Kosovski zavet čuva identitet emigracije u Kanadi

Primetili smo da se već druga generacija utapa i otuđuje, kaže Dragana Tubonjić

Dvadesetsedmogodišnja Dragana Tubonjić pre petnaest dana je spakovala kofere i rešila da se, posle uspešno završenih studija jezika, iz kanadskog Kičinera preseli u Beograd, zaposli se i nastavi život, kako kaže među svojima. Iako je u Kanadi imala stalan posao, sigurna primanja i uređen život, nostalgija i želja da se više ne oseća kao stranac doveli su je nazad u Srbiju.

Uprkos čuđenju roditelja i okoline, napisala je biografiju i krenula u potragu za zaposlenjem. Domaću atmosferu osetila je, već prilikom prvih konkurisanja za radno mesto, ali je ipak optimista i smatra da se u Srbiji može raditi i živeti pristojno od svog rada. S obzirom na obrazovanje, želja joj je da zaposli kao predavač stranih jezika ili kao prevodilac.

Ova rođena Banjalučanka jedna je od najaktivnijih članova omladinskog udruženja Kosovski zavet osnovanog pre dve godine u Kanadi. U razgovoru za Politiku kaže da članovi udruženja žele da očuvaju nacionalni identitet.

– Primetili smo da se već druga generacija srpskih Kanađana utapa u kanadski mentalitet, nove generacije su otuđene od pravoslavne crkve i zaboravljaju svoje korene. Iz tog razloga smo i osnovali ovo udruženje, a prošle godine smo organizovali i prvi Sabor srpske omladine – kaže Dragana.

Od tada, članovi Kosovskog zaveta svakog meseca organizuju tribine u okviru Svetosavske škole na kojima se bave temama iz srpske kulture i istorije, a neki od predavača bili su i pesnik Ljubivoje Ršumović i Nebojša Radić, profesor sa Kembridž univerziteta.

Dobra strana ovih predavanja je, kako kaže, i ta što se mladi ljudi međusobno upoznaju, za šta su do sada imali priliku samo na probama folklora koji je, pored crkve, najjača spona sa maticom. Udruženje deluje pod okriljem SPC koja, u većini slučajeva, snosi troškove puta i boravka predavača, a aktivno učestvuje i u brojnim humanitarnim akcijama koje je Kosovski zavet organizovao.

– Imamo sjajnu saradnju sa vladikom Georgijem, a sama Svetosavska škola se održava u manastirima. Preko eparhije šaljemo i novac i garderobu koju smo u više navrata prikupljali za naše ljude na Kosovu i Metohiji – opisuje naša sagovornica, dodajući da članovi udruženja često prikupljaju i pomoć za srpske, materijalno ili zdravstveno ugrožene, porodice iz Kanade.

članovi Kosovskog zaveta deo su Internacionalne konferencije mladih lidera iz dijaspore koje je u Kanadi osnovala bivša mis ove države – dvadesettrogodišnja Tijana Arnautović.

Prema njenim rečima, na prošlogodišnjem skupu u Torontu okupilo se više od 300 mladih stručnjaka, a veoma uspešna je bila i konferencija održana u Beogradu prošle godine kojoj je prisustvovalo 800 učesnika iz 19 zemalja.

– U Beogradu smo uručili i nagrade 30 ispod 30, za trideset lidera mlađih od trideset godina, kako bismo podstakli mlade Srbe na preduzetništvo – kaže Tijana za Politiku.

Nikola Varagić, predstavnik konferencije mladih lidera za Srbiju kaže da su oni stranački neopredeljeni. Aktivni članovi su i Dušan Kovačević, jedan od osnivača Egzit festivala, Danilo Mandić, doktorant na Harvard univerzitetu, Boris Malagurski, poznati mladi reditelj kratkih filmova.

Konferenciju su prošle godine podržali Ministarstvo za dijasporu i Univerzijada, ali je ove godine podrška izostala, pa je skup otkazan.