Savez Srba Italije akcijom Kupuj domaće-kupuj sa Kosmeta pomaže srpski narod na KiM

savez-srba-italije-akcijom-kupuj-domace-kupuj-sa-kosmeta-pomaze-srpski-narod-na-kim
Savez Srba Italije akcijom Kupuj domaće-kupuj sa Kosmeta pomaže srpski narod na KiM

U periodu od januara do avgusta 2024. Savez Srba Italije pokrenuo je akciju Kupuj domaće-kupuj sa Kosmeta, gde je pozvao sve ljude dobre volje da kupuju domaće proizvode mladih sa Kosova i Metohije, koji se bave poljoprivredom, pomoću koje prehranjuju svoje porodice.

Oni su internet prodavnici Kupuj domaće-kupuj sa Kosmeta u Partešu isplatili 4.335 evra. U toku prodaje sakupili su i višak novca od kupaca u iznosu od 730 evra, koje su donirali manastiru Draganac.

Foto: Savez Srba Italije

Predstavnici Saveza potpredsednik Dušan Aleksić i sekretar Jelena Glišić, referent za humanitarne akcije Vladan Ristić i Marko Nikolić, posetili su humanitarnu organizaciju Kosovsko Pomoravlje u Partešu gde ih je dočekao sekretar organizacije Stefan Mirković.

Parteš je srpsko selo blizu Gnjilana na Kosovu i Metohiji. U oblasti Kosovskog Pomoravlja, danas živi oko 30.000 Srba što čini 1/3 ukupnog srpskog stanovništva na Kosmetu. Mnoge od njih rat je odvojio od najmilijih, ostavio ih bez posla i jedan bujan život, zatvorio u izdvojenu seosku enklavu, gde je poljoprivreda jedini način da prežive i prehrane svoje porodice. Na inicijativu mladih ljudi koji su se, po završetku studija, vratili u rodni kraj pre par godina pokrenuta je prva internet prodavnica Kupuj sa Kosmeta. Njihova misija je da svojim radom pomognu ljudima na Kosovu i Metohiji, koji su posle ratnih dešavanja, decenijske izolacije, iseljavanja i jedne prave humanitarne katastrofe, ostali na Kosmetu i dan danas prkose svim silama koje su se tome protivile, istaknuto je u Savezu.

“Drago nam je da smo kao Savez Srba u Italiji stekli divne prijatelje i dali mali doprinos u dostavi domaćih proizvoda i u Italiji sa nadom da se saradnja i dalje nastavi”, rekli su predstavnici Saveza Srba Italije, koji godinama pomažu svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije