U Karlsrueu podeljene knjižice đacima srpske dopunske škole Slavice Stupar

u-karlsrueu-podeljene-knjizice-djacima-srpske-dopunske-skole-slavice-stupar
U Karlsrueu podeljene knjižice đacima srpske dopunske škole Slavice Stupar

Srpska dopunska škola pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije u okrugu Karlsrue u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg održala je na Vidovdan svečanost povodom  ovog velikog praznika u Hramu Presvete majke Paraskeve u Karlsrueu. Učestvovali su učenici iz svih grupa nastavnice Slavice Stupar (Gagenau, Bruhzal, Pforchaim, Raštat, Karlsrue). Svečanost je besedom otvorio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić, koji je govorio o samom značenju praznika. „I toliko godina  posle Kosovskog boja pominjemo reči mudre Isidore Sekulić: „Nauči svoga sina jedinca da je Vidovdan isto što i Krsna slava ili rođendan – i to je dosta”, naglasio je otac Škorić. Njegoš je pevao o Kosovskom zavetu, Nikola Tesla je Amerikancima prevodio pesme o Kosovskom boju i Kraljeviću Marku.

Foto: Srpska škola Karslrue

„Draga deco, poštovani roditelji, moramo uvek imati na umu da pripadamo narodu koji ima i koren i stablo ka svetlosti okrenuto i tradiciju i čvrst temelj na kom smo vekovima zidali svoju kuću i ognjište na vrednostima Vidovdana i Kosovskog zaveta, koji nas iznova inspirišu i sabiraju, nadahnjuju i obavezuju na častan i dostojanstven put i život, baš kao što nas obavezuju i mnoge žrtve date za ono što danas baštinimo. Znajmo da je naše spasenje u kulturi i učenosti. Čuvajmo i negujmo svoj jezik i pismo, svoju veru pravoslavnu, svoj identitet. Budimo svesni i svojih mana, slabosti i grešaka drugima učinjenih, ali i kadri da sutra budemo bolji, da i u najtežim trenucima iznova vaskrsavamo. Samo tako možemo razumeti i poštovati, kako sebe, tako i druge narode, vere i kulture. Mi imamo sučim pred Miloša. Za krst časni i slobodu zlatnu!”, dodao je protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić.

Prisutne je takođe pozdravila nastavnica Slavica Stupar izražavajući svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog velikog broja dece, roditelja i gostiju. „Živimo u vremenu prepunom napetosti, nesigurnosti i neizvesnosti.   Naš put ima za cilj da afirmiše univerzalne civilizacijske vrednosti utkane u našu bogatu nacionalnu kulturu, umetnost i duhovnost. Obnova i izgradnja lične i svenarodne samosvesti u ovom tragičnom međuvremenu prepunom brojnih iskušenja naš su zadatak i opredeljenje. Vidovdan je zvezda vodilja, a Kosovski Zavet putokaz kroz bespuća savremenog sveta. Zato neka vodilja našeg puta bude: „Vidovdane moj očinji vide,  Tobom vidim što drugi ne vide…”

Učenici su sa svojom nastavnicom izveli program pevajući horsku pesmu „Ej dragi, dragi”, pratila ih je na gitari učenica Jana Panić i „Oj Kosovo, Kosovo” čiji je solista bila učenica Emilija Krstić. Govorili su o ćirilici, vidovdanskom zavetu i o nizu istorijskih događaja vezanih za Vidovdan, a bilo ih je puno. Programa su završili pevajući pesmu „Ovo je Srbija” i rečima koje je govorila učenica Mina Petrović: „Narode srpski, Neka bude više sreće, radosti i osmeha tamo gde tvoja noga kroči i gde se dim iz tvog ognjišta vije i tamo gde ti se deca budu rađala!”.

Usledila je dodela knjižica, uverenja završnom razredu i knjiga koje je obezbedio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić i CO Prepodobne majke Paraskeve, zahvalnice za predškolce.

Nastavnica Slavica Stupar je naglasila da se taj veliki dan, kako običaji srpskog prosvetiteljstva nalažu,  uručiću svedočanstva učenicima osmog razreda Dopunske škole na srpskom jeziku koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.  „Vi i svi drugi učenici zajedno ste sa svojim roditeljima prepoznali vrednost obrazovanja u Dopunskoj školi na srpskom jeziku. Vredno ste radili, opismenili se. Dali ste sve od sebe da se ne zaboravi srpski jezik, kultura i običaje srpskog naroda. Volite lepote svoje domovine. Znate za vladare, ratnike, naučnike, pisce, sportiste…” naglasila je dodala: “Ne zaboravite da je to neizmerno bogatstvo. Zahvaljujući Republici Srbiji i Ministarstvu prosvete naša deca u dijaspori imaju mogućnost besplatnog školovanja na srpskom jeziku. Ta znanja su neizmerna i čine naš narod bogatim i jačim!”

128 učenika je ove godine pohađalo Dopunsku školu na srpskom jeziku gradovima Karlsrue, Bruhzal, Gagenau, Pforchajmu i Raštatu. Školovanje je ove godine, završilo je 15 učenika. Osam  učenika je položilo ispit iz srpskog jezika – nivo A2 dok je 7 predškolaca je pohađalo nastavu.

Zajedničkom fotografijom su ovekovečili ovu lepu svečanost. Žagor, smeh, dečja graja ispunili su crkvu. Roditelji su u razgovoru sa nastavnicom iskazali svoju zahvalnost na predanom radu i trudu.  „Živi bili i neka vas sreća i zdravlje prate”, rekla je na kraju nastavnica Slavica Stupar.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije