Radost Evrope – Međunarodni susret dece Evrope DKCB

radost-evrope-–-medjunarodni-susret-dece-evrope-dkcb
Radost Evrope – Međunarodni susret dece Evrope DKCB

„Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva. Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, dečje stvaralaštvo – sinonimi su za „Radost Evrope”, susret dece Evrope koji svake godine okuplja decu od 7 do 14 godina od 1. do 6. oktobra.

Ideja o manifestaciji nastala je davne 1968. godine, nakon gostovanja Hora švedskih dečaka u Beogradu. Svake godine od tada, festival okuplja decu Evrope, koja kroz pesmu i igru predstavljaju kulturu i običaje svoje zemalje, kao i kroz Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope”. Početkom svakog oktobra, beogradski mališani u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope koji sobom donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom četiri dana programa, pokažu na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda. Uloga porodica i škola dece domaćina nemerljiva je za organizaciju manifestacije, ali i za stvaranje finih niti trajnog povezivanja. Skoro da nema zemlje u Evropi čija deca nisu bila učesnici manifestacije „Radost Evrope”.

Karneval u centru grada, koncerti „Susreti prijateljstava”, Međunarodni likovni konkurs sa svojom završnom izložbom, ekološke akcije i Gala koncert programski su segmenti manifestacije koji svake godine obogate kulturnu ponudu grada, a deci pruže pregršt mogućnosti za zabavu i druženje.

ŠTA JE „REČNIK PRIJATELjSTVA”?

Jedan od najznačajnijih srpskih književnih stvaralaca, Duško Radović, povodom održavanja prvog Susreta dece Evrope, sačinio je „Rečnik prijateljstva” izabravši petnaest najlepših reči za decu: dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda i sunce.

OSNIVAČ I POKROVITELj

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd. Gradska uprava imenuje odbor manifestacije „Radost Evrope” koji donosi sve odluke o osnovnim programskim celinama manifestacije, izboru grupa kao i pratećim programima. Manifestacija „Radost Evrope” nosilac je EFFE etikete kvaliteta, dodeljene od strane Evropske komisije.

Detaljnije