2024. godina je godina kada veštačka inteligencija u poslu postaje realnost

2024.-godina-je-godina-kada-vestacka-inteligencija-u-poslu-postaje-realnost
2024. godina je godina kada veštačka inteligencija u poslu postaje realnost

Autor: Kristina Tikhonova, Microsoft General Manager for Southeast Europe

Kako veštačka inteligencija stvara poslovnu vrednost u iskustvu zaposlenih, angažovanju kupaca, internim poslovnim procesima i inovacijama

Pre samo godinu dana, generativna veštačka inteligencija (Gen AI) pojavila se na sceni, fundamentalno menjajući način na koji komuniciramo sa tehnologijom, po prvi put od pojave pametnih telefona. Impresivno je videti kako veštačka inteligencija stvara poslovnu vrednost, posebno u oblastima kao što su iskustvo zaposlenih, odnos prema klijentu, interni poslovni procesi i inovacije. Pojava novih tehnologija i alata kao što su Gen AI, uključujući Kopilote, eksponencijalno povećava ovu vrednost.

Nedavna PwC-ova Global Artificial Intelligence Study otkrila je da će skoro polovina ekonomskih koristi očekivanih do 2030. godine proisteći iz poboljšanja proizvoda i podsticanja interesovanja potrošača. Veštačka inteligencija bi mogla doprineti do 9,9% BDP-a Severne Evrope i 11,5% Južne Evrope do 2030. godine.

Kroz istoriju, uticaj tehnologije zavisio je od toga koliko je dobro upravljana. Međunarodna saradnja je ključna za tehnologije koje utiču na sve nas, zato smo uzbuđeni da podelimo Globalno upravljanje: Ciljevi i lekcije za veštačku inteligenciju, zbirku koja istražuje globalno upravljanje veštačkom inteligencijom, oslanjajući se na uvide iz različitih međunarodnih institucija i predlažući naše ciljeve i okvire. Kako ulazimo u novu digitalnu dekadu, veštačka inteligencija nudi beskrajne mogućnosti, revolucionirajući industrije i rešavajući izazove u zdravstvu, maloprodaji, proizvodnji, finansijskim uslugama i održivosti.

Ovde u Jugoistočnoj Evropi već možemo videti mnoge sjajne primere kako veštačka inteligencija stvara poslovnu vrednost. Privredna komora Srbije uvela je BizChat – digitalnu uslugu zasnovanu na veštačkoj inteligenciji i prvu takve vrste u Evropi namenjenu poslovnoj zajednici. Vlade Albanije i Grčke koriste asistente zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji omogućavaju brz i efikasan pristup informacijama o javnim uslugama. Laqo osiguranje u Hrvatskoj je integrisalo veštačku inteligenciju i postalo prvo digitalno osiguranje u zemlji, dok je u Sloveniji osiguravajuća kompanija Triglav osiguranje modernizovala svoju korisničku službu pomoću automatizacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. IKEA u Bugarskoj uvela je „Sofiju“, asistenta veštačke inteligencije koji unapređuje iskustvo kupovine.

Širom sveta, vodeće kompanije koriste Microsoft AI alate da redefinišu korisnička iskustva i operativne paradigme. Od virtualnog asistenta Mercedes-Benz-a koji revolucionizuje korisničku službu do Ecolab-ovih inicijativa za održivost vođenih uvidima iz veštačke inteligencije, spektar primena veštačke inteligencije je širok i transformativan. Uspeh Coca-Cola Hellenic Bottling Company u skaliranju poslovnih operacija uz istovremeno smanjenje troškova potvrđuje da veštačka inteligencija može istovremeno podstaći efikasnost i inovacije. Partnerstvo Microsoft-a sa belgijskom farmaceutskom grupom UCB, na primer, omogućava njenim naučnicima da efikasnije otkrivaju nove lekove.

Automatizacijom zadataka i ulogom našeg istinskog „kopilota“, veštačka inteligencija će nam omogućiti da se fokusiramo na vrednije aktivnosti kako bismo postigli više. Ovo bi moglo povećati globalni bruto domaći proizvod za 7% tokom jedne decenije i pomoći da se nadoknadi očekivani pad radno sposobnog stanovništva u Evropi za 14,8 miliona, ili 6%, do 2030. godine.

Iz perspektive zaposlenih, veštačka inteligencija povećava mogućnosti napretka u karijeri. Nedavni Work Trend Index ističe nedostatak kvalifikovanog kadra i značajne prilike za one koji nauče veštine vezane za veštačku inteligenciju. Iako 66% lidera neće zaposliti nekog bez veština vezanih za veštačku inteligenciju, samo 39% zaposlenih dobija obuku o veštačkoj inteligenciji od svoje kompanije, a samo 25% kompanija planira da je ponudi ove godine. Kao rezultat toga, profesionalci se sami obučavaju.

Kako bismo iskoristili priliku koju pruža veštačka inteligencija, moramo podstaći razvoj prosperitetnog ekosistema veštačke inteligencije i učiniti je pristupačnom za sve organizacije. Otvoreno i konkurentno tržište veštačke inteligencije je ključno. Pun potencijal veštačke inteligencije će se ostvariti njenom integracijom u ekonomiju i razvojem aplikacija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

S obzirom na ulogu koju će veštačka inteligencija igrati u našim životima, inovacije potpomognute istom moraju biti uravnotežene naporima za ublažavanje rizika i zloupotreba, kao što su dezinformacije i deepfake-ovi ili problemi vezani za privatnost i intelektualnu svojinu, kao i ekološki problemi. Microsoft ovo shvata ozbiljno, dizajnirajući veštačku inteligenciju odgovorno, premašujući zakone o privatnosti sa najvišim standardima bezbednosti, kako bi zaštitio korisnike.

Prava snaga veštačke inteligencije prevazilazi automatizaciju. Prihvatanjem veštačke inteligencije, organizacije mogu otključati uvide koji pokreću inovacije, optimizuju operacije i podstiču rast. Veštačka inteligencija je zaista tehnologija kakvu do sada nismo videli. Organizacije koje pristupe tome promišljeno će predvoditi u ovoj transformativnoj eri.

Za više informacija, posetite The Official Microsoft Blog 1 i The Official Microsoft Blog 2.

Post Views: 7

Originalni tekst