Izložba i monodrama posvećene Nadeždi Petrović ovog vikenda u italijanskom Trevizu

izlozba-i-monodrama-posvecene-nadezdi-petrovic-ovog-vikenda-u-italijanskom-trevizu
Izložba i monodrama posvećene Nadeždi Petrović ovog vikenda u italijanskom Trevizu

Kao što smo već najavili u organizaciji Udruženja Graditi budućnost iz italijanskog grada Treviza i u saradnji sa fondacijom LOVE Berevolution takođe iz Treviza, pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Italiji i Opštine Preganciol, održaće se izložba pod nazivom „Nadežda Petrović, velika umetnica i rodoljub”. Otvaranje je u subotu 21. septembra 2024. u 11.00  časova. U okviru izložbe će pored reprodukcije priznatih radova, poznatih i van granica Srbije, biti dokumentovan i njen intenzivan i kratak život.

Izložba će moći da se pogleda u subotu 21.9. do 21.00 i u nedelju 22.9. od 11.00 do 18.00 sati.

Foto: Savez Srba u Italiji

U nedelju 22. septembra sa početkom u 18.00 biće prikazana monodrama o životu Nadežde Petrović u izvođenju glumice Biljane Đurović. Adresa:  Via Tiziano Vecellio 167, Preganziol – Sala Granziol Preganziol (TV) Ulaz za izložbu je besplatan. Za monodramu su obavezne rezervacije na brojeve telefona 329 5737 683 i 340 145 2112 – cena karte je 10 evra.

Opis Monodrame u izvođenju glumice Biljane Đurović: „Život Nadežde Petrović spakovan u drveni kofer”

Radnja predstave smeštena je na poslednji dan slikarkinog života u prostoru Valjevske bolnice, 3. aprila1915.godine. I pored toga što je potpuno iscrpljena od tifusa, ova izuzetna žena dovodi u pitanje (ne) moć umetnosti u ratu, razmišljajući o čudu života i smrti uporno pokušavajući da bezuspešno ustane i vrati se ranjenicima. Ona oživljava slike Stare Srbije i Makedonije iz 1913, slike borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, slike valjevske bolnice iz 1915. godine. I njen poslednji dan života je lament za sve srpske sinove koji su živote položili u odbrani otadžbine.

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije