Na Malti srpski pisci potpisali protokol o saradnji sa Prvog foruma književne dijaspore

na-malti-srpski-pisci-potpisali-protokol-o-saradnji-sa-prvog-foruma-knjizevne-dijaspore
Na Malti srpski pisci potpisali protokol o saradnji sa Prvog foruma književne dijaspore

Na Malti je od 21. do 25. maja održan Prvi forum književne dijaspore, na kome su se okupili srpski pisci više zemalja (Švedska, SAD, Republika Srpska, Srbija, Malta, Kanada i Velika Britanija). Tom prilikom oni su potpisali protokol o saradnji koji se odnosi na novi način saradnje i unapređivanja veza među srpskih književnim stvaraocima u svetu.
Protokol prenosimo u celosti:

Mi srpski literarni autori, okupljeni na Prvom forumu srpske književne dijaspore na Malti, od 21. do 25. maja, leta gospodnjeg 2024, u dobroj veri zajedništva i sabiranja, potpisujemo ovaj

Protokol o saradnji

sa željom da utvrdimo novi način saradnje i unapređivanja veza među srpskim književnim stvaraocima u svetu

Član 1

Potvrđujemo našu želju, nas pojedinaca i naših udruženja koja predstavljamo da kao prioritete u svome angažovanju u narednom periodu posvetimo povezivanju i umrežavanju pisaca u svrhu afirmacije srpskih knjiga i autora u svetu i međusobne i uzajamne podrške.

Član 2

Obavezujemo se da ćemo nastaviti rad na izgradnji funkcionalne mreze komunikacija među autorima, kao i uključuvanje novih srpskih književnih stvaralaca iz sveta kao učesnika u sistem festivala, programa, manifestacija, foruma i drugih postojećih programa, ali I budućih novih srodnih projekta, koji su u planu za realizaciju.

Član 3

Opredeljujemo se za aktivniji rad na polju prevođenja srpske književnosti u svetu, pronalaženje partnera i prijatelja u zemljama u kojima živimo u pravcu povećanja broja objavljenih dela srpskih autora na stranim jezicima i poboljšanju afirmisanja tih novih, ali I postojećih izdanja srpske literature u zemljama u kojima živimo.

Član 4

Dajemo punu podršku Petru Maksimoviću i Srpskom obrazovno-kulturnom centru Sveta Jelena Anžujska iz Marsaskale na Malti u realizaciji projekta postavljanja spomen obeležja Brodoloma srpskih vojnika 1918. na Fajtati, kao sećanje na porinuće broda Polinezija, iz avgusta 1918,  na kome su bili Srbi i Srpkinje. Pozivamo sve Srbe i srpske organizacije širom sveta da finansijski i na svaki drugi način pomognu realizaciju ove akcije i izgradnju ovog spomen obeležja.

Član 5

Podržavamo, ličnim donacijama knjiga, formiranje srpske biblioteke u Biržabudži, na Malti  pri hramu  Svetog Joakima i Ane, koju će koristiti naša deca i članovi srpske zajednice i pozivamo srpske književnike,  izdavače, kolekcionare i biblioteke iz Matice i rasejanja da se pridruže akciji prikupljanja knjiga za ovu biblioteku u osnivanju.

Član 6

Potvrđujemo svoju rešenost da Forum srpske književne dijaspore na Malti postane tradicionalan i da se okupljanja organizuju, po pravilu, krajem maja meseca  svake godine. Radovi nastali na Forumima svake godine će biti publikovani  u zajedničkoj knjizi učesnika.

Na Malti, 25. maja 2024. godine

Jelena Jablanov Maksimović, Malta, Srpski obrazovno-kulturni centar Sveta Jelena Anžujska, inicijatorka Foruma

Miodrag Jakšić, Srbija, Matica iseljenika i Srba u regionu i Umetnička grupa ARTE, inicijator Foruma

Ilija Šaula, SAD, Književna radionica Kordun i Književni esnaf

Zorica Bogdanović, Kanada

Jelena Ćirić, Češka Republika, Udruženje Lastavica i Udruženje Rodoljub

Aleksandar Draganović, Švedska, Udruženje DANOS

Gordana Gordić, Srbija

Neda Gavrić, Republika Srpska

Sanja Lukić, Velika Britanija

Olivera Vasić Brčerević, Malta

Milena Marković, Malta

Boba Bogdanović, Kanada

Detaljnije