U Gracu Dan jedinstva i zastave

u-gracu-dan-jedinstva-i-zastave
U Gracu Dan jedinstva i zastave

D. Pašić

Ponovo broni učesnici: Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Salcburgu 2021.

U Austrijskom savezu srpskog folklora (ASSF) polako privode kraju poslednje pripreme za manifestaciju kojom će 15. septembra u Gracu obeležiti nacionalni praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U okviru obeležavanja ovog praznika biće održana i izborna skupština, pa se već s početkom jeseni očekuju promene u Savezu.

– Užurbano radimo na proslavi Dana srpskog jedinstva, u okviru kojeg ćemo imati i našu Izbornu skupštinu, na kojoj će se birati i malo osvežiti Upravni odbor, novim ljudima, idejama, novom snagom – kaže Aleksandar Stanković, predsednik ASSF-a.

Zadovoljan je što je veliki broj društava, članica ASSF, potvrdio dolazak.

– Dve trećine aktivnih članova je potvrdilo da će doći, a ima još vremena do manifestacije. Veoma smo optimistični i mislim da sa tom ‘kritičnom’ masom možemo da osmislimo novi kvalitetan plan za naredni period – naveo je Stanković.

Izborna skupština ASSF: Aleksandar Stanković

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen 15. septembra u Gracu, u Štajerskoj.

– Očekujemo da pored lokalnih društava i predstavnika Saveza Srba u Štajerskoj, dočekamo i goste iz lokalne samouprave, kojima želimo da skrenemo pažnju na naše ljude u Gracu, u Štajerskoj, koji tu žive, rade, imaju svoje potrebe, ali imaju i šta da ponude, kako bismo napravili kvalitetnu razmenu za budućnost – najavio je Stanković.

Dodao je da je Štajerska bila “prilično uspavana” pokrajina što se tiče srpskih društava, budući da je postojalo – samo jedno. Sada ih je, kaže, više, pa se otvara veća mogućnost za saradnju.

Dečja smotra u novembru

Mališani KUD Kolo iz Graca

Pored proslave srpskog praznika, u ASSF za predstojeću jesen pripremaju i druge događaje, među kojima se posebno izdvaja Dečja smotra folklora koja će biti održana 23. novembra u Beču. Najmlađi folkloraši će svoje igračke i pevačke veštine, uvežbane u poslednjih godinu dana, predstaviti publici u Halman domu u Beču.

– Nadamo se i verujemo da ćemo uspeti da pronađemo adekvatan put i dogovor sa Savezom Srba da to organizujemo sa Kvizom znanja i da se vratimo na ono što je nekad bilo, jer mislim da je to dobra praksa – rekao je Stanković.

Odmah posle Dečje smotre počeće organizacija Smotre prvih ansambala u Austriji , koja će biti održana 10. marta 2025. u Klagenfurtu.

Detaljnije