Na Kalemegdanu održan turnir u okviru RODA 3×3 državnog prvenstva Srbije 2024. – Avala News

na-kalemegdanu-odrzan-turnir-u-okviru-roda-3×3-drzavnog-prvenstva-srbije-2024.-–-avala-news
Na Kalemegdanu održan turnir u okviru RODA 3×3 državnog prvenstva Srbije 2024. – Avala News

Juče je na Kalemegdanu održan turnir u okviru RODA 3×3 državnog prvenstva Srbije 2024. Ovaj turnir je bio peti po redu ove sezone, nakon što su prethodni turniri održani u Mokirinu, Kragujevcu, Nišu i Leskovcu. Turnir je okupio timove iz različitih gradova, uključujući Novi Sad, Kragujevac, Kosovsku Mitrovicu, Užice, Zlatibor , Aranđelovac i druge.

Takmičenje je deo profesionalnog turnira „A” kategorije u sklopu „RODA 3X3 prvenstva Srbije”. U Beogradu su se, pored juniora i kadeta, sastale i ekipe PRO seniora. Devet timova prvo se takmičilo u grupnoj fazi, a najbolji su se plasirali u finale. Trijumfovala je ekipa 3×3 Zlatibor. Pobednici su osvojili novčanu nagradu od 120.000 dinara, dok su drugoplasirani dobili 40.000 dinara i opremu od strane Košarkaškog saveza Srbije. Trećeplasirani su takođe nagrađeni opremom.

Počeci intenzivnog fokusa na 3×3 („3 na 3“) košarku datiraju iz 2007. godine, kada je FIBA (Svetska košarkaška organizacija) odlučila da treba da se napravi eksperiment sa alternativnom formom sporta na Olimpijskim igrama mladih (YOG) 2010. godine u Singapuru. Nakon studija sprovedenih 2007. godine od strane Komisije za košarku mlađih kategorija FIBA i Međunarodne komisije za takmičenja, poslata je preporuka Centralnom bordu FIBA da 3×3 košarka bude format takmičenja koji će igrati 2010. godine na Olimpijskim igrama mladih, da bi zvanično 3×3 košarka kao sport bila odobrena u decembru 2007. godine.

Ovaj vid košarke je prepoznat zbog činjenica da je mlad, urban i šalje pozitivnu sliku, kao i zbog svoje univerzalnosti, ali možda po najviše zbog činjenice da je limitirana infrastruktura potrebna za igru. Prema tome, 3×3 košarka je identifikovana kao potencijalni katalizator za razvoj košarke na svetskom nivou. Da je 3×3 košarka kao sport popularna i na ovim prostorima govori činjenica da je protekli niz godina Košarkaški savez Srbije uz pomoć regionalnih košarkaških saveza, a uz sponzorsku pomoć kompanije RODA, domaćin preko 30 turnira u različitim gradovima i opštinama u okviru „3×3 RODA Prvenstva Srbije“ čiji pobednik dobija „kartu“ za učešće na FIBA World Tour Masters turniru (pored ove nagrade za pobednika određeni turniri pobednicima donose učešće na FIBA 3×3 Challenger turnirima).

Ceo turnir možete pogledati u videu ispod:

About The Author

Originalni tekst