Deo Hilandara među Srbima Australije

Veličanstvena subota, 15. oktobar 2022, ostaće zauvek upisana u knjigu postojanja srpskog naroda u Australiji.

Uz prisustvo više od hiljadu pravoslavnih vernika iz Kanbere, Sidneja, Melburna i drugih gradova, tog dana je u Manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić dočekana verna kopija ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koju je iz Hilandara dopratio iguman Svete carske lavre, arhimandrit Metodije.

Obasjana sunčanim danom, koji je od ranog jutra okupao manastirsko imanje nadomak Kanbere, ikona je posle litije uneta u hram u rukama igumana Metodija i arhimandrita Petra (Radulovića), namesnika Manastira Svetoga Save u Ilajnu.

U pratnji ove dragocene svetinje bili su episkop australijsko-novozelandski Srpske pravoslavne crkve gospodin Siluan i episkop sidnejski i australijsko-novozelandski Ruske zagranične pravoslavne crkve gospodin Georgije, zajedno sa sveštenstvom i monaštvom obe crkve, kao i vernim narodom srpskim i ruskim.

Deca sa laticama cveća dočekivala su Bogorodičinu ikonu na njenom putu ka hramu, gde joj se poklonio vladika Siluan, koji je zatim kađenjem dopratio do njenog novog prebivališta u manastirskoj crkvi.

Usledila je sveta arhijereska liturgija, koju su služili episkopi Siluan i Georgije, uz sasluživanje arhimandrita Metodija i sveštenstva srpske i ruske pravoslavne crkve.

Unutrašnjost hrama bila je ispunjena vernim narodom, mirisom tamjana i predivnim pojanjem Ruskog muškog hora Australije, koji je na dočeku pevao tropar ikone Trojeručice.

– Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojuričice, danas je sa srećom ušla u ovaj sveti hram i ovu svetu manastirsku obitelj, među naš pravoslavni, srpski, ruski i svepravoslavni narod, da nas zagrli, pomiluje i podrži, kao i da nam ukaže na put spasonosni, a to je put Sina njenog – poručio je vladika Siluan u svojoj besedi.

Episkop je zatim pozvao arhimandrita Metodija, kao čuvara Bogorodičinog trona u Hilandaru, da govori o značaju dolaska ikone Trojeručice u Manastir Novi Kalenić.

– Velika nam je radost što smo imali priliku da iz Manastira Hilandar sa Svete Gore dođemo ovde na najudaljeniji kontinent i da budemo svedoci velikog blagoslova Božijeg i dolaska ikone Presvete Bogorodice, koja je od danas, kao što je to već vekovima u Hilandaru, i vaša zaštitnica i molitvena zastupnica pred prestolom Božijim – kazao je iguman Metodije.

Govoreći o istoriji ikone Trojeručice, iguman je podsetio na njen nastanak.

– Ova ikona je bila ikona Svetog Jovana Damaskina, velikog crkvenog himnografa i jednog od najvećih bogoslova koji je pisao o značaju ikona i štitio crkveno predanje od jeresi. Pošto je njegovo delo bilo protivno tada rasprostranjenoj jeresi, njemu je odsečena desna ruka kako više ne bi mogao da piše poslanice. Presveta Bogorodica je tada učinila čudo i iscelila je njegovu ruku i od tog vremena na njegovoj desnoj šaci je samo postojao jedan crveni trag kao svedočanstvo božanskog čuda. Sveti Jovan Damaskin pripojio je ikoni Bogorodice otisak u srebru svoje desne šake kao večni spomen tog čuda. Od tog vremena ova ikona se zove Trojeručica, njena treća ruka predstavlja taj dar blagodarnosti koji je ikoni priložio Sveti Jovan Damaskin – rekao je arhimandrit Metodije.

On je naglasio da je to i poruka svima nama da moramo imati veru kad se molimo, kao što je Sveti Jovan Damaskin verovao dok se molio Bogorodici da mu isceli ruku, kojom je zatim nastavio da piše u odbranu hrišćanskih ikona i tako joj blagodario na onome što je učinila.

O važnosti dolaska ikone Trojeručice u Manastir Novi Kalenić govorio je i episkop Siluan.

– Ulaskom ove ikone među nas Srbe na Petom kontinentu, mi smo sada pozvani na mnogo veću odgovornost i veću disciplinu i ozbiljnost. Jer, od danas je sa nama parče Svete Gore, deo Hilandara, koji se uselio u ovaj manastir, da bude ovde sa nama. Na nama je da se plodovima naše saradnje s ovom svetinjom obogatimo mnogim blagoslovima i okrepimo za naš hrišćanski život ovde na Zemlji – kazao je episkop.

Vladika Siluan je na kraju poručio da je dolazak ikone Trojeručice svojevrsna duhovna pobeda svih pravoslavnih naroda u Australiji.

– Neka je blagosloven današnji dan i trijumf Pravoslavlja kojem danas svedočimo i kojem se radujemo. Ovo je pobeda svih pravoslavnih koji su žedni istine Božije, ne samo nas Srba, već i naše braće Rusa i svih ostalih naroda – poručio je episkop Siluan, a zatim se zahvalio vladiki Georgiju, ruskim vernicima i ostalima koji su došli da se zajedno sa srpskim narodom raduju velikom događaju.

Dvojica episkopa su zatim razmenili darove, time potvrđujući i još više učvršćujući bratske odnose, kako između dve crkve, tako i među srpskim i ruskim narodom.

Manastiri su duhovne oaze

Arhimandrit Metodije je istakao koliko je važno da svi doprinesu očuvanju srpskih manastira u Australiji, tako što će pre svega razumeti značaj ove duhovne oaze za monašku obitelj.

– Zato što ih je ovde malo, oni su još više vredni vaše pažnje. Treba da ih podržite i okupite se oko Bogorodice i uputstava vašeg episkopa Siluana kako se treba ponašati u manastiru. Neka Bogorodica brine o ovom manastiru i ostalim našim manastirima u Australiji, kao što brine o Hilandaru – poručio je iguman Metodije, poželevši da se monaške obitelji u Australiji umnože i uzdignu na viši nivo.

Počasne zvanice

Velikoj duhovnoj svečanosti u Manastiru Novi Kalenić, prisustvovali su i diplomatski predstavnici tri zemlje.

Pored ambasadora Republike Srbije Radeta Stefanovića, među počasnim zvanicama bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksej Pavlovski, kao i ambasador Libana Milad Rad.
Sva trojica diplomata izrazili su zadovoljstvo i istakli da im je bila čast da prisustvuju ovakvom događaju.

U slavu kosovskih junaka

Posle bogate trpeze ljubavi, održan je i prigodan kulturno-umetnički program. Gosti su imali priliku da još jednom čuju predivnu pesmu Ruskog muškog hora, a zatim su burnim aplauzima pozdravili dve grupe Folklornog društva “Sveti Sava“ iz Farera, koji su izveli nekoliko koreografija.

Program je svojim divnim glasom uveličala Svetlana Aranđelović, koja je u dirnula sve prisutne, kada je u slavu i čast svih srpskih heroja sa Kosova i Metohije otpevala dve pesme – “Sini jarko sunce sa Kosova“ i Pesmu junaka sa Košara. Takođe, stihove su recitovale ćerkice oca Gorana Ćećeza, koje su pobrale sve simpatije prisutnih.

Jubilej manastira u Ilajnu

Posle dočeka Bogorodičinih ikona u subotu u Manastiru Novi Kalenić i narednog dana na Koledžu Svetog Save u Varovilu, sedmica velikih duhovnih događaja približava se svojoj kulminaciji, obeležavanju 50 godina Manastira Sveti Sava u Ilajnu.

Iduće subote, 22. oktobra, povodom velikog jubileja biće održana sveta arhijereska liturgija i upriličen još jedan veliki skup srpske zajednice, ovaj put u Viktoriji, na imanju najstarijeg srpskog manastira na Petom kontinentu.

Obeležavanje godišnjice nastaviće se i u nedelju, u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Ktitor ikone Trojeručice

Po završetku liturgije u manastirskoj crkvi, episkop Siluan je pozdravio i srdačno se zahvalio Ratku Miličeviću iz Kanbere, na njegovom nemerljivom doprinosu za to što se ikona Trojeručice sada nalazi u Manastiru Novi Kalenić.

Poznat kao jedan od najvećih donatora u obnovi i uređenju ovog manastira, Miličević je snosio i troškove izrade verne kopije ikone Presvete Bogorodice Trojeručice.

– Zahvalni smo što je među nama čovek koji je otvorio svoje srce i ni na trenutak nije razmišljao kada sam mu predstavio viziju za ovu svetinju i za našu Crkvu na australijskim prostorima. Brat Ratko Miličević je veliki dobrotvor i ktitor ove ikone, koju je podario Manastiru Novi Kalenić i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a samim tim i celom srpskom rodu. Ovo je jedno njegovo uzdarje Bogu za blagoslove koje je primio u svom životu, za dobro svoje porodice i za pokoj duše svoje supruge Vere – kazao je vladika Siluan.

Episkop australijsko-novozelandski je zatim darivao Ratka Miličevića.

– Želim da danas kao episkop podarim bratu Ratku ikonu Trojeručice, koja je osvećena na Trojeručici Hilandarskoj. Neka ovaj dar bude svedok njegove velike ljubavi, koju je pokazao kao dobrotvor i priložnik. Brate Ratko, Vi ste sebe upisali u red onih koji se zovu ktitori srpskog naroda, u one koji brinu za dušu i nacionalno dobro svog naroda. Hvala vam od srca – rekao je vladika Siluan, uz poruku sveštenstva: “Aksios!“ (Dostojan).

Ratko Miličević se zahvalio episkopu Siluanu na daru i na njegovim biranim rečima, potvrdivši da ni trena nije oklevao kada je čuo za nameru da se izradi verna kopija ikone Trojeručice, koja će biti deo manastira.

Episkop je takođe izrazio zahvalnost ocu Đuri Đurđeviću, Crkvenoj opštini i Kolu srpskih sestara iz Sabornog hrama Svetog Georgija u Kabramati, koji su organizovali bogatu trpezu ljubavi za stotine vernika. Takođe, zahvalio se ocu Goranu Ćećezu koji je organizovao kulturno-prosvetni program, kao i svima koji su učestvovali.

Srebrni dinar Kralja Milutina

Vredan dar Ratko Miličević je dobio i od igumana Hilandara, arhimandrita Metodija. Reč je o kopiji starog srpskog dinara koji je pre više od sedam vekova kovao sveti kralj Milutin.

– Među našim svetim Nemanjićima, nema tako velikog neimara kao što je bio kralj Milutin. On je bio jedan od najvećih graditelja hramova u istoriji Crkve, a bio je i ktitor našeg manastira Hilandar. Povodom 700 godina od njegovog upokojenja, prošle godine smo izradili kopiju njegovog srebrnog dinara koji je kovao dok je bio kralj Srbije i koji se čuva u muzeju. Čast mi je da uručim kopiju tog dinara našem bratu Ratku, jer svi koji nastavljaju da brinu o hramovima, time nastavljaju i misiju kralja Milutina i drugih ktitora naše Crkve – istakao je iguman Metodije.

Чланак Deo Hilandara među Srbima Australije се појављује прво на Vesti online.