NOVA PORCIJA LICEMERJA

Crnogorski premijer Milo đukanović požalio se javno da su odnosi Srbije i Crne Gore na „nedopustivo niskom nivou“, ali odgovornost za takvo stanje ne nalazi u Podgorici koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova. Ukazujući da postoji „izuzetno veliki“ prostor za intenziviranje saradnje, posebno u ekonomiji, crnogorski premijer je poručio da je zvanična Podgorica „spremna za unapređenje odnosa onoga trenutka kada Srbija uradi ono što je neophodno“.
– Srbija je našeg ambasadora proglasila personom non grata. Sve dok Srbija ne kaže da je ambasador Crne Gore dobrodošao, ovde neće biti pokrenuta procedura za njegovo imenovanje. Mislim da je to logično – samouvereno je zaključio đukanović.
Za srpsku opoziciju u Crnoj Gori poslednji nastup đukanovića samo je još jedan od licemernih poteza podgoričkog režima.

Optužbe i izuzeci

Povodom arogantne izjave Mila đukanovića da je samo Srbija kriva što su odnosi sa Crnom Gorom na nedopustivo niskom nivou, akademik Matija Bećković je u izjavi za „Vesti“ ironično primetio:
– Još se nije nikad desilo da neko za nešto optuži Srbiju, a da nije bio u pravu. Pa ni ovaj slučaj nije izuzetak.

– Režim i đukanović lično sada procenjuju da je dovoljno vremena proteklo od njihovog sramnog priznavanja lažne države Kosovo i da uoči martovskih vanrednih izbora u Crnoj Gori može da glumi zabrinutost zbog odnosa sa Beogradom. Mada je na svakom koraku radio protiv Srbije, licemerno računa da bi ovakvim nastupom mogao da dobije koji glas više građana koji su bili za zajedničku državu – kaže za „Vesti“ predsednik Srpske liste Andrija Mandić.
Iako u Beogradu glavnu reč više ne vodi Vojislav Koštunica koji je zbog upornog zalaganja za zajedničku državu bio gost u grlu crnogorskom režimu, đukanović ima primedbe i na sadašnju srpsku vlast. On je kao „nov, negativan ton“ ocenio izjavu šefa srpske policije Ivice Dačića da razgovore o dvojnom državljanstvu treba nastaviti na višem političkom nivou.

Sporenja i oko vojne imovine?

Juče je Crnu Goru posetio i srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac u nameri da sa crnogorskim kolegom razgovara o saradnji u oblasti odbrane. Zvanično je najavljeno da će Podgorica pokloniti srpskoj vojsci simulator letenja za avion „supergaleb G-4“. U delu štampe se, međutim, najavljuje da bi dva ministra trebalo da pregovaraju o vraćanju 10 aviona i helikoptera koji su nakon raspada državne zajednice ostali na aerodromu „Golubovci“ kod Podgorice.

– Mene to upućuje na zaključak da je možda na nekom višem nivou u odnosu na gospodina Dačića u Srbiji ostavljena neka rezerva prema sporazumu koji su postigli dvojica ministra unutrašnjih poslova – aludira đukanović.
Odsustvo dogovora o dvojnom državljanstvu samo još više produbljuje razrokost nekadašnja „dva oka u glavi“. Srbija priznaje pravo drugih državljana da dobiju srpski pasoš, dok Crna Gora u principu ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Nastavak pregovora tek treba da usledi posle najnovijeg srpskog predloga u kojem se predlaže da se dvojno državljanstvo prizna svima koji su ga stekli do dana potpisivanja sporazuma, dok je Podgorica predložila da taj rok bude 22. oktobar 2008. Istovremeno, srpska strana prihvata da sa Crnom Gorom periodično razmenjuje spiskove onih lica koja su stekla državljanstvo jedne i druge države. To, međutim, nudi priliku Crnoj Gori da te građane izbriše iz svoje knjige državljana, pa i iz biračkih spiskova.
– Bilo bi dobro da Vlada Srbije ispoštuje interese Srba u Crnoj Gori, a ne njihovih političkih protivnika, a na kraju i sopstveni zakon koji ih ne obavezuje da stranoj državi dostavlja spiskove sa imenima svojih državljana – upozorava Andrija Mandić.
Komentarišući izjavu đukanovića, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je juče da će Beograd nastaviti da radi na poboljšanju odnosa između Srbije i Crne Gore. Ne želeći da se izjašnjava o budućem ambasadoru Crne Gore u Beogradu, Jeremić je samo konstatovao da je procedura imenovanja ambasadora „jasna“ i poznata i đukanoviću.