U Beču održana promocija knjige „Knjiga iz tišine” Tanje Tuleković

u-becu-odrzana-promocija-knjige-„knjiga-iz-tisine”-tanje-tulekovic
U Beču održana promocija knjige „Knjiga iz tišine” Tanje Tuleković

U okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave u Beču je u subotu, 14. septembra uveče u sali hrama Sv. Save u Beču održana Prosvjetina svečana tribina „Susreti i razgovori”, posvećena srpskom jedinstvu i kulturi sećanja.

„Okvir je bio promocija dela „Knjiga iz tišine” autorke Tanje Tuleković, direktora Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina”, koja govori o ustaškim zločinima u Drugom svetskom ratu, tačnije u selu Međeđa u periodu od 1941. – 1945. godine. Učestvovali su Tanja Tuleković, direktor Javne ustanove Donja Gradina, Mirko Dimić, viši kustos, kao i istoričari Marko Sarić i Dejan Segić iz bečke Prosvjete”, istaknuto je u SPKD Prosvjeta Austrija.

Marko Sarić, predsednik Prosvjete pozdravio je prisutne. Uvod u ovu tešku temu pripremio je i realizovao sekretar Društva Dejan Segić. On je upoznao prisutne sa radom autorke na knjizi, ali i radom Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina” „koja je osnovana sa ciljem da čuva uspomenu na žrtve Koncentracionog logora Jasenovac, da istražuje i naučno prezentuje ustaški zločin genocida u logoru Jasenovac i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i da održava prostor Memorijala”. O knjizi i drugim aktivnostima posvećenim istraživanjima i naučnom radu govorio je i viši kustos ove ustanove  Mirko Dimić.

„Njihova izlaganja su ispraćena sa velikom pažnjom i puno emocija, a veliki aplauz na kraju večeri pokazao je uspeh ove tribine i veliko poštovanje građana Beča prema ovoj temi i negovanju kulture sećanja, koju Prosvjeta već duže od decenije održava u Austriji”, dodato je Prosvetinom saopštenju.

Gosti tribeine u Beču
Foto: Prosvjeta Austrija

„Čestitam svima nama Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave, ponosan sam što smo i ove godine uspešno i vredno proslavili ovaj praznik, sa dragim gostima. Mislim da je važno da se više bavimo kulturom sećanja, to je našem narodu potrebno i zbog naše teške istorije, ali i naše budućnosti.  Podsećam na park Dijane Budisavljević u Beču, koji smo upravo mi inicirali, jer smo u Prosvjeti svi posvećeni tome, a i naši đaci u Prosvjetinim dopunskim školama u Austriji na pravi način imaju priliku da osim srpskog jezika nauče mnogo o istoriji svog naroda, njegovim žrtvama, ali i pobedama. Hvala našim gostima na ovoj večeri za pamćenje” rekao je na kraju Srđan Mijalković, potpredsednik bečke Prosvjete.

Među gostima su bili i Žarko Obradović, ambasador pri Oebsu i UN u Beču, predstavnici ambasade Srbije, ambasade BiH, Šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, sveštenstvo, predstavnici srpskih udruženja, studenti i drugi.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije