Svesrpski dečiji sabor DKCB i dalje je glavna priča kod učenika Srpske škole u Bavarskoj

svesrpski-deciji-sabor-dkcb-i-dalje-je-glavna-prica-kod-ucenika-srpske-skole-u-bavarskoj
Svesrpski dečiji sabor DKCB i dalje je glavna priča kod učenika Srpske škole u Bavarskoj

Učenici Srpske dopunske škole iz nemačke pokrajine Bavarske, koji su učestvovali na ovogodišnjem Dečijem, šestom po redu Svesrpskom saboru Dečijeg kulturnog centra Beograd još uvek sa velikim oduševljenjem prenose utiske dečijeg sabora. Oni su bili u pratnji koordinatorke Srpske dopunske škole za deo Nemačke, Španije i Rusije Tatjane Hot i kao što su izjavili rado bi ponovi odlazak. Deca iz Minhena i Augzburga koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije ističu da nema lepšeg raspusta nego par dana provesti u zemlji svojim predake. Ovoga puta oni su bili smešteni kod svojih drugara, đaka osnovne škole Starina Novak u Beograd i presrećni su što su stekli drugare kako kažu do kraja života.

“Svi mi mnogo volimo Beograd, naš prelep grad koji je vrlo moderan, pun istorije i divnih ljudi i još mnogo interesantne dece, u kome ima puno toga da se vidi i koji je svaki put iznova i iznova interesantan za razgledanje”, rekli su za medijski portal Rasejanje.info đaci iz Minhena i Auzburga.

Foto: arhiva T. Hot
Sve im se u Beogradu svidelo i teško im je da izdvoje da li su to bile glumačke, folklorne i horske sekcije u DKCB-a, recitacije učenica, ili pevanje sa Leontinom, pozorišna predstava, poseta hramu Svetog Save ili Narodnoj skupštini… Ipak najradije izvajaju druženje sa đacima Osnovne škole Starina Novak srdačan doček i ispraćaj uz divne igre i priče, kao i posetu Hramu Svetog Save, gde su, zahvaljujući odličnoj organizaciji i dobrim vođenjem, naši učenici saznali pojedinosti o Nemanjićima, o Svetom Savi i o samom podizanju hrama.

Šesti po redu „Svesrpski dečji sabor” u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu održan je krajem maja u srpskoj prestonici. Na ovoj manifestaciji gosti su bili đaci Srpskih dopunskih škola iz rasejanja (Ljubljane i Kopra u Sloveniji i pokrajine Bavarske u Nemačkoj), zatim Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor – Javorčići iz Vukovara u Hrvatskoj i učenici Teoretske gimnazije Dositej Obradović iz Temištvara u Rumuniji.

Svi oni su bili smešteni u porodicama svojih vršnjaka, učenika osnovne škole Starina Novak iz Beograda, koja je već tradicionalno značajan partner i domaćin ovog događaja.
Ova manifestacija ima za cilj da deci srpskog porekla iz dijaspore i regiona pomogne da uspostave trajne veze sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanje sa vršnjacima iz Srbije. Ideja je da deca nauče ili unaprede srpski jezik, upoznaju znamenitosti, kulturne tekovine i istoriju, istaknuto je u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Devojčice iz Bavarske sa koordinatorkom Hot, direktorom DKCB Marićem i ministrom Milićevićem
Foto: arhiva T. Hot

U okviru „Svesrpskog dečjeg sabora” mladi gosti iz rasejanja i regiona su imali prijem u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, koncert u Dečjem kulturnom centru Beograd, dramske programe „Ko je bio Marko Mrnjavčević” i „Nasmešite se – ptičica”, potom obilazak centra grada i Hram Svetog Save, mnogobrojne radionice i sportsko-rekreativne aktivnosti.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije