Najveći ikada: Novak Đoković se upisao u istoriju na stadionu Filip Šartije

najveci-ikada:-novak-djokovic-se-upisao-u-istoriju-na-stadionu-filip-sartije
Najveći ikada: Novak Đoković se upisao u istoriju na stadionu Filip Šartije

U izuzetno neizvesnom finalu teniskog takmičenja na stadionu Filip Šartije, Novak Đoković je ušao u istoriju tenisa. Novak je savladao Španca Karlosa Alkarasa sa 2:0 u setovima.

Današnji meč bio je susret najstarijeg i najmlađeg finaliste od povratka tenisa u olimpijsku porodicu 1988, prvi put zvanično u programu posle Pariza 1924. Đoković je dugovečni 37-godišnjak, trostruki osvajač Rolan Garosa, a njegov rival, Karlos Alkaras važeći pobednik na pariskoj šljaci, ima 21.

Meč koji su pratili Šeron Stoun, vlasnik Pari Sen Žermena  Naser Al Kelaifir, Džon Travolta i Serena Vilijams, Srbija je čekala 16 godina.

Ipak, po nemilosrdnoj pariskoj vrućini, najbolji teniser sveta, naš Novak Đoković, uspeo je da uzme i olimpijsko zlato.

Najviše grend slemova u istoriji, najviše mastersa, najviše nedelja na tronu, Dejvis kup… A, sada i olimpijsko zlato. Maestralnih 99 titula i prva ove godine za našeg Noleta. Izgleda da je sada osvojio sve što je ikada mogao da osvoji.

Uz ovacije na krcatom „Filip Šatrijeu“, uz nikada jaču podršku stotina zemljaka, ali i hiljada stranaca koji su mu davali vetar u leđa, klicali, bodrili ga. Bili su tu i drugi srpski sportisti, košarkaši, odbojkaši, da prisustvuju sportskoj istoriji.

Pao je na zemlju, a dodirnuo nebo. Drugo zlato za Srbiju u Parizu.

Prvi set bio je pravi teniski spektakl, trajao je čak sat i 33 minuta, gotovo kao fudbalska utakmica. Atmosfera je bila neverovatna, a Novak Đoković je konačno imao podršku kao da igra kod kuće. Navijači iz različitih zemalja pridružili su se Srbima u podršci našem asu, željni da svedoče pisanju sportske istorije.

Meč je počeo žestoko, nalik legendarnim bokserskim okršajima. Ipak, obojica igrača bila su pomalo nervozna: Novakov prvi servis nije funkcionisao, a Alkaras je često izbacivao loptice u aut. Đoković je imao priliku za brejk u drugom gemu, ali nije uspeo da oduzme servis Špancu, što je razočaralo njegove navijače.

Sve se brzo promenilo. Alkaras je imao tri brejk lopte u sledećem gemu, ali ih nije iskoristio. Nakon nekoliko mirnijih gemova, napetost je ponovo porasla.

Deveti gem trajao je neverovatnih 14 minuta. Novak je spasao pet brejk lopti, dok je Alkaras igrao briljantno, ali srpski šampion nije popuštao ni na trenutak. Preživeo je taj napad i set je otišao u taj-brejk, gdje se Đoković ponovo pokazao superiornim.

Novak je dobio mini brejk forehand dijagonalom i zadržao prednost do kraja. Visoko podignuta ruka i ovacije sa tribina označili su vođstvo od 1:0!

Drugi set bio je jednako napet. Nije bilo odstupanja, svaki poen bio je borba. Novak je imao brejk šansu u trećem gemu, ali brejkova nije bilo. Nakon četvrtog gema za izjednačenje 2:2, publika je uzviknula „Pomozi Bože“.

Gem za gem, udarac za udarcem, spektakl u svakom potezu dvojice najboljih na svetu.

I opet taj-brejk, gdje je Novak dominirao. „Šatrije“ se podigao na noge, znalo se da će Đoković dati sve, ali zlato neće ispustiti.

Post Views: 174

Originalni tekst