SAD: Poznata kompanija bankrotirala i odlazi u stečaj zbog dugova – Avala News

sad:-poznata-kompanija-bankrotirala-i-odlazi-u-stecaj-zbog-dugova-–-avala-news
SAD: Poznata kompanija bankrotirala i odlazi u stečaj zbog dugova – Avala News

izvor: printscreen

Američka kompanija Tupperware, poznata po proizvodnji plastičnih kutija za hranu i kuhinjskih proizvoda, ušla je u stečajni postupak u sredu, 18. septembra 2024. Ovaj potez dolazi nakon višegodišnjih finansijskih problema, tokom kojih su se dugovi nagomilavali, a novčani tokovi postali ozbiljno ugroženi. Samo dan pre podnošenja zahteva za zaštitu pod Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, na njujorškoj berzi je obustavljeno trgovanje akcijama Tupperware-a, prenosi francuski portal RFI.

Stečaj kao šansa za oporavak

Kompanija je zatražila zaštitu pod Poglavljem 11 kako bi dobila priliku da nastavi poslovanje, dok pokušava da postigne dogovor sa svojim poveriocima. Ova pravna zaštita omogućava kompanijama da reorganizuju svoje finansije i izbegnu prisilnu likvidaciju. Laurie Ann Goldman, izvršna direktorka Tupperware-a, istakla je da je ovaj korak bio neophodan zbog “teškog makroekonomskog okruženja” koje je ozbiljno narušilo finansijsko stanje kompanije.

„Već nekoliko godina, finansijska situacija kompanije je pod velikim pritiskom“, rekla je Goldman. Prema njenim rečima, kompanija je istražila brojne strateške opcije, ali je zaštita od stečaja ocenjena kao najbolje rešenje koje će obezbediti potrebnu fleksibilnost za buduću digitalnu i tehnološku transformaciju.

Pad popularnosti i promena tržišnih uslova

Tupperware, poznat širom sveta po svojim proizvodima, stekao je popularnost sredinom 20. veka zahvaljujući sistemu direktne prodaje putem čuvenih kućnih sastanaka. Ovi sastanci, na kojima su domaćice predstavljale proizvode svojim prijateljima i porodici, bili su simbol uspjeha kompanije i činili je globalnim liderom u kuhinjskom asortimanu.

Međutim, poslednjih godina popularnost Tupperware proizvoda je značajno opala. Kompanija se suočila s promenom navika potrošača, a njeni proizvodi su se suočili s kritikama zbog neekoloških materijala, u poređenju s konkurentima koji nude ekološki prihvatljivije alternative. Takođe, ekspanzija onlajn prodaje i nemogućnost privlačenja mlađih potrošača dodatno su oslabile poziciju kompanije.

Pandemija COVID-19 dodatno je pogoršala situaciju. Kompanija je već tokom 2022. godine beležila pad prihoda od gotovo 20%, što je srozalo promet na 1,3 milijarde dolara. Uprkos pokušajima restrukturiranja, kompanija nije uspela da stabilizuje svoje finansije, a od tog perioda njeni finansijski izveštaji više nisu javno objavljeni.

About The Author

Originalni tekst