Ђорђе Милићевић уручио уручио уџбенике и заставе Србије деци која похађају допунске школе

Ђорђе-Милићевић-уручио-уручио-уџбенике-и-заставе-Србије-деци-која-похађају-допунске-школе
Ђорђе Милићевић уручио уручио уџбенике и заставе Србије деци која похађају допунске школе

понедељак, 21.10.2024,  16:33 -> 16:54

Извор: Кабинет министра без портфеља задуженог да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором

Ђорђе Милићевић уручио уручио уџбенике и заставе Србије деци која похађају допунске школе

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен да прати стање, предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије са дијаспором синоћ је у Конзулату Републике Србије у Милану уручио уџбенике и заставе Србије деци која похађају допунске школе у Италији.

„Данас говоримо о једној од најважнијих тема за наш народ који живи ван Србије – очувању српског језика, културе и идентитета међу младим нараштајима. Континуирано одржавање и развијање веза сваког припадника српског народа са својом матичном државом није само жеља, већ и обавеза према будућим генерацијама. Ове везе, посебно кроз образовни систем, играју кључну улогу у јачању свести о националном и културном идентитету“, рекао је министар и додао да је допринос допунских школа посебно је значајан, не само у очувању језика, већ и у приближавању културних и историјских вредности Србије.

„Српски језик и писмо нису само средство комуникације, већ су темељи нашег националног идентитета, а настава у допунским школама допуњује редовно образовање предметима предметима попут Српског језика, Моје отаџбине Србије и Основа културе српског народа“, истакао је министар Милићевић.Подсетио је да данас допунске школе на српском језику функционишу у 22 земље, а 9.704 ученика српског порекла широм света похађа ове школе, а овај број, који из године у годину расте, доказује колико је важно да пружимо нашој деци да се образују на језику својих предака.

„Ово није само образовање – ово је веза са отаџбином, са коренима. Наша држава, кроз институције и координацију са Србима који живе ван Србије, посвећена је обезбеђивању свих неопходних средстава, укључујући букваре за прваке и лектире за старије ученике. Наш циљ је да деца, кроз образовање, још више заволе Србију и, када дође време, врате се и допринесу њеном развоју“, закључио је министар.

Detaljnije