Da li je sad pravi trenutak za kupovinu nekretnine u Surčinu?

da-li-je-sad-pravi-trenutak-za-kupovinu-nekretnine-u-surcinu?

Surčin je najmlađa opština u Beogradu čiji se centar nalazi na svega 16 kilometara od centra prestonice. Svakako je najpoznatiji po aerodromu „Nikola Tesla“ i industrijskim zonama koje se nalaze u blizini. Međutim, ovaj deo Beograda ima i svoje prirodne lepote kao što su Bojčinska šuma, nekoliko lovišta, ribnjake i dosta zelenih površina. Cene nekretnina u Surčinu su i dalje povoljnije u odnosu na ostale delove grada ali stručnjaci zbog najavljenih projekata i ulaganja predviđaju skok cena u narednom periodu. Da li je onda sada pravi trenutak za kupovinu stana u Surčinu?

Dobra saobraćajna infrastruktura i investicioni potencijal

Nakon otvaranja deonice auto-puta „Miloš Veliki“ od Novog Beograda do Surčina i nakon najava nekoliko investicija i dva nacionalna projekta ta beogradska opština postaje sve popularnije mesto za život. Odlična saobraćajna povezanost omogućava da se brzo stigne do ostalih delova Beograda, ali isto tako i do Niša, Valjeva, Novog Sada. Osim toga, poslednjih godina strane kompanije otvaraju svoja predstavništva upravo u Surčinu. 

Arsen Arsenović iz agencije Prudens Nekretine za sajt 4zida ističe da je interesovanje nesumnjivo veće u odnosu na pre, čak i za okolna mesta kao što su Bečmen i Boljevci, s tim što za Jakovo zbog direktnog izlaza na auto put vlada slično interesovanje kao i za Surčin. Što se tiče cena, one su skočile ali najviše su to nerealni zahtevi prodavaca, ono što je najveća razlika je da se nekretnina sa realnom cenom brzo prodaje za razliku od pre. 

Dodaje i da je ponuda stanova do ove godine u Surčinu bila simbolična, trenutno se gradi više zgrada a u planu je više ozbiljnih projekata. Tržište stanova je tek u povoju, pa u će u narednih godinu dana slika biti jasnija. Za placeve i zemljišta vlada veće interesovanje, najviše se traže manji placevi za porodičnu gradnju (4-6 ari) ili zemljišta za poslovne objekte. Najveći problem u ovoj sferi tržišta su nesređena dokumentacija vlasništva i dugačak vremenski rok za rešavanje istih, ističe Arsen iz Prudens Nekretina. 

„Sve u svemu“, zaključuje on, „i dalje je to „opipavanje“ tržišta, realno je za očekivati ozbiljan porast interesovanja a verovatno i cena sa napretkom gradnje Ekspo 2027“.

Raznovrsna ponuda nekretnina

Surčin je i dalje relativno povoljan kada su u pitanju cene nekretnina i zemljišta u odnosu na ostale beogradske opštine. Na sajtu 4zida trenutno ima oglašenih blizu 500 vrsta različitih nekretnina – stanova, kuća i placeva. Od ukupnog broja oglasa polovina se odnosi na prodaju placeva u Surčinu i cene se kreću od 2.500 do 20 000 evra po aru. 

Prosečna oglašena cena kvadrata stanova u Surčinu na sajtu 4zida cena trenutno iznosi 1.722 evra. To su niže cene kvadrata u poređenju sa cenama nekretnina u blizini. Na primer na Novom Beogradu je prosečno oglašena cena kvadrata 2.750 evra što je za oko 1000 evra više po kvadratu nego u Surčinu, na Bežanijsoj kosi je 2.560 evra dok je u Zemunu za kvadrat u proseku potrebno izdvojiti  2.240 evra.

Novogradnja u Surčinu

U Boljevcima se u novogradnji može kupiti duplex po ceni od 1.500 evra po kvadratu. Stan ima svoje dvoriše, dnevnu sobu sa kuhinjom u prizemlju, kupatilo na spratu i dve spavace sobe. Isto tako u centru Jakova, svega 13 minuta vožnje od Novog Beograda, preko novootvorene petlje „Jakovo“, gradi se nov stambeno-poslovni objekat. U ponudi su stanovi jednoiposobne i dvoiposobne strukture po ceni od 1.599 evra po kvadratu a uz stan je obezbeđeno gratis parking mesto.

Oscilirajući trend cena u Surčinu poslednjih par godina

Godine 2019. prosečna cena kvadrata u Surčini na sajtu 4zida iznosila je 1.350 evra, u 3. kvartalu 2020. godine beleži se pad i tada je prosečno oglašena cena iznosila 1.098 evra, krajem 2021. godine cena nekretina raste i iznosila je oko 1.800 evra, u 2022. godini cene su uglavnom stagnirale a u poslednjem kvartalu 2023. prosečna cena je bila 1.790 evra.

Ulaganje u nepokretnosti u ovom delu grada će se u budućnosti isplatiti jer stručnjaci predviđaju da cene kvadrata i zemljišta mogu samo da rastu. Odlična infrastuktura i blizina autoputa čine Surčin jednu od najperspektivnijih beogradskih opština.

Post Views: 17

Originalni tekst