Kir Starmer zvanično novi premijer: „Mi ćemo promeniti Britaniju“

kir-starmer-zvanicno-novi-premijer:-„mi-cemo-promeniti-britaniju“
Kir Starmer zvanično novi premijer: „Mi ćemo promeniti Britaniju“

U Velikoj Britaniji došlo je do smene vlasti, pošto je Laburistička partija Kira Starmera odnela ubedljivu izbornu pobedu nad Konzervativcima i Rišijem Sunakom. Nakon što ga je kralj Čarls Treći primio u Bakingemskoj palati Kir Starmer je zvanično postao novi britanski premijer.

Velika Britanija će posle 14 godina torijevske vladavine dobiti laburističku vladu. Nakon zvanične pobede Kira Starmera, nakon formalne procedure – dosadašnji konzervativni premijer Riši Sunak ponudio je ostavku kralju, koji je pozvao Starmera da formira sledeću , usledilo je Starmerovo prvo javno obraćanje kao novog premijera ispred ulaza Dauning strita 10.

Na početku svog obraćanja obavestio je javnost da je prihvatio poziv kralja da formira sledeću vladu, a potom se zahvalio Rišiju Sunaku na dosadašnjem obavljanju premijerske funkcije.

🤝 The King received in Audience The Rt Hon Sir Keir Starmer MP today and requested him to form a new Administration.

Sir Keir accepted His Majesty’s offer and was appointed Prime Minister and First Lord of the Treasury. pic.twitter.com/g1TwdPObbD

— The Royal Family (@RoyalFamily) July 5, 2024

Naglasio je da će upravljanje državom biti prioritet, dok će upravljanje partijom biti sekundarno.

„Bez obzira da li ste glasali za laburiste ili ne, a naročito ako niste, želim da vam kažem da će vam moja vlada služiti. Ova vlada biće u službi svih ljudi. Politika je moćna sila, koja može da se iskoristi i za dobre stvari. To ćemo vam i pokazati. Na prvom mestu država, pa tek onda partija“, rekao je Starmer.

Smatra da je Velikoj Britaniji potrebno „resetovanje“, da bi „ponovo otkrili ko su, svoj identitet“.

Istakao je i da je jaz koji je nastao između naroda i političara doveo do „umora, gubljenja nade i vere u bolju budućnost“.

„Sada je naša zemlja odlučno glasala za promenu i povratak politike javnoj službi“, naveo je.

Starmer je naglasio da posao koji čeka novu vladu Velike Britanije nije ni malo lak, da je „hitan“ i da počinju sa radom upravo „od danas“.

🚨 BREAKING: Keir Starmer’s first speech as Prime Minister of the United Kingdom pic.twitter.com/FWPT3gerdI

— Politics UK (@PolitlcsUK) July 5, 2024

„Za ovo će biti potrebno vreme, ali nemojte da imate sumnje da će rad na promeni početi odmah – mi ćemo promeniti Britaniju. Mi moramo da gledamo u budućnost – da obezbedimo granice, da naše ulice budu sigurne, da svima damo mogućnost, da smanjimo vaše račune za struju… Kamen po kamen, mi ćemo obnoviti insfrastrukturu“, istakao je Starmer.

Post Views: 218

Originalni tekst