Tradiciju čuvaju četvrt veka

tradiciju-cuvaju-cetvrt-veka

SKC „Stevan Mokranjac“

Igra posvećena prazniku: Koreografija „Ivanjsko cveće“

Tačku na godinu ispunjenu uspesima, Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” Beč stavio je svojim tradicionalnim godišnjim koncertom. Gala koncert koji je nazvan “25 godina Mokranjca” bio je ujedno i poslednji događaj u nizu, kojim je ovo udruženje obeležlio značajan jubilej – četvrt veka postojanja i čuvanja srpske kulture i tradicije u dijaspori.

Godina na izmaku bila je, kažu u klubu – neverovatna, pa je i koncert koji su pripremili bio – spektakl koji su izveli igrači koji će 2023. godinu pamtiti po brojnim nagradama i priznanjima.

Najbolji koreograf: Milorad Runjo zahvalio na priznanju

Najuspešniji u Evropi

Koncert koji je vodila Ana Perić, bio je u svečanom duhu, a pored pesme i igre, najzaslužnijim članovima podeljene su plakete za celokupan dosadašnji rad i doprinos razvoju “Mokranjca” u ono što je danas.

A, u glavnom, najlepšem – igračkom delu koncerta predstavile su se sve grupe “Mokranjca”, kao i gosti iz KUD Kolo iz Maria Encersdorfa.

Dodela plaketa prvom ansamblu

– Smenjivale su se brojne koreografije iz cele Srbije i binom je dominirala šarolikost orginalnih nošnji naših krajeva – priča Saša Božinović, potpredsednik kluba.

Kruna večeri, usledila je pred poslednju tačku prvog ansambla “Mokranjca”, kada su dodeljne zlatne plakete igračima i koreografima, odnosno umetničkim rukovodiocima, za sve zasluge i doprinos kojim su klub podigli na najviši nivo za 25 godina.

– “Mokranjac” je za sve ove godine izrastao u najveće i najuspešnije društvo u dijaspori – ponosno kaže Božinović i dodaje da je među nagrađenima bilo i igrača koji su već 20 godina članovi kluba.

Dečji ansambl ima desetine članova

Dobri i pošteni ljudi

Posebno je pohvalio rad umetničkih rukovodilaca koji svoje vreme provode u sali učeći decu da igraju, ali i da budu dobri i pošteni ljudi.

Umetnički rukovodilac i trenutno najbolji koreograf u Evropi Milorad Runjo zahvalio je na priznanju.

Originalne nošnje

– Uveren sam da će za 25 godina sadašnji igrači sedeti u publici, dok će njihova deca biti na bini – rekao je Runjo.

Poslednjom koreografijom i zajedničkom slikom završena je 2023. godina.

Gosti: KUD Kolo

– Ova godina će ući u istoriju kluba, jer su pioniri, srednji i prvi ansambl pored titula prvaka Austrije osvojile titule apsolutnih prvaka Evrope – naglasio je Božinović.

Podsetio je da je pored svih tih uspeha, koji su rezultat ozbiljnih i dugih priprema, klub uspeo da oragnizuje značajan broj koncerata, kao i najveći seminar u Evropi, sa ukupno 270 polaznika.

Ana Perić, Dragoljub Neksojević, Jovica Stanojević, Sasa Kostić i Saša Božinović

Osnivači nisu zaboravljeni

Prema rečima Saše Božinovića plakete su u prvom delu koncerta dobili bivši i sadašnji predsednici, zaslužni članovi, austrijske institucije, ali i sponzori koji su sve ove godine nesebično pomagali. Među nagrađenima su i prvi predsednik Dragoljub Neksojević, kao i Jovica Stanojević, koji su uz Lazara Bilanovića, koji je i kum “Mokranjca” osnivači društva.

Plaketa i kumu: Lazar Bilanović (drugi sleva) dao ime klubu

Svečane plakete su im uručili predsednik kluba Sasa Kostić i Božinović, koji se svima zahvalio na dosadašnjem angažovanju i radu.

Najmlađima, kao i članovima pionirskog i srednjeg ansambla su dodeljene zlatne medalje za postignute rezultate.

Praznici u otadžbini

Kada se zavesa spusti, a na pragu su novogodišnji i božićni praznici, članovi “Mokranjca” polako se spremaju za put u Srbiju. Većina njih će, po tradiciji, porodično otputovati u Srbiju, kako bi tamo gde je najlepše, u matici, proslavili praznike.

– Na kraju,”Mokranjac” svim svojim članovima, ali i prijateljima, poštovaocima kluba, u dijaspori i Srbiji, želi srećne novogodišnje i božićne praznike – poručio je Božinović.

Detaljnije