Vidovdanske svečanosti u Nirnbergu

vidovdanske-svecanosti-u-nirnbergu
Vidovdanske svečanosti u Nirnbergu

Proslava Vidovdana u Crkvenoj opštini u Nirnbergu otpočela je na dan praznika, 28. juna 2024. godine, služenjem svete Liturgije i parastosa svim mučenicima i novomučenicima stradalim od Kosovskog boja do danas.

U večernjim časovima priređena je Vidovdanska akademija, na kojoj su učestvovali učenici veronauke i srpske dopunske škole iz Nirnberga i Erlangena, koju vodi učiteljica Gordana Budiša. Vidovdansku besedu proizneo je đakon Arsenije Jovanović.

U subotu po Vidovdanu parohijani su obradovani dolaskom dela moštiju Svetog kneza Lazara, koje je sa ikonom doneo protonamesnik Aleksandar Perković iz Hanovera. Posle odsluženog Akatista svetom knezu verni su prilazili na poklonjenje svetim moštima.

Foto: CO Nirnberg

U nedelju Svih Svetih liturgijsko sabranje je predvodio protonamesnik Aleksandar Perković, zajedno sa sveštenstvom iz Nirnberga i vernim narodom. Veliki broj vernih pristupio je svetoj čaši a potom i celivanju svetih moštiju koje će, radi ukrepljenja i učvršćenja vernima, ostati u našem hramu do kraja meseca jula 2024. godine.

Izvor: CO Nirnberg

Detaljnije