Šta znamo o Tomasu Metjuu Kruksu, čoveku koji je pokušao da ubije Donalda Trampa?

sta-znamo-o-tomasu-metjuu-kruksu,-coveku-koji-je-pokusao-da-ubije-donalda-trampa?
Šta znamo o Tomasu Metjuu Kruksu, čoveku koji je pokušao da ubije Donalda Trampa?

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao „subjekta umešanog“ u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

U saopštenju FBI navedeno je da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, i da je bio je registrovani republikanac koji je ranije dao mali doprinos grupi koja je orijentisana na demokrate, pokazuje javna evidencija, a prenosi CNN.

Tomas Metju Kruks živeo je u predgrađu Pitsburga, Betel parku, oko 55 milja južno od mesta na kojem se održavao Trampov miting.

Završio je srednju školu Betel Park 2022. godine, prema izveštaju lokalnih medija.

Kruks je registrovan kao glasač republikanaca, prema listi u bazi podataka birača u Pensilvaniji koja se poklapa sa njegovim imenom, godinama i adresom u Betel parku. Ovogodišnji predsednički izbori bili bi prvi na kojima je bio dovoljno star da glasa.

Zapisnici Savezne izborne komisije pokazuju da je donator naveden kao Tomas Kruks sa istom adresom dao 15 dolara odboru za političku akciju usklađenom sa demokratama pod nazivom Projekat progresivne izlaznosti u januaru 2021.

Kada je CNN došao u subotu kasno uveče, Kruksov otac, Metju Kruks, rekao je da pokušava da shvati „šta se dođavola dešava“, ali da će „sačekati dok ne obavi razgovor sa organima za sprovođenje zakona“ pre nego što progovori o svom sinu.

Kruks kod sebe nije imao nikakva dokumenta, pa je identifikovan na osnovu DNK analize, rekao je Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-a u Pitsburgu.

Zvaničnici za sprovođenje zakona veruju da je oružje kojim je pucano na Donalda Trampa kupio otac Tomasa Kruksa, prenosi novinska agencija Asošiejted pres.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, dva policajca su rekla agenciji AP da je Kruksov otac kupio oružje pre najmanje šest meseci.

Takođe, Kruks je imao eksplozivni materijal u svom automobilu i stanu, rekao je za CNN zvaničnik policije upoznat sa istragom.

Podsetimo, Tramp je rano jutros povređen u pucnjavi tokom svog mitinga u Batleru u Pensilvaniji. Naoružani napadač i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, saopštila je tajna služba, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Post Views: 318

Originalni tekst