Maticu u srcu nose

Posle duže pauze koju je prethodnih godina diktirala pandemija, nedavno je u Eparhijskom centru u Diseldorfu proslavljena slava Kola srpskih sestara pri hramu Svetog Save u glavnom gradu pokrajine Severna Rajna-Vestfalija. Još pre oko šest decenija, kada je zajednica sestara u Diseldorfu osnovana, odabrana je Sveta Petka za njihovu zaštitnicu.

U Svečanoj sali Eparhijskog centra sabrali su se gosti i domaćini posle liturgije kojom je načalstvovao episkop humski Jovan. Osveštavši slavska znamenja koje je pripremila ovogodišnja kuma slave Nada Filipović, vladika Jovan je zahvalio svim gostima i članicama Kola, a posebno sadašnjoj predsednici Aleksandri Đorđević i predsedniku Crkvenog odbora Ivanu Đorđeviću na trudu, kako u samom Kolu, tako i u organizaciji proslave. Ovom prilikom za kumu slave naredne godine izabrana je Gordana Radenković.

Zanimljivo je da se konceptom ovogodišnje proslave prvi put odstupilo od tradicionalnog večernjeg subotnjeg okupljanja i slavlja. Zahvaljujući tome domaćini su posle nedeljne liturgije imali brojnim gostima ispunjen Eparhijski centar.

Osveštavanje slavskog znamenja

Ne krijući radost zbog prisustva tolikog broja ljudi, vladika Jovan se u izjavi za “Vesti” osvrnuo na širi kontekst doprinosa Kola srpskih sestara.

– Proslava je veoma lepa, okruženi smo danas ovde divnom atmosferom i to je jedan od doprinosa članica Kola srpskih sestara koji je iznad svakog materijalnog doprinosa. Kroz rad i prisustvo u Kolu, stiče se pre svega duhovno obogaćivanje. Brojni socijalni kontakti, humanitarni rad i povezivanje sa maticom, menjaju na bolje, kako pojedinačne živote, tako i život naše zajednice. Unutar društva pojavljuju se nove ideje – o osnivanju našeg vrtića i srpske škole, o vidovima dopunske i dodatne nastave za našu decu, o narodnoj kuhinji – i ukazuju na njegovo uzrastanje. Uz uzajamnu podršku verujem da će ove težnje zaživeti – kaže vladika Jovan.

Mališane iz Moravca pričestio otac Nebojša

Kako kažu vredne članice Kola, njih je sada 66, a predsednica Aleksandra Đorđević je za “Vesti” govorila o doskorašnjim aktivnostima ali i planovima društva.

– Naše dosadašnje aktivnosti u duhu su tradicionalnog humanitarnog rada kojem je Kolo srpski sestara okrenuto još od svog osnivanja 1903. godine. Ovde u dijaspori nas karakteriše i velika želja da imamo čvrstu vezu sa maticom. Otuda i naš trud da organizujemo predstojeću izložbu posvećenu Dragi Ljočić, lekarki koja je simbol ženske emancipacije, požrtvovanosti i humanosti, koja je svojevremeno vodila naše društvo. Planiramo i projekcije filma o Dragi Ljočić na nivou Severne Rajne-Vestfalije – najavila je predsednica Kola.

Svečarsku atmosferu proslave i zajedništva krasili su i upotpunili, koliko divno pripremljena trpeza toliko i naše pesme u izvođenju orkestra Dragana Kostića Šajke. Ipak, iskreno oduševljenje svih prisutnih svojom igrom i nastupom zadobili su članovi KUD Moravac iz Diseldorfa pod umetničkim vođstvom Sandre i Pavla Aničića. Pre nastupa mališane iz Moravca pričestio je otac Nebojša Rakić.

Oduševili sve prisutne: Članovi KUD Moravac

Radost domaćina i brojnost gostiju učinili su slavu Kola srpskih sestara događajem koji se pamti i iskreno ponovo očekuje.

Zaigrale i u kuhinji

Aleksandra Đorđević i Jelena Rakić sa sa članicama udruženja

Protinica Jelena Rakić, brižnošću domaćice motrila je na goste i prenela nam svoje utiske sledećim rečima:

– Slava je okupila veliki broj starih i novih članica. Iskustvo i mudrost jednih, entuzijazam i kreativnost drugih stvorili su događaj vredan pažnje i prepričavanja. Prijateljstva koja se rode u ovako složenim i istovremeno veoma izazovnim trenucima priprema, organizacije i slavlja nemaju cenu. Deca na bini u narodnoj nošnji sele nas u rodni kraj. Svečano za proslavu obučene majke igraju kolo u kuhinji dok peru i brišu sudove, to je za mene neizbrisivo je urezana slika u mom pamćenju.

Zajednica sve bogatija

U Kolu od osnivanja: Protinica Marijana Ćilerdžić

Na radost vladike Jovana, svih sestara Kola i brojnih gostiju, proslavu je svojim prisustvom učinila posebnom protinica Marijana Ćilerdžić, najstarija članica Kola srpskih sestara i jedna od najstarijih Nemica. Protinicu Marijanu, suprugu prote Dobrivoja Ćilerdžića i majku episkopa austrijsko-švajcarkog Andreja, pamte ovde mnogi, ne samo kao sestru koja je tu od osnivanja društva, već i kao nekoga ko je dao veliki doprinos životu naše srpske Crkve i zajednice.

– Blagodareći episkopu humskom Jovanu i članicama Kola srpskih sestara iz Diseldorfa, učinjena mi je velika čast i posebna radost što sam i ove godine, a u svojoj 97. godini života, imala priliku da uzmem učešća u proslavi krsne slave naše zajednice i ujedno se prisetim naših početaka iz sredine prošlog veka, koji nisu bili nimalo jednostavni niti laki. Uz Božiju pomoć, naša zajednica, ne samo što se očuvala i istrajala sve ove decenije, nego je iz godine u godinu bivala sve bogatija novim članovima. Iskreno se nadam da će, ako Bog da, i u budućnosti biti na ovaj način još bogatija kako bi svoju misiju što uspešnije obavila – izjavila je za “Vesti” protinica Marijana.

Чланак Maticu u srcu nose се појављује прво на Vesti online.