Praunuk Diane Budisavljević Leonardo Rašica posetio manastir Jasenovac

praunuk-diane-budisavljevic-leonardo-rasica-posetio-manastir-jasenovac
Praunuk Diane Budisavljević Leonardo Rašica posetio manastir Jasenovac

20. avgusta 1978. godine u Inzbruku je preminula Diana Budisavljević, žena, koja je sa svojim timom iz nacističkog logora Nezavisne države Hrvatske spasila preko 15000 hiljada pretežno srpske dece, od kojih je preko 12000 preživelih. Ta po mnogo čemu izuzetna istorijska ličnost je u svojoj pisanoj zaostavštini, pored ostalog, ostavila zapis o motivima koji su je vodili da od sigurne smrti spašava nedužnu dečicu. „Polazila sam od stajališta da moj život nije vredniji od života nedužno progonjenih i ako sam u mogućnosti drugima da pomognem, pri tome sam u prvom redu mislila na decu, moj je život bio tako bogat da moram primiti događaje onakvim kakvi jesu”, reči su ove herojine.

Foto: Eparhija pakračko-slavonska
O njoj je u poslednje vreme napisano dosta, snimljeni su filmovi, na njenoj rodnoj kući postavljena je spomen ploča, vrtić u Inzbruku nosi njeno ime kao i park u Beču… Veliki deo ovih zasluga ide na račun humanitarne organizacije Spoji – Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka, koja se zalagala da se o ovoj hrabroj ženi više zna. Oni su organizovali i šetnju sećanja na Dianu, a četvrta po redu održaće se 15. septembra.

Na dan Dianine smrti, u utorak 20. avgusta ove godine, u pratnji Vladimira Vlajića, jednog od osnivača HO Spoji iz Inzbruka Manastir Jasenovac i Istraživačku biblioteku posetio je Leonardo Rašica praunuk Diane Budisavljević.

U Vladičanskoj rezidenciji u Manastiru Jasenovac, goste je primio vladika pakrački i slavonski Jovan. On je praunuka heroine Diane Budisavljević upoznao sa životom i obnovom Manastira Jasenovac, zatim srpskih svetinja u ovoj eparhiji, kao i s knjižnom zbirkom Istraživačke biblioteke.

„Nakon posete Jasenovcu, u pratnji domaćina vladike Jovana, gosti su posetili i Pakrac gde su se osvedočili i u obnovu Sabornog hrama Svete Trojice i Vladičanskog dvora, a naročito u obnovu Episkopske knjižnice koja čuva bogatu zbirku rukopisnih i ranih štampanih knjiga”, navedeno je u eparhiji parkačkoj.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije