Чикаго пред „Теслине дане“

Чикаго-пред-„Теслине-дане“
Чикаго пред „Теслине дане“

петак, 13.09.2024,  14:59 -> 15:51

Чикаго пред „Теслине дане“

За посетиоце фестивала Укус Србије на Палмер Скверу у Чикагу постављена је и једна изложба посвећена Србији, а један њен део је о највећем српском научнику, Николи Тесли.

И митрополит Лонгин је имао прилику да се увери како ради Теслин Калем. Ово је истовремено и увод у тродневни скуп у Чикагу, Дани Тесле, који Теслина научна фондација организује по први пут у овом америчком граду.

Председница чикашког огранка др Милена Татић Бајић преноси нам да планирају да поставе и редовну Теслину изложбу на овој локацији, која је иначе на имању старе цркве Васкрсења Христова, на неколико минута од најстрожег центра Чикага.

„Планирамо да обновимо овај један део и да направимо једну изложбу која је овде стално а да људи могу са улице да дођу, да посете, да виде. Посетиоци чак питају питања као на пример, ко је Тесла, шта је Тесла урадио. На пример, данас имам Теслин калем и радимо ту демонстрацију и онда они питају шта је то. Кажем, па ово је Тесла урадио за наш свет.“

„Интересантно је значи да неки од њих чак дан данас можда нису знали о Тесли рецимо?“

„Јесте, фасцинантно. Зато ја мислим ми морамо да промовишемо што више и Теслино име јер много људи и дан данас не знају. Кад сам ја била у Смитсонијан музеју у Вашингтону показују мотор Теслин и доле пише малим словима Ово је мотор Николе Тесле, а одмах са друге стране Едисонова слика. Мислим, то и даље онда прави проблеме за људе. Не знају ко је шта урадио.“

Иначе, стара црква Васкрсења Христова је на овој локацији у Чикагу већ деценијама. Има чланове који су овде већ дуго времена и друге који су дошли релативно скоро. Овај фестивал окупља све на једном месту, наравно уз њихове америчке комшије. 

Detaljnije