Arheološko nalazište zaustavilo izgradnju hipermarketa

Umesto teških mašina, koje su započele radove na izgradnji hiper marketa, palicu su preuzeli arheolozi i geodeti. Naime, prilikom kopanja zemljišta pojavile su se zidine iz rimskog perioda.

"Mi ćemo da prvo izvršimo geomagnetna snimanja, da prvo vidimo šta postoji ispod zemlje. To su najbolja i najpreciznija snimanja. Na osnovu rezultata tih snimanja preduzećemo aheološka istraživanja", kaže Toni Čerškov, Zavod za zaštitu spomenika Niš.

Geodeti su do sada na snimcima zabeležili nekoliko većih zidova i jednu kuću.

Pre desetak godina na ovom mestu pronađene su zidine nekadašnje vile Suburbana iz trećeg veka. To je deo rimskog Turesa. Ove zidine nalaze se nedaleko od novog arheološkog nalazišta i arheolozi smatraju da je ovo deo jedne velike celine.

"Suburbane vile su jedan kompleks vojnih zgrada koji je služio za sakupljanje anone, odnosno provijanta za rimsku vojsku, tako da je tu bilo više zgrada od kojih je samo jedna sačuvana. Sada se nadam da će ovim istraživanjima taj kompleks biti još detaljnije preciziran", kaže dr Predrag Pejić, arheolog Muzeja Ponišavlja.

Pirot ima značajne arheološke lokalitete. Intenzivirana su istraživanja na ranohrišćanskoj bazilici, a prošle godine je otkriveno i zaštićeno utvrđenje iz kasno antičkog perioda. Deo artefakata čuva se u arheološkoj postavci muzeja. Detaljna arheološka istraživanja na novom lokalitetu počeće za desetak dana. A, šta će od toga biti prezentovano javnosti – odlučiće arheolozi.

Kompletan tekst