музеја.

У име мађарске Владе обратила се и др Естер Витаљош, државни секретар и портпарол Владе Мађарске, истакавши њене личне устиске и осећаје према српској заједници у Мађарској за који је везана и са којом живи, али је подсетила да је став мађарске Владе јасан, те да је Србија њен стратешки партнер.

Српске дане у Мађарској је у име Владе Србије отворио министар Ђорђе Милићевић.

„Организација вечерашње манифестације шаље јасну поруку, има јасну симболику, Српска православна црква је стожер стабилности, јединства, окупљања нашег народа где год живели.

Оваква дешављања, овакви догађаји имају велику важност и значај за наше сународнике који живе ван Србије и наравно да ће Влада Републике Србије и у наредном периоду одржавати овакве манифестације и наравно да ће са нашим сународницима који живе ван Србије заједно са удружењима, кровним организацијама, заједно са Самоуправом овде у Мађарској радити и даље на очувању нашег језика, наше ћирилице, наше културе, историје и традиције и идентитета“, каже Милићевић.

Током месец дана, колико ће трајати Српски дани биће приказани разни културни садржаји који ће свакако обогатити културну сцену Мађарске.

Detaljnije