Станковић: Вратили смо у живот Савез Срба Аустрије

Станковић:-Вратили-смо-у-живот-Савез-Срба-Аустрије
Станковић: Вратили смо у живот Савез Срба Аустрије

уторак, 24.09.2024,  10:05 -> 16:26

Станковић: Вратили смо у живот Савез Срба Аустрије

Како су наши земљаци у Аустрији обележили државни празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе, о тежњи да се српски језик уведе као изборни предмет у аустријским школама, обнављању рада Савеза Срба Аустрије и другим темама које заокупљају пажњу наше дијаспоре у овој земљи, разговарали смо са Александром Станковићем, председником Аустријског савеза српског фолклора (АССФ).

На дан када се у Србији и Републици Српској обележава пробој Солунског фронта велики број представника организација и удружења Срба у Аустрији окупио се у Грацу да ода пошту нашим прецима који су пре више од једног века извојевали слободу.

„Имамо ту слободу да у дијаспори упражњавамо, поштујемо, чувамо и даље презентујемо српску културу и традицију. а кроз ову манифестацију то можемо да радимо на један јединствен начин где смо ми тај празник узели као своју славу такорећи, манифестацију која се сваке године одржава у другој покрајини. У оквиру те манифестације се свке године одржава и Скупштина и ту се окупљају представници свих друштава и ревидира се шта је то што смо претходних годину дана урадили и шта можемо боље и квалитетније“, каже Александар Станковић.

Да би аустријској јавној сцени скренули пажњу на себе и свој рад и обезбедили подршку, межу нашим људима у овој земљи, одувек је постојала потреба за уједињењем и сарадњом. Из такве потребе настао је и Савез Срба Аустрије.

„Проблем је био што је наш Савез Срба који је био кровна организација дуги низ година и окупљао та друштва, у неком моменту престао са радом. Имали смо ту срећу и потрудили смо се да Савез Срба поново вратимо у живот, и он је прошле године поново почео са радом, после две године тоталног застоја и пре тога, вишегодишњег нефункционисања и сада, ове године радимо на томе да сва наша друштва окупимо под једним кровом“, каже Станковић.

А под једним кровом су и бројна удружења окупљена око Аустријског савеза српског фолклора,

„Гледамо да наставимо са нашим активностима и припремама, као што је Дечја смотра фолклора 23. новембра, где ћемо поново имати прилику да у оквиру смотре имамо и Квиз знања, где ћемо омогућити нашим најмлађима да покажу своје познавање историје, традиције, као и вештине у игрању и преношењу свега што су научили у међувремену“, каже Станковић.

Поводом 160 година од смрти Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика, који је већи део живота провео у Бечу, покренута је иницијатива да улица у овом граду понесе његово име.

„Изузетно је значајна та иницијатива за наше људе, људи прво постављају питање, а зашто баш Вук. Вук је неко ко је више од 50 година живео у Аустрији и био је својеврсни пионир интеграције у то друштво. Он је те људе у то време окупљао око себе и покушавао и као дипломата и као писац и реформатор и члан тог друштва у Аустрији да повеже и помогне Србији у том моменту, али исто тако и Србима који су тада у Монархији живели“, каже Станковић.

С обзиром на бројност српске дијаспоре у Аустрији већ дуже време постоји тежња наших људи да се српски уврсти у школски програм као изборни језик, што значи да би га деца учила у редовној школској настави.

Detaljnije