Udruženje Srba Ivo Andrić u Norveškoj obeležilo 10 godina postojanja uz proslavu svoje i hramovne slave

udruzenje-srba-ivo-andric-u-norveskoj-obelezilo-10-godina-postojanja-uz-proslavu-svoje-i-hramovne-slave
Udruženje Srba Ivo Andrić u Norveškoj obeležilo 10 godina postojanja uz proslavu svoje i hramovne slave

Članovi Udruženja Srba u Rogalandu Ivo Andrić u Stavangeru u Norveškoj prethodnog meseca obeležili su tri važna datuma. „Zajedno sa Crkvenim odborom Sveti car Konstantin i carica Jelena proslavili smo slavu hrama, slavu udruženja i 10 godina od osnivanja Udruženja u Rogalandu Ivo Andrić. Beskrajno hvala svima koji su učestvovali u organizaciji celokupnog događaja i pokazali da zajedništvom i slogom možemo mnogo toga”, istakli su predstavnici ovog udruženja.

Nakon svete liturgije u crkvi Sv. car Konstantin i carica Jelena u Algardu i svečanog ručka, predstavljen je bogat kulturno-umetnički program. Bili su prisutni gosti iz Kristiansanda, Bergena, Jeshajma, Osla, Pošgruna, Srbije i drugih gradova iz Norveške, koji su doputovali da zajedno proslavili ove važne događaje.

Foto: N. Felbab/Udruženje Srba Ivo Andrić

„Posebnu zahvalnost dugujemo našem domaćinu slave ocu Svetislavu Rađenu, zatim proti Aleksandru Zeljkoviću iz Osla, proti Relji iz Bergena, kao i rumunskom i ruskom svešteniku koji su bili taj dan sa nama”, dodali su domaćini. Oni su se posebno zahvalili i svima folklornim udruženjima na učešću, kao i Srpskim dopunskim školama iz više gradova. A pravi folklorni spektakl priredili su folklorni dečiji ansambl Opančići udruženja Ivo Andrić iz Stavangera, dečiji i omladinski ansambl Ras iz Osla, prvi ansambl Ivo Andrić iz Stavangera, prvi ansambl Božuri srpskog udruženja Miloš Obilić iz Jeshajma, ansambl Rastko iz Kristiansanda i prvi ansambl Ras iz Osla.

Deo kulturno-umetničkog programa su bili i predškolska sekcija Ivo Andrić pod vođstvom učiteljica Lejle Dinić i Milene Rakić, Srpska dopunska škola u Stavangeru na čelu sa Natašom Dinčić Radenković i Sanjom Sandvik i Dopunska škola na srpskom jeziku iz Kristiansanda sa učiteljicom Vanjom Spahić.

„Neizmerno hvala našoj, talentovanoj deci i njihovim učiteljicama na trudu i zalaganju. Program je vodila glumica, divna Vesna Stanković, koja nam je ljubavnim pričama velikana dočarala jednu od svojih predstava „Ljubavni vremeplov”. Mnogo hvala Ninu Felbab, koji je fotografisao događaj i time svaki trenutak učinio nezaboravnim. Pored sufinansiranja Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, svečanost su finansirali parohija Sv. Dimitrije Solunski, Udruženje Srba u Rogalandu Ivo Andrić i privatni sponzori”, zahvalili su se organizatori.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije