Matija Bećković održao književne večeri u Sloveniji

matija-beckovic-odrzao-knjizevne-veceri-u-sloveniji
Matija Bećković održao književne večeri u Sloveniji

Srpski intelektualac i član SANU Matija Bećković boravio je u trodnevnoj poseti Savezu Srba Slovenije, uz dve književne večeri nazvane U susret Vidovdanu, koje su održane u društvima SPD Nikola Tesla iz Postojne i SKHD Desanka Maksimović iz Celja.

U Postojni, pred više od 100 prisutnih zvanica, Bećković je predstavio svoja dela i kao uvek do sada, kada je gostovao u rasejanju istakao je važnost čuvanja srpskog jezika, naročito u dijaspori i regionu „što jeste jedna od najvažnijih misija Saveza Srba Slovenije”. „Uz brojne visoke zvanice iz društvenog života Slovenije, predstavnika opštine Postojna, posebno nas je obradovalo prisustvo Njegovog visokog preosveštenstva Kirila, administratora zagrebačko-ljubljanske mitropolije”, dodato je u Savezu Srba Slovenije.

Foto: Savez Srba Slovenije/R. Bakračević/ SKHD Desanka Maksimović

U Celju je književno veče održano u prostorijama SKDH Desanka Maksimović, takođe pred stotinjak zvanica. Pored članova ovoga druga bili su prisutni i predstavnici Crkvene opštine Celje, same opštine Celje, predstavnici ambasade Srbije u Sloveniji, nastavnica Srpske dopunske škole… Čuveni pesnik Matija Bećković recitivao je čuvene stihove svojih dela koje su obeležile srpsku poeziju.

Na kraju i ove večeri, koja je bila puna emocija, Matija Bećković je istakao da je počastvovan gostoprimstvom te da mu je ova trodnevna poseta Srbima iz Slovenije „jedna od najlepših u životu”. Prisutni su uživali u „Reče mi jedan čoek”, „O međuvremenu”, „Vere Pavladijske”, „Kad dođeš u bilo koji grad”.

„Savez Srba Slovenije zajedno sa svojim članicama SPD Nikola Tesla i SKHD Desanka Maksimović se zahvaljuju akademiku Matiji Bećkoviću na poseti ali i sjajnom druženju, kao i divnim rečima podrške koje je akademik Bećković uputio članovima i aktivistima Saveza Srba Slovenije”, naglašeno je u Savezu Srba Slovenije.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije