U Minhenu obeležen Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave

Vremenske prilike nisu išle na ruku organizatorima ovogodišnje proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu, ovog državnog praznika, koji se od 2020. praznuje u znak sećanja na dan kada je izvršen Proboj solunskog fronta. Sve je bilo spremno za divnu manifestaciju, koja je trebala da okupi nekoliko hiljada posetilaca kao i prethodne godine u Frankfurtu. Prelepa vila u Minhenu u kojoj je nalazi Generalni konzulat Republike Srbije sa isto tako lepim i ogromnim dvorištem, umetnici bi rekli malim parkom bili su ukrašeni u bojama srpske trobojke. Zastave na sve strane, veselo osoblje za mnogim štandovima, spremljeni bilbordi za slikanje ali niska temperatura i najavljena jaka kiša mnoge su odvratili od dolaska koji su ostali u svojim domovima. Organizatori ove manifestacije bio je kabinet ministra bez portfelja u vladi Republike Srbije Đorđe Milićević zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom, zatim Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Minhenu.

Foto: Rasejanje.info

Ipak oko 200 posetilaca van VIP loža je uživalo u programu pevačkog društva Soko iz Minhena koji su izveli splet narodih i izvornih pesama, zatim u folklornom nastupu KUD Kolo i Srpskog kulturnog centra Minhen. Učenica Srpske dopunske škole Ivona Koturović iz bavarske pokrajine odrecitovala je Šantićevu pesmu „Ostajte ovde”.  Kasnije su nastupili i članovi duhovnog hora Singidunum iz Minhena a za kraj je bio koncert Željka Vasića.

Intoniranjem himne Bože pravde usledio je i zvanični deo programa. Ovoga puta je izostala himna Republike Srpske iako je jedan od organizatora bilo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, čiji ministar Zlatan Klokić je bio prisutan.

Lepu manifestaciju otvorio je generalni konzul Srbije u Minhenu Božidar Vučurović. Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević čestitao je ovaj praznik naglasivši da su Srbi ponosan i slobodan narod „koji  je uvek bio na pravoj strani”. „Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Našeg jedinstva, koje nam je potrebno kako bismo nastavili sa napretkom Srbije, odbranom naših interesa i sabiranjem koje će nam omogućiti da budemo jedinstveni gde god bili i koje predstavlja ključ u prevazilaženju prepreka, napretku i međusobnoj podršci. Naše slobode, za koju se borimo vekovima, koju moramo čuvati kao najveće blago”, rekao je ministar Milićević.

Video: Rasejanje.info

On je podvukao da Srbija nikada nije bila agresor i naveo da zastava simbolizuje jedinstvo, snagu i slobodarski duh. Podsećajući da je praznik ustanovljen 2020. godine i da je za datum uzet dan proboja Solunskog fronta 1918, ministar je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji najbolje znaju koja je cena slobode i istine. „Srbija neće odustati od istine, pravde, slobodarskog duha i jedinstva koje podrazumeva da će se Srbija i svi mi zajedno boriti za prava svakog sugrađanina, kako u okruženju, tako i širom sveta. Setite se svih generacija koje su koračale za srpskom trobojkom, uspeha i herojstava koje su postigli, slobode koju su osvojili. Neka nas oni i naša srpska trobojka inspirišu i osnaže da nastavimo dalje, da čuvamo svoj identitet, našu slobodu, naše jedinstvo”, dodao je Milićević.

Ministar u vladi R. Sprske Zlatan Klokić je 15. septembar opisao kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda. „Pre 106 godina naš narod je izvojevao jednu od najvećih pobeda u istoriji. U tome su uspeli jer su bili jedinstveni. Gde god Srbi živeli treba da šalju poruke jedinstva i očuvanja nacionalnog identiteta. Treba da zajedno – i Srbija i Republika Srpska brinemo o ljudima u rasejanju, kako u Minhenu i Nemačkoj, tako i čitavom svetu”, podvukao je Klokić.

Za njega su jedinstvo i sloge svih Srba neophodni zarad našeg spava i opstanka.  „Ostavimo sve podjele na stranu. Jedinstvo nam je potrebno, naročito kada je reč o važnim nacionalnim pitanjima. Ujedinimo se u ovom podeljenom svetu koji je, zbog ratova koji se trenutno vode, na ivici kataklizme i haosa. Ma šta da se dogodi moramo da shvatimo da smo na kraju prepušteni jedino sebi i upravo zbog toga moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno upravo to – jedinstvo svih Srba”, saopštio je Zlatan Klokić.

Foto: Rasejanje.info

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić istakao je da ne postoji prirodniji partner u organizovanja događaja.  „Telekom Srbija u poslednjih godinu dana prisutna na tržištu Nemačke. Cilj nam je da postanemo što jača međunarodna kompanija i sakupimo čitavu dijasporu u jednu telekomunikacionu mrežu. Otvorili smo drugu poslovnicu u Minhenu i pozivam sve da koriste naše usluge i mobilnu telefoniju, kao i usluge televizije”.

Ministar Milićević podelio je zahvalnice u ime njegovog kabineta za odličnu organizaciju generalnom konzulu Republike Srbije u Minhenu Božidaru Vučureviću, koordinatoru Srpske dopunske škole za Nemačku, Norvešku, Španiju, Rusiju… Tatjani Hot, kao i direktoru Telekoma Srbija Vladimiru Lučiću.

Putem video-poziva organizovano je uključenje Srba iz zemalja širom sveta, a za kraj je bio odlična koncert Željka Vasića. Mnogi štandovi ića i domaćih pića (pre svega vina i rakije) krasili su ovu manifestaciju kao i maketa novih stanova na Zlatiboru. Odličnu posećenost imao je i štand Srpske dopunske škole, gde su vredne učiteljice objašnjavale zašto je i u rasejanju važno da se uči srpski jezik.

Starogradske pesme u izvođenju KUD Soko iz Minhena
Foto: Rasejanje.info

Zasigurno je dosta novca uloženo u ovu manifestaciju, za koju su prisutni Srbi iz Minhena i okoline rekli da je sjajna i kako bi voleli da ovakvih i sličnih događanja bude više u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije. I pored toga što je uloženo mnogo novca i u ogromnu i lepu binu ipak je još uvek prisutna velika knedla u grlu kod autora ovog teksta, posle objave voditelja da članovi kulturno umetničkih društava neće biti na pozornici „da ne bi razglavili binu” pa su morali da nastupe na mokroj i na mestima kaljavoj travi, upropaštavajući svoje opanke. Za koga je onda bina i bila postavljena?

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije