Mi gradimo hram, hram gradi nas

mi-gradimo-hram,-hram-gradi-nas

Lična arhiva

Radovi traju: Zida se prva pravoslavna crkva u Tirolu

KSK “Petar Koćić – Zmijanje” iz Figena u Austriji je na svojoj Fejsbuk stranici uputio poziv zemljacima za pomoć u nastavku gradnje hrama u Kufštajnu u Tirolu.

“Uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi, ništa nije nemoguće! Budite i vi deo našeg poduhvata. “MI GRADIMO HRAM, HRAM GRADI NAS!” Pomozite izgradnju hrama Svetog Visariona Ispovednika u Kufštajnu! Neka ostane našim potomcima, za navek sećanje, na pretke i njihova dobra dela”, navodi se u apelu.

Podsetimo, na opštu radost pre svega brojnih parohijana, 8. jula 2021. godine položen je kamen temeljac za izgradnju ovog hrama. U kamen temeljac su kao poseban blagoslov položena tri kamena iz isposnice Svetog Visariona kod manastira Pakra, gde je ovaj svetac proveo jedno vreme. Hram se gradi prema projektu lokalnog arhitekte Momčila Turuntaša i to je prva pravoslavna bogomolja koja niče u Tirolu. Od početka inicijative za gradnju hrama, vodi se evidencija priložnika. Po okončanju gradnje u novom hramu biće istaknute ploče sa upisanim imenima priložnika.

U bogomolji će po okončanju gradnje biti ploče sa imenima priložnika

Kufštajn je smešten u zapadnom delu Austrije i drugi je po veličini grad u pokrajini Tirol posle Inzbruka, a ujedno je središte istoimenog okruga u istočnom delu pokrajine. Danas je to grad sa oko 17.000 stanovnika, a stanovništvo se proteklih decenija brzo uvećavalo, najviše doseljavanjem stranaca među kojima je znatan broj Srba. Prema procenama, srpska pravoslavna zajednica u ovom delu Austrije ima oko 300 porodica, a prostor parohije se prostire do Cilertala pa do Kicbila.

Detaljnije