Hor Saborne crkve Svetog Đorđa iz Novog Sada gostovao u Danskoj

hor-saborne-crkve-svetog-djordja-iz-novog-sada-gostovao-u-danskoj
Hor Saborne crkve Svetog Đorđa iz Novog Sada gostovao u Danskoj

U saradnji sa Danskim omladinskim horom, Hor Saborne crkve Svetog Đorđa iz Novog Sada sa dirigentom prof. dr Bogdanom Đakovićem, održao je više koncerata u Kraljevini Danskoj. Koncerti su održati u Haslevu, pa u Kopenhagenu. Pred brojnim vernicima, predstavnicima srpskog rasejanja i danskih prijatelja, horisti iz Novog Sada nastupali su u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa u Kopenhagenu tokom nedeljne liturgije. Istog dana, u poslepodnevnim satima, održali su i koncert u crkvi iz XI veka u Ishoju, a sutradan u crkvi Štorbi.

Foto: Hor Saborne ckrve Svetog Đorđa

U sklopu daljeg razvoja projekta saradnje horova, planirano je da tokom oktobra 2024. godine, Danski omladinski hor Haslev poseti Novi Sad. Hor Saborne crkve Sv. Đorđe sastavljen je od entuzijasta različitih profesionalnih usmerenja prvenstveno okupljenih oko ideje negovanja tradicije horskog višeglasnog pevanja na bogosluženjima u našim svetim hramovima.

Tokom dvanaestogodišnjeg postojanja ovog pevačkog društva upravo je taj kontinuitet liturgijskog pevanja omogućio da se hor neprestano razvija, širi krug prijatelja, upoznaje najznačajnije srpske pravoslavne i druge hrišćanske svetinje širom naše zemlje i Evrope, ali i ugosti horove sličnih interesovanja iz drugih država, kao što je u ovom slučaju Danski omladinski hor, istaknuto je u ovom pevačkom društvu.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije