Italijanski poslanik izveden u kolicima naknon tuče u parlamentu

italijanski-poslanik-izveden-u-kolicima-naknon-tuce-u-parlamentu
Italijanski poslanik izveden u kolicima naknon tuče u parlamentu

U italijanskom parlamentu izbila je tuča tokom rasprave o većoj autonomiji regiona, što je rezultiralo time da je opozicioni poslanik morao biti izveden u kolicima. Incident se dogodio kada je Leonard Dona iz populističkog Pokreta pet zvezda bio guran i oboren na pod od strane drugih poslanika, prenose italijanski mediji.

Rasprava se vodila o zakonu o tzv. diferenciranoj autonomiji regiona, koji je predložila desna vlada premijerke Đorđe Meloni. Ovaj zakon daje regionima veća ovlašćenja, čemu se opozicija protivi.

Pre mesec dana, tokom rasprave o istom zakonu u senatu, bilo je verbalnih okršaja među poslanicima. Sada su opozicioni poslanici razvili italijanske zastave i pevali himnu.

Haos je eskalirao kada je Dona pokušao da preda zastavu ministru regionalne uprave. Nekoliko poslanika je tada požurilo ka njemu, što je dovelo do guranja, kako pokazuju snimci. Ostalo je nejasno da li je Dona pao sam ili zbog udaraca.

Predsednik parlamenta prekinuo je sednicu i najavio da će odlučiti o eventualnim merama nakon pregleda snimaka incidenta.

Govoreći za televiziju La7, Dona je izjavio da je u bolnici i čeka lekarski pregled nakon što je „primio dosta udaraca“. „Ne mogu da verujem da se tako nešto dogodilo u zastupničkom domu. Još uvek ne verujem,“ rekao je Dona, prenosi N1.

Post Views: 61

Originalni tekst