Kancelarija EU u Prištini: Svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru mora se doneti u okviru dijaloga

kancelarija-eu-u-pristini:-svaka-odluka-u-vezi-sa-mostom-na-ibru-mora-se-doneti-u-okviru-dijaloga
Kancelarija EU u Prištini: Svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru mora se doneti u okviru dijaloga

Portparolka Kancelarije Evropske unije na Kosovu Joana Lačana izjavila je danas da se svaka odluka u vezi sa mostom na Ibru, koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice, mora doneti u okviru dijaloga u Briselu.

Ona je to izjavila nakon najave zamenika direktora Regionalne policije za sever Kosova Vetona Eljšanija da se očekuje da se brzo otvori za saobraćaj na mostu koji deli južni od severnog dela Mitrovice.

Lačana je za TV Klan Kosova izjavila da je o otvaranju mosta dogovor postignut tokom dijaloga Kosova i Srbije.

„Otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru dijaloga koji je omogućila EU 2015. i 2016. godine. Pošto je ovo pitanje koje spada u dijalog u kome posreduje EU, pregovori i svaka odluka u vezi sa mostom treba da se donesu u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije“, rekla je Lačana.

Ona je pozvala strane da sprovedu svaki dogovor postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

„EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe traži od svih da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle ugroziti stabilnost terena i odvratiti strane od primene Sporazuma o putu normalizacije odnosa, što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, kazal je Lačana.

Zamenik direktora za sever Kosova Veton Elšani, na pitanje o mogućnosti otvaranja mosta na Ibru za saobraćaj, rekao je za televiziju Klan Kosova da je „policija spremna da sprovede svaku odluku Vlade Kosova“.

Post Views: 49

Originalni tekst