Patrijarh srpski Porfirije ugostio mlade sportiste u hramu Svetog Save

patrijarh-srpski-porfirije-ugostio-mlade-sportiste-u-hramu-svetog-save
Patrijarh srpski Porfirije ugostio mlade sportiste u hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije minulog vikenda ugostio je u hramu Svetog Save na Vračaru preko tri stotine mladih i talentovanih sportista, učesnike sportskog kampa „Srbija te zove”.

Pozdravljajući drage goste sa Kosova i Metohije, iz okruženja i rasejanja, patrijarh je dao blagoslov na sve učesnike i njihove roditelje, braću, sestre, rođake. “Velika je radost i veliki blagoslov za nas jer ste došli, koliko čujem, iz sedamnaest zemalja širom sveta, a naročito zbog toga što ste došli u zavetni hram srpskog naroda, u hram Svetog Save, koji je, kao što vidite, predivan i verovatno jedan od najlepših hramova koji postoje u svetu” istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: B. Petrović udruženje Kruna Skio

Naglašavajući značaj Svetog Save za srpski rod, patrijarh je poručio mladim sportistima. „Dobro je da se sabiramo na molitvu, dobro je da dolazimo u hram i molimo se Svetom Savi. Sveti Sava je onaj koji naš narod jedanput za svagda usmerio pravcem istine, ljubavi, pravde i slobode. On nas je usmerio da idemo ka Hristu, a Hristos je Bog ljubavi koji nam upravo daje pravdu slobodu i smisao. Vi se bavite sportom, a verovatno još i učite različite škole i ko zna šta ćete u životu biti. Međutim, važno je da znate da šta god da radite i čime god da se bavite da sve treba da počne molitvom i da se završi molitvom Bogu. To znači da svaki posao kojim se bavimo treba da bude molitva, treba da bude na neki način bogosluženje. Kada tako postavimo stvari onda ćemo činiti najbolje što možemo, a Bog će dati da rezultat, plod i ishod onoga što činimo uvek bude nama na radost i na duhovnu korist, ali i na spoljašnju materijalnu korist. Život svakog od nas postaje duhovni, u užem smislu te reči, kada idemo u crkvu, kada se molimo, palimo sveću i postimo. Međutim, nije samo to duhovno, nego čitav život, sve ono što mislimo, govorimo i činimo treba da bude duhovno i postaje duhovno samo kada ga postavimo u duhovni okvir, kada sve počinje i završava se molitvom i kada to što činimo u slavu Božju, kada prizivamo Boga da On naš trud i napor dovede do najboljeg mogućeg rezultata. A to se, draga deco, vidi i u sportu”, rekao patrijarh i dodao „Verovatno ste čuli izreku koja glasi: U zdravom telu zdrav duh. Međutim, mi često kada izgovaramo tu izreku izostavljamo prvi deo te izreke, a verovatno ni vi niste znali taj prvi deo izreke, koju je rekao jedan rimsku pesnik po imenu Juvenal. Ta izreka glasi: Molite se da u zdravom telu bude zdrav duh. On je hteo da kaže da nikada ne možemo biti do kraja i suštinski zdravi duhovno ako nema blagodati Božje, blagodati Duha Svetog, a blagodat Duha Svetog je tamo gde je molitava”.

On nije krio zadovoljstvo što su da deca posetila. „Radujem se da smo se ovde sabrali. Ja, kao patrijarh, odlazim veoma rado svuda gde živi naš narod. Bio sam i u Americi, u mnogim zemljama Evrope, u Republici Srpskoj, svuda u regionu. U Australiji nisam bio, je li ima neko iz Australije? Ima, lepo. Na jesen treba da idem u Kanadu. Dakle, gde kod ima našeg naroda tamo je i naša Crkva, a mnogi hramovi su posvećeni upravo Svetom Savi. Gde god sam dolazio sa velikom radošću su nas svi dočekivali, a i ja sam se radovao što sam mogao da vidim da naš narod gde god da živi čuva i našu veru. Važno je da tamo gde živite čuvate svoju veru, ali i da budete potpuno uključeni u život te zemlje i tog naroda i da ne osećate nikakav kompleks. Važno je da znate da je svaki čovek ikona Božja i da mi postajemo pravi istinski hrišćani kada volimo sebe i svoje, kada znamo ko smo i znamo šta smo, ali ni na koji način da ne gledamo sa nepoverenjem, mržnjom i isključivošću one koji su pored nas. Naprotiv! Da njih gledamo sa dubokim poštovanjem i da nemamo nikakav problem što oni znaju ko su i šta su i što drže svoje”.

On je dodao da treba da držimo onoga o čemu govorimo  da znamo ko smo i šta smo, da nemamo problem sa tim, da smo ponosni, da imamo ovako divne hramovne, kao što je na primer hram Svetog Save. „Znamo da nas to čini da spadamo u porodicu kulturnih i civilizovanih narod. A koliko tek svetinja imamo!? Od Dečana, Gračanice, Pećke Patrijaršije, Bogorodice Ljeviške, mnogih predivnih svetinja koje se nalaze na Kosovi, ali i svuda gde je naš narod vekovima živeo, a gde kod je došao podigao je svoje hramove. Dobro ste došli! Verujem da ste se lepo provodili i da se provodite i da ćete kada se vratite svojim kućama pričati sa oduševljenjem o iskustvu koje ste ovde imali, ali i, što je najvažnije, da ćete opet dolaziti, da ćete se vraćati ovde i da nikada nećete zaboravite ko ste i šta ste, znajući koji je vaš koren, uzdajući se u Boga, ali i trudeći se da budete pravi i ispušeni ljudi. Neka vas Gospod čuva i neka vam da zdravlja, radosti i ljubavi, kako vama tako i svim vašim najbližim. Živeli!”, naglasio je patrijarh Porfirije deci učesnicima kampa “Srbija te zove”.

Kao što smo pisali sportsko udruženje Sportstars, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva sporta Republike Srbije i Uprave za dijasporu Republike Srbije, od 1. do 11. avgusta okupilo je 320 talentovanih mladih sportista sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, koji su trenirali pod mentorstvom vrhunskih sportista poput Bogdana Obradovića, Milana Gurovića, Željka Tanaskovića, Nenada Peruničića i drugih. Cilj kampanje „Srbija te zove“ jeste razvoj sporta među mladima i očuvanje srpske tradicije i identiteta.

Izvor: SPC/Rasejanje.info

Detaljnije