Trampova neuspela muzička kampanja

trampova-neuspela-muzicka-kampanja
Trampova neuspela muzička kampanja

Ni budući predsednik Sjedinjenih Američkih Država nema ovlašćenja da pušta muzičke numere koje poželi.

Ono što slušaju u udobnosti Bele kuće je, naravno, njihovo pravo. Ali za puštanje muzike u okviru kampanje za najviše pozicije u zemlji, potrebana je odgovarajuća licenca i odobrenje. Bez tog papira predsednički kandidati bi mogli da se suoče sa osudom javnosti i umetnika, kao i sa mogućim sudski sporovima – što za Trampa ne bi bila novost.

Ali taj dokument ne dobija se baš lako poput pretplaćivanja na Spotifaj, piše NBC Washington.

U većini slučajeva, organizatori kampanja plaćaju godišnju naknadu za dobijanje opšte licence od organizacija koje su zadužene za autorska prava, tako da mogu da koriste numere iz kataloga koje ta organizacija nudi.

Ali čak i sa tom licencom, umetnik ili onaj koji polaže autorska prava na muziku može da se pobuni. Što znači da organizatori pritisnu dugme plej i nadaju se najboljem.

Takvi slučajevi za Donalda Trampa i njjegovu kampanju uopšte nisu nepoznati

Nakon što je koristio muziku i spotove grupe ABBA na predizbornom skupu, grupa je od bivšeg predsednika Amerike zahtevala da  prestane da koristi njihove numere.

Republikanski predsednički kandidat puštao je hitove među kojima su Money, Money, Money, The Winner Takes It All i Dancing Queen na svom događaju u Sent Klaudu u Minesoti, američkoj državi sa najvećom švedskom populacijom.

Kampanja je takođe prikazala filmske snimke članova grupe ABBA na velikom video ekranu na hokejaškom stadionu, sa poruka koje pozivaju na dobrotvorne donacije Trampovoj kampanji, piše Gardijan.

Universal Music, diskografska kuća švedske grupe, saopštila je da Trampova kampanja nije tražila dozvolu da koristi muziku ili video zapise grupe ABBA i da snimci sa događaja moraju biti „odmah skinuti i uklonjeni“.

„Universal Music Publishing AB i Polar Music International AB nisu primili nikakav zahtev, tako da Trampu nije data nikakva dozvola ili licenca za korišćenje muzike i video snimaka grupe ABBA“, napisala je diskografska kuća u saopštenju.

Ovome je prethodila još jedna Trampova zloupotreba poznatih numera. Selin Dion je objavila komentar na društvenoj mreži X, nakon što je saznala da je bivši predsednik Amerike neovlašćeno koristio video na kome ona izvodi svoju pesmu „My heart will go on“, na mitingu u Montani.

Today, Celine Dion’s management team and her record label, Sony Music Entertainment Canada Inc., became aware of the unauthorized usage of the video, recording, musical performance, and likeness of Celine Dion singing “My Heart Will Go On” at a Donald Trump / JD Vance campaign… pic.twitter.com/28CYLFvgER

— Celine Dion (@celinedion) August 10, 2024

„Danas je menadžerski tim Selin Dion i njena izdavačka kuća, Sony Music Entertainment Canada Inc., postali svesni neovlašćenog korišćenja video snimka, na kom Selin Dion izvodi „My Heart Will Go On“ na preidzbornom skupu Donalda Tramp/Džej Di Vensa u Montani“, navodi se u saopštenju objavljenom na njenom X nalogu. „Upotreba ovog video snimka nije dozvoljena, niti Selin Dion podržava ovo ili slično korišćenje“.

Pevačica Bijonse je zabranila korišćenje njene pesme „Freedom“ u okviru Trampove kampanje, nakon što je bivši predsednik Amerike objavio na društvenim mrežama snimak spomenute muzičke numere.

Zastupnici koji polažu autorska prava na muziku Sinead O’Konor zahtevalo je u martu da Tramp prestane da koristi njenu pesmu „Nothing Compares 2 U“ tokom svojih mitinga u Merilendu i Severnoj Karolini

Džoni Mar, bivši gitarista The Smithsa, zahtevao je od Trampa da prestane da koristi pesme rok benda tokom svojih skupova, nakon što je Tramp koristio pesmu benda „Please, Please, Please, Let Me Get What I Want“ na mitingu u Južnoj Dakoti prošle godine.

Još je tu dosta muzičkih velikana koji su dolazili u sukob sa Trampom i njegovom kampanjom zbog neovlašćenog korišćenja njihove muzike, kao što su Brus Springstin, REM, Pharrell Williams, Aerosmith, Phil Collins, Elton John….

Post Views: 33

Originalni tekst